osis25 Napisano 4 Czerwca 2018 Napisano 4 Czerwca 2018 Witajcie Panowie. Szukam dla siebie roweru w wyżej wymienionej kwocie. Nie wiem jakiego typu rower sobie sprawić. Moja waga to 120kg przy 176cm. Jeździć będę do pracy około 6km w jedną stronę, w weekendy z żoną na jakieś wycieczki nie więcej niż 30-40 km. Zależało by mi na w miarę komfortowej pozycji. Czy możecie mi pomóc z wyborem odpowiedniego roweru? Po górach nie będę jeździł raczej asfalt, leśne ścieżki. Ogólnie rower do codziennego użytku którym wjade wszędzie.
remover Napisano 7 Czerwca 2018 Napisano 7 Czerwca 2018 Temat był wielokrotnie poruszany, ludzie są zmęczeni powtarzać to samo w kółko. Polecam użycie wyszukiwarki na forum "otyły" "gruby" "dopuszczalna masa całkowita" "<masa> kg" Generalnie warunki jazdy masz nie zbyt wymagające, budżet dobry, waga jest spora, ale nie aż tak żeby to robiło duży problem z wyborem rowerów. "W miarę komfortową pozycję" masz na rowerze miejskim, trekingu lub crossie. Każdy z tych typów poradzi sobie z taką jazdą jaką opisałeś. Miejski i treking sugerują spokojną jazdę, crossy bardziej dynamiczna. Pierwsze co przychodzi do głowy z crossów to Unibike, bo mają dmc 120 kg, np Zethos lub nieco taniej Viper Disk. Ale za cenę Vipera można mieć już amortyzator powietrzny (np Northtec Caledon DB DR, Romet Orkan 5. Tylko trzeba się dowiedzieć ile mają dmc, jak nie zbyt przekraczasz to może być. W przypadku rowerów miejskich warto kupić coś na Nexus lub Alfine. Jakiś holender Gazelle, Batavius i podobne spokojnie wytrzymają 120 kg. Hamulce z taką masą moim zdaniem warto mieć hydrauliki, co może być problemem w rowerach miejskich. PS. A może fatbike?
osis25 Napisano 7 Czerwca 2018 Autor Napisano 7 Czerwca 2018 Dziękuję za odpowiedź ! Bardziej myślałem nad MTB ale ze rekreacyjną geometrią. Fatbike ? Jakoś mnie przerażają tak ogromne opony, dojazd po asfalcie do pracy może skończyć się zawałem serca. Na takim rowerze musi się maksymalnie ciężko jechac ?
lederfox34 Napisano 8 Czerwca 2018 Napisano 8 Czerwca 2018 Z jakiegoś "marketu" tak Masz tu wątki fatow, troche z firmy head i nikt nie narzeka na brak mocy jezdnych.
osis25 Napisano 8 Czerwca 2018 Autor Napisano 8 Czerwca 2018 Bardziej skłaniam się ku mtb rekreacyjna geometria. Może ktoś coś polecić? Budżet do 4500zl
lederfox34 Napisano 9 Czerwca 2018 Napisano 9 Czerwca 2018 Jezeli dowiesz się ile wynosi max obciązenie dla Treka to masz dobre ogłoszenie od forumowego kolegi https://www.olx.pl/oferta/trek-stache-7-27-5-rama-17-5-odbior-osobisty-CID767-IDtgrKD.html wydaje mi się ze cięzko bedzie ustrzelić coś lepszego pewniejszego z małym przebiegiem i takim osprzętem. Dla jazdy rekreacyjnej 1x11 nie bedzie ci wadziło. No chyba że jednak zakochasz się np w Roninie
osis25 Napisano 9 Czerwca 2018 Autor Napisano 9 Czerwca 2018 Bardziej się skłaniam ku Merida BIG.NINE 500 lub wersja LITE Aczkolwiek ten TREK bardzo kusząca propozycja tylko są 2 minusy napęd 1x11 i rozmiar ramy 17,5 jest do 170cm.....
lederfox34 Napisano 9 Czerwca 2018 Napisano 9 Czerwca 2018 Mam 175 i był na mnie ok ale widać te 5cm róznicy między nami robi swoje Wez pod uwagę ze Meridy są pod sciganie, nie mają czysto rekreacyjnej geometrii. (jak np niektore Cuby) W obu Meridach masz dość słaby pod swoją wagę amortyzator. Na zdjeciach ma sztywną oś ale warto dopytać upust spokojnie można zaliczyć https://www.bikester.pl/cube-reaction-pro-mtb-hardtail-czarny-691426.html?gclid=CjwKCAjw9e3YBRBcEiwAzjCJuqQuQ6-SueyPePuaw5nvSQEKF1yH4eb9nJ9obnrYgMH2iZhI5F1nChoCamAQAvD_BwE&_cid=21_1_-1_9_175_691426_100122506444_pla&ef_id=WvkflgAAAbXc5CjG:20180609091447:s są tez wersje Acid bardziej rekreacyjne (i tańsze- upust większy)https://www.bikester.pl/cube-acid-mtb-hardtail-czarny-691420.html?eqrecqid=8f7e7981-6bc5-11e8-9e3c-448a5b847ea1 możesz tez poszukac okazji jeszcze u nich np https://piwnicarowerowa.pl/focus-black-forest-ltd-27-5-rozmiar-xs-2017-black,3,1267,2662 (lub 29M) Merida Lite jesli przesledzisz sobie geo i podpasuje pochylona pozycja mocno to warto dopytać czy nie będzie konsekwencji wobec wagi.
