mik2 Napisano 3 Czerwca 2018 Napisano 3 Czerwca 2018 Cześć! Zastanawiam się nad zakupem nowego roweru, ponieważ aktualnie jeżdżę na już dość wiekowym unibike evo z 2011r. Potrzebuję roweru trochę bardziej ukierunkowanego na las i bezdroża. Ważę dosyć sporo (~95kg) i mam poczucie, że mój obecny rower trochę sobie z tym nie radzi Z konkretniejszych wymagań do nowego sprzętu: dobry amortyzator ładne jaskrawe malowanie : ) koła nie krzywiące się od byle korzenia Raczej 27.5'', przesiadam się z 26 które są dla mnie ok. Ostatnio natknąłem się na takiego Diamondback'a: http://e-polbike.pl/hardtail/273-heist-10-275-2018.html#/140-kolor_ramy-zolty/ Wydaje mi się, że jak na osprzęt to cena jest bardzo dobra, jednak znam się na tym dosyć kiepsko a nie chciałbym trafić na jakąś minę. Bardzo proszę o pomoc i jakieś sugestie
MikeSkywalker Napisano 3 Czerwca 2018 Napisano 3 Czerwca 2018 Wszystko fajnie ale najniższe hamulce M315 w rowerze za 3,5 tysiaka - troszkę porażka. Także jakbyś się zdecydował to ja bym hamulce zmienił od razu. No i napęd 1x11 - także pewien przeskok z tego co masz teraz. 2x10 jest do rozważenia, większy zakres i trochę lepiej zestopniowana kaseta gdybyś wybrał np. 11-36.
lederfox34 Napisano 4 Czerwca 2018 Napisano 4 Czerwca 2018 Może coś takiego, https://www.centrumrowerowe.pl/rower-kellys-thorx-30-2017-pd8917/?v_Id=105855&gclid=CjwKCAjwo87YBRBgEiwAI1LkqY0ve7II-cVy8EVPcoQj6GqqBN8keuwoI2jwLVtR_Tx9qX1Q-VB2lxoCQE8QAvD_BwE Lub zapytać o ewentualny rabat http://rowerowy.net.pl/pl/rower-kellys-thorx-50-27-5.html?gclid=CjwKCAjwo87YBRBgEiwAI1LkqXCpqsh9uiV-S8RBACUv8DzxiGwEOTcr8x9fYCRsV3Tyr-fdSA6h0BoC868QAvD_BwE w obu sztywne osie co przy twojej wadze jest zdecydowanie na plus. Nawet już 30 jest przyzwoicie ułożona.
mik2 Napisano 4 Czerwca 2018 Autor Napisano 4 Czerwca 2018 @MikeSkywalker, widzę teraz, że to podstawowy model shimano - faktycznie są takie słabe, czy chodzi ci tu jedynie o relację model hamulców/cena roweru? Teraz mam u siebie jeszcze v-brake, więc wydaje mi się, że nawet podstawowe hydrauliki będą dla mnie na początku bardzo dobre. W kwestii napędu - tu faktycznie mam obawy, bo zawsze na 3 blatach jeździłem. Jednak jakbym miał u siebie jeździć tylko na środkowej zębatce to nie brzmi to jakoś przerażająco - musiałbym sprawdzić. @lederfox34 - osprzętowo fajnie - tylko niestety z wyglądu te Thorxy mi nie podchodzą. 30 kiepskie połączenie kolorów, 50 bez kolorów Czym są te sztywne osie w praktyce? Nie ma wtedy możliwości szybkiego demontażu przedniego koła?
MikeSkywalker Napisano 4 Czerwca 2018 Napisano 4 Czerwca 2018 Są słabe, klamka inna (w mojej opinii mniej wygodna jak w wyższych modelach), no i jakościowo też nie powalają, mogą być problemy za 2-3 lata (albo i wcześniej). A że to hamulce za 150zł komplet to patrząc na cały rower powinny być lepsze. Ale zmienić nie problem - dołożysz ze 250 i może mieć coś z wyższej półki, a te sprzedać. Co do korby - spróbuj. Może Ci wystarczy, a jak nie to celowałbym w 2x10 - większość czasu przejeździsz na 36/38 a zawsze jest jakiś zapas na górki. Na pewno trochę odczuwalne są tzw. dziury w kasecie, czyli większe różnice między zębatkami.
mik2 Napisano 4 Czerwca 2018 Autor Napisano 4 Czerwca 2018 Ok. Ale rozumiem że generalnie ten heist to nie jest taki zły pomysł? Masz może jakieś inne pomysły jeszcze?
MikeSkywalker Napisano 4 Czerwca 2018 Napisano 4 Czerwca 2018 Nie jest zły, ja bym w nim tylko te hamulce zmienił a tak poza tym to naprawdę sensowny rower. Innych pomysłów nie mam, myślałem nad Dartmoorem Primal Intro ale wypada blado. Głównie za sprawą amortyzatora.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.