FaZaa Napisano 13 Czerwca 2018 Napisano 13 Czerwca 2018 Hejka, Czytałem, że jest bardzo zalecane, żeby śruby przykręcające bloki SPD do butów zabezpieczyć smarem żeby wilgoć i zanieczyszczenia nie dostawały się do gwintu. Tylko jakim smarem to zrobić? Czy np. coś takiego dało by radę https://www.castorama.pl/produkty/narzedzia-i-artykuly/auto-i-garaz/oleje-i-smary/smar-do-lancuchow-motor-life-7-70-ml.html (mam akurat w domu) czy coś innego?
droplet Napisano 13 Czerwca 2018 Napisano 13 Czerwca 2018 Moje doświadczenia są takie, że nie ma problemu z gwintem tylko z zapieczeniem łba śruby z blokiem. W sumie jeśli się posmaruje gwint to i reszta też będzie posmarowana. Ja używam dowolnych smarów stałych. Kiedy nie smarowałem to by wymienić bloki trzeba było walić młotkiem w śrubę by puściła.
DIY Napisano 15 Czerwca 2018 Napisano 15 Czerwca 2018 Posmarować na pewno trzeba. Ja ostatnio odkręcałem swoje pierwsze bloki (po roku) i masakra - ledwo dało się odkręcić, ale jakoś poszło. Gorzej później to co zostało wykorzystać jeszcze raz - gwinty zarówno śrub jak i blaszek przerdzewiały - woda, błoto, sól i śnieg zrobiły swoje. Mnie trochę smar litowy nie przekonał (boję się jakiegoś niespodziewanego poluzowania), ale na pewno spróbuję, na razie zastosowałem klej do gwintów anaerobowy, zobaczymy co to z tego będzie Pozdrawiam
Moorzyn Napisano 17 Czerwca 2018 Napisano 17 Czerwca 2018 Ja używam Parktoola Polylube-2000. Daje radę Fajnie uszczelnia i wypiera wodę.
Track Napisano 17 Czerwca 2018 Napisano 17 Czerwca 2018 Chyba PPL-1 lub 2. Dla mnie wystarczy Shimano Anti Seize tubka 50ml za 14 zł.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.