Skocz do zawartości

[2000-3000] Btwin RR 560 vs Romet Mustang(2016)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
W dniu 17.08.2018 o 08:18, wichura77 napisał:

Jak duża jest różnica między kołem 27,5" a 29" jeśli chodzi o zwrotność na wąskich ścieżkach ? 

Po pierwsze, to 27.5" zdecydowanie bliżej jest do 26" - ot taki trochę trick i numerologia stosowana. To przeczytaj:
https://www.1enduro.pl/rozmiar-kol-do-enduro-26-27-5-29/

Pytanie natomiast, co rozumiemy przez zwrotność i wąskie ścieżki - bo w kategoriach pro, w rowerach trailowych zdaje się dominuje jednak wciąż rozmiar 27.5", w enduro też trzyma się solidnie. Natomiast to raczej nie te same zastosowania, które Ty masz na myśli mówiąc "wąskie ścieżki". Ja śmigam na 29 po lesie ścieżkami dla grzybiarzy i zakładam, że Tobie może chodzić o coś podobnego. 
Ze względów jak z linka - osobiście rozmiar 27.5 odpuściłem. Na rowerach 26" przejechałem około 40K km. Rower 26" z ramą 21" jest dużo zwrotniejszy, niż 29er na ramie 19" - natomiast sytuacje, w których takiej zwrotności potrzebuje, należą do rzadkości. Natomiast zupełnie inny temat to szerokość kierownicy - na 26" najlepiej czułem się w okolicach poniżej 600mm, nawet chyba 560miałem. Jak do 29era założyłem na próbę 620mm (minus rogi), to szybko i grzecznie wróciłem z lasu do domu - trzeba byłoby mieć chyba dużo lepsze umiejętności od moich, żeby 29er po lesie między drzewami na dziurawych ścieżkach pojechał dokładnie tak, jak sobie tego życzysz na tak wąskiej kierownicy - acz w XC widuję ludzi, którzy tak jeżdżą. Póki co, mam 720mm, czuje się jak na bawole afrykańskim, ale przynajmniej skręcam z grubsza tak, jak planowałem - natomiast szerokość kierownicy na wąskich ścieżkach faktycznie bywa problemem. Na razie kupiłem gripy prawie 150mm, odsunąłem manetki tak, abym mógł komfortowo trzymać bliżej środka - ale na krętych zjazdach i tak instynktownie łapię kierownice bliżej końców i jakoś nie wygląda, żeby chciało się to zmienić.

Raidon jest obecnie wyłącznie powietrzny, ale nie zawsze tak było:
http://www.srsuntour-cycling.com/pl/components/fork/?Model="Raidon"
Wszystkie wersje na 2018 są "air". Kilka lat temu, faktycznie były i wersje air, i wersje coil - ale wątpię, aby Romet miał sprężynowe leżaki. 
2014/2015 jak poprzednim razem przymierzałem się do powrotu na bike'a, faktycznie były sprężynowe.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...