Skocz do zawartości

[Klamkomanetka] Shimano Claris - kompatybilność

losio95

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć.

Mam klamkomanetki Shimano Claris i chciałbym się dowiedzieć z jakimi przerzutkami będą one kompatybilne 

Czy tylko przerzutki od clarisa 2x8 czy mogę upgradować do dajmy na to 105/tiagry?

Dzięki za odpowiedź

Napisano

No z tymże 9 rzędowa to jest tylko Sora np więc nie opłaca mi się z Clarisa na Sore zmieniać,  wolałbym 10-11 rządową tiagre/105, wtedy musiałbym wymienić kasete też czy nie? Może głupie pytanie ale jestem strasznym laikiem w tym temacie

Napisano

W przypadku szosy możesz mieszać ze sobą komponenty 6-10 rzędowe (z wyjątkiem Tiagry 4700), byleby tylko prawa klamkomanetka pasowała do kasety. Oraz łańcuch. Z tym, że 8-rzędową klamkomanetką obsłużysz kasety 6, 7 i 8-rzędowe, podobnie łańcuchem.

11-rzędowe grupy oraz Tiagra 4700 mają inny ciąg i tego już ze swoim osprzętem nie pogodzisz.

Tyle tylko że sama zmiana tylnej przerzutki wniesie albo nic, albo niezauważalny zysk. Żeby przejść na np. 10 rzędów, do wymiany musi iść przynajmniej prawa klamkomanetka, kaseta i łańcuch.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...