lederfox34 Napisano 9 Czerwca 2018 Napisano 9 Czerwca 2018 Jesli nie zrazi cię brak amortyzatora a widelec sztywny ze stali (jak i cała rama) to dla szybkości i podróżowania po miesicie i różne trasy może warto rozważyć https://halarowerowa.pl/marin-muirwoods-29er-p635.html 3x9 stal, trochę inaczej to pracuje i przeznaczone jest do 'dzwigania' z racji przeznaczenia
remover Napisano 9 Czerwca 2018 Napisano 9 Czerwca 2018 off. Jakoś ostatnio strasznie przemawia do mnie ten marin, chyba podjadę do hali się przymierzyć. Może też zahaczę coś ze stalowych grawelów marina.
osis25 Napisano 9 Czerwca 2018 Autor Napisano 9 Czerwca 2018 Bardzo dziękuję za tak cenne informacje. Byłem się przejechac na tej meridzie i powiem szczerze faktycznie wisi sie na tym rowerze odpada. Natomiast byłem u kolegi w sklepie ma TREK SUPERFLY 5 2017r cena tego roweru 4300zł za nowy w kolorze pomarańczowym. Niestety nie zdążyłem się przejechać bo już powoli zamykali. Co sądzicie o tym TREKU np w porównaniu do CUBE ? Bardzo się cieszę, że ktoś w końcu odpisał, będzie mi o wiele łatwiej podjąć odpowiednią decyzję. Szanuję to. Dobrze więc tak, Meridę odpuścmy za sportową geometrie i faktycznie nie pasuje mi. Na placu boju stoi: Cube Acid MTB Hardtail Cube Reaction Pro MTB Hardtail i znalazłem jeszcze takiego pacjenta FOCUS WHISTLER SL 22G 44M 29 Czyli rozumie, że te dwa CUBE sa rekreacyjnymi MTB a focus ? Właśnie o takie rekreacyjne MTB mi chodziło i na pewno nie chcę koloru czarnego
lederfox34 Napisano 9 Czerwca 2018 Napisano 9 Czerwca 2018 To ja bym optowala za superfly... Bo ramy są kapitalne. Miałam przyjemność siąść na 3 Treki i każdy z tych gatunków (w sumie różnych) dawał świetne odczucia. Minus (pod ciebie) to koła. Mało znam osób zadowolonych z nich, są najczęściej wymieniane. Co do wagi u ciebie mogą być tym najsłabszym ogniwem. Z Cube to acid jest takim spokojnym raczej, seria reaction pro jest też szykowana pod sport. (on też chyba najbardziej odpowiada osprzętowo Focusowi) rock shock Gold jest ciut lżejszy od Silvera.
osis25 Napisano 9 Czerwca 2018 Autor Napisano 9 Czerwca 2018 No to mam teraz dylemat.... Cube Reaction ze względu na sportowy zamysł... Trek ? Chyba też dość sportową ma geometrie ? w porównaniu do FOCUSA I ACIDA ? Zapomniałem dodać, że mam 175cm i długość nogi około 75/77cm zależy jak to moja żona powiedziała czy zbiornik pełny czy opróżniony
Rulez Napisano 9 Czerwca 2018 Napisano 9 Czerwca 2018 Cube Reaction Pro nie do końca sportowy, ma krótką ramę, tylko 10 mm dłuższą niż Acid czyli pozycja nie przesadnie wyciągnięta .Bardziej wymagające są wyższe modele Reaction C62.
osis25 Napisano 9 Czerwca 2018 Autor Napisano 9 Czerwca 2018 Hmmm masakra kilka fajnych modeli i człowiek nie wie co wybrać.... Może inaczej, który najbardziej jest opłacalny w zakupie i najwygodniejszą będzie miał pozycję ?
Rulez Napisano 9 Czerwca 2018 Napisano 9 Czerwca 2018 Który będzie najwygodniejszy to tylko Ty sam możesz stwierdzić po przymiarce. I wtedy nie ważne są różnice w osprzęcie.
osis25 Napisano 9 Czerwca 2018 Autor Napisano 9 Czerwca 2018 W sumie tak osprzęt rzecz eksploatacyjna zawsze się zużyje i trzeba wymienić. Piękny kolor ma ten dziad
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.