Skocz do zawartości

[Przerzutka przednia] Shimano Sora - przerzutka nie działa od nowości, a może nie ma prawa działać?

effortlessly_floating

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich rowerzystów! 

To mój pierwszy post na forum, więc chciałbym życzyć Wam dobrego wieczoru, jak i dróg szerokich.

Do rzeczy. Zakupiłem jakiś czas temu rower specialized e5 diverge, model tegoroczny. Od początku jeździło mi się super przyjemnie, delikatnie dziwił mnie jednak fakt, iż przednia przerzutka nie działa, tak jak ruch lewą manetką nie wywołuje żadnego działania. Zacząłem czytać, by totalnie pogubić się w rowerowej terminologii i technologii (dodam, że jestem całkowitym laikiem i że spędziłem grube godziny na czytaniu, ale dalej jestem dość zielony) i stwierdziłem, że może mam po prostu tak zwanego single speeda I mam mieć tylko tylną przerzutkę. Ale w takim razie dlaczego z przodu mam zamontowaną przerzutkę, a korba posiada dwie tarcze? Dodatkowo, wrzucenie najwyższego przełożenia na tylnej przerzutce powoduje tarcie łańcucha o suport. Czy istnieje opcja wyregulowania przedniej przerzutki? Dziś postanowiłem przesunąć cały mechanizm ku górze by przerzutka miała możliwość przesunięcia łańcucha ku dużej tarczy, ale na nic to, gdyż nawet w najwyższym położeniu łańcuch może być wpychany jedynie w bok tarczy, a nie na jej zęby. Materiał poglądowy w zdjęciach.

https://www.specialized.com/us/en/mens-diverge-e5-sport/p/133799

Specyfikacja roweru w linku.

Z góry dzięki za wszelkie sugestie.

20180608_204926.jpg

Napisano

Czułem, że tak się to skończy. Proszę o rzeczową odpowiedz, musisz mi uwierzyć, że dla osób niezwiązanych z tematem znalezienie odpowiedzi gdziekolwiek wcale nie jest łatwe. Plus serwis gwarancyjny mam 50 km od chaty. I jeśli myślisz, że chciałoby mi się tracić czas na jakiś trolling i to tego rodzaju, gdzie nijak nie jest to śmieszne, to pozdrawiam. Umiesz udzielić odpowiedzi na pytanie czy nie? 

Napisano

Odpowiedzi są dwie. Jeśli poruszasz dźwigniami lewej klamkomanetki, a linka w ogóle się nie porusza, klamkomanetka jest uszkodzona. Serwis i gwarancja. Jeśli jest jakiś ruch (a tak sądzę, bo piszesz coś że łańcuch może poruszać się tylko w bok), regulacja przedniej przerzutki. Od zera. Począwszy od odpowiedniego ustawienia wysokości i poprowadzenia linki. Masz w internecie całą masę poradników. Pisemnych, wideo.

Napisano

I to jest rzeczowa odpowiedz. Zakładając temat miałem po prostu na celu wykluczenie możliwości, że któreś elementy napędu nie są ze sobą kompatybilne, przez co niemożliwym byłoby w tej konfiguracji poprawne ustawienie przerzutki. 

Napisano

masz w specyfikacji:

FRONT DERAILLEUR Shimano Sora, braze-on

> że któreś elementy napędu nie są ze sobą kompatybilne

i myslisz ze sprzedaliby Ci to w nowym rowerze? c'mon..

• Mod Team
Napisano

W specyfikacji wszystko wyglada OK, więc pozostaje kwestia regulacji, o której możesz poczytać tutaj

Zacznij od sprawdzenia czy przerzutka płynnie się porusza po odpięciu linki. Jeśli sie porusza ale ma ograniczony zakres, regulujemy to śrubkami H i L. Po właściwym ustawieniu napinamy odpowiednio linkę.

11 godzin temu, effortlessly_floating napisał:

wrzucenie najwyższego przełożenia na tylnej przerzutce powoduje tarcie łańcucha o suport

Nie o suport a o wodzik przedniej przerzutki. Znowu wracamy do regulacji całości.

• Mod Team
Napisano
18 godzin temu, Fenthin napisał:

Jeśli trolling, słabiuśkie.

A próbowałeś ten model kiedyś ustawiać ? Tak? Pokaż mi jak, Nie? To spróbuj :D Miałem z tym kontakt kilka razy i za każdym razem byl fail, jak by ciąg manetki i przerzutki były zupełnie inne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...