Skocz do zawartości

[do 3400zł] MTB do lasu

mik2

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć!

Zastanawiam się nad zakupem nowego roweru, ponieważ aktualnie jeżdżę na już dość wiekowym unibike evo z 2011r. Potrzebuję roweru trochę bardziej ukierunkowanego na las i bezdroża. Ważę dosyć sporo (~95kg) i mam poczucie, że mój obecny rower trochę sobie z tym nie radzi ;) Z konkretniejszych wymagań do nowego sprzętu: 

• dobry amortyzator
  • ładne jaskrawe malowanie : )
  • koła nie krzywiące się od byle korzenia
  • Raczej 27.5'', przesiadam się z 26 które są dla mnie ok.

Ostatnio natknąłem się na takiego Diamondback'a:

http://e-polbike.pl/hardtail/273-heist-10-275-2018.html#/140-kolor_ramy-zolty/

Wydaje mi się, że jak na osprzęt to cena jest bardzo dobra, jednak znam się na tym dosyć kiepsko a nie chciałbym trafić na jakąś minę.

Bardzo proszę o pomoc i jakieś sugestie 

Napisano

Wszystko fajnie ale najniższe hamulce M315 w rowerze za 3,5 tysiaka - troszkę porażka. Także jakbyś się zdecydował to ja bym hamulce zmienił od razu. 

No i napęd 1x11 - także pewien przeskok z tego co masz teraz. 2x10 jest do rozważenia, większy zakres i trochę lepiej zestopniowana kaseta gdybyś wybrał np. 11-36.

Napisano

@MikeSkywalker, widzę teraz, że to podstawowy model shimano - faktycznie są takie słabe, czy chodzi ci tu jedynie o relację model hamulców/cena roweru? Teraz mam u siebie jeszcze v-brake, więc wydaje mi się, że nawet podstawowe hydrauliki będą dla mnie na początku bardzo dobre. W kwestii napędu - tu faktycznie mam obawy, bo zawsze na 3 blatach jeździłem. Jednak jakbym miał u siebie jeździć tylko na środkowej zębatce to nie brzmi to jakoś przerażająco - musiałbym sprawdzić.

@lederfox34 - osprzętowo fajnie - tylko niestety z wyglądu te Thorxy mi nie podchodzą. 30 kiepskie połączenie kolorów, 50 bez kolorów :P Czym są te sztywne osie w praktyce? Nie ma wtedy możliwości szybkiego demontażu przedniego koła? 

Napisano

Są słabe, klamka inna (w mojej opinii mniej wygodna jak w wyższych modelach), no i jakościowo też nie powalają, mogą być problemy za 2-3 lata (albo i wcześniej). A że to hamulce za 150zł komplet to patrząc na cały rower powinny być lepsze. Ale zmienić nie problem - dołożysz ze 250 i może mieć coś z wyższej półki, a te sprzedać. 

Co do korby - spróbuj. Może Ci wystarczy, a jak nie to celowałbym w 2x10 - większość czasu przejeździsz na 36/38 a zawsze jest jakiś zapas na górki. Na pewno trochę odczuwalne są tzw. dziury w kasecie, czyli większe różnice między zębatkami. 

Napisano

Ok. Ale rozumiem że generalnie ten heist to nie jest taki zły pomysł? Masz może jakieś inne pomysły jeszcze? 

Napisano

Nie jest zły, ja bym w nim tylko te hamulce zmienił a tak poza tym to naprawdę sensowny rower. Innych pomysłów nie mam, myślałem nad Dartmoorem Primal Intro ale wypada blado. Głównie za sprawą amortyzatora. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...