Skocz do zawartości

[Łańcuch] Spinka Sram 9SPD na łańcuchu 10SPD Shimano CN-HG54

Rorschach

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Poprzedni łańcuch zakładał mi serwisant i byłem święcie przekonany że mam łańcuch 9 rzędowy, więc kupiłem spinkę SRAM 9spd. Rozpinam łańcuch, zakładam spinkę, ale po fakcie patrzę na blaszkę ogniwa no i widzę że łańcuch to SHIMANO CN-HG54. Wklepuje w internecie nazwę, okazuje się że to łańcuch do kaset 10 rzędowych, a ja mam kasetę 9 rzędową. Niby wszystko działa poprawnie, ale chciałbym mieć pewność że za kilkaset km coś się nie rozwali.

1. Czy Spinka SRAM 9SPD pasuje do łańcuchów Shimano, czy też tylko można łączyć nią ogniwa łańcuchów SRAM?

2. Czy taką spinką można spinać łańcuchy 10 rzędowe? Wydaje mi się że spinka jest minimalnie luźna, ale biegi wskakują poprawnie. Nie jeżdżę wyczynowo po górach, więc nie przekaszam mocno łańcucha czy też nie obciążam go porządnie. 

3. Czy łańcuch 10 rzędowy może być założony na kasetę 9 rzędową?

Napisano
2 godziny temu, Fenthin napisał:

2. Nie za bardzo, powinna być spinka 10-rzędowa.

Nie za bardzo, ponieważ piny łańcuchów 9, 10 mają taką samą szerokość spinka 9rz może być założona na łańcuch 10rz, sam tak mam i działa bez najmniejszego problemu przy zmianie biegów, żadnego zakleszczania czy zaciągania łańcucha, nie ma też żadnego ocierania o prowadnik przedniej przerzutki, choć to przerzutka 11rz. ;)

Napisano

Mam w rowerze założonego Connexa 9 rz do HG 95 i jeżdżę na bieżąco, nie ma żadnego luzu, pasuje idealnie na szerokość.

Napisano
9 minut temu, Fenthin napisał:

Jesteś pewien? Nie mam pod ręką żadnego 10-rzędowego łańcucha, ale te chyba mają pin 5,9mm gdzie 9-rzędowe 6,6mm.

Dokładnie tak jest jak piszesz. Pin łańcucha 10 rz shimano ma 5,9 mm a 9 rzędowego 6,6. ( 9 rzęd sram ma 6.8 mm ) Spinka jednak pasuje i powinna być ok. Sam jeździłem natomiast na łańcuchu 9 sp ( 6,6 mm ) ze spinką 7.1 mm i też było ok.

szerokość ogniwa
zewnętrzna
przeznaczony
do napędów
Stosowane przez
producentów szerokości
Uwagi
5,25 mm 12 SRAM: 5,25 mm  
5,5-5,6 mm 11 KMC: 5,5 mm
SRAM: 5,6 mm

5,9 mm - 6,2 mm 10 Wippermann: 5,9 mm

KMC: 5,88 mm

6,6 mm - 6,8 mm 9 Wippermann: 6,6 mm
KMC: 6,6 mm

Napisano

Sam pin w spince jest szerszy niż łańcucha ze względu na budowę spinki nawet w spince 10 rz jest szerszy niż w łąńcuchu 10rz. Zmierzyłem odległość blaszek ogniwa - w łańcuchu szerokość blaszek 5,85mm, w spince Connex 9 - szerokość blaszek 6,1 mm

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...