Killer5 Napisano 24 Maja 2018 Napisano 24 Maja 2018 Cześć, jestem nowy choć od lat zaglądam na to forum. Noszę się z zamiarem kupna roweru typu Enduro. Jest to moje marzenie od wielu lat, stąd chciałbym w sumie pominąć dyskusje nad sensem zakupu takiego roweru i przewagi XC czy innych rozwiązań. Wzrost 188, waga okolo 90kg (od 85 do 105kg max), na co dzień trenuję trójbój siłowy i kulturystykę, rower musi być wytrzymały stąd raczej skłaniam się ku Enduro ponad Trail. Najlepszy byłby taki kompromis jak lekkie sztywne enduro. Wymagania to: koniecznie 29er, nie 27.5, Carbon w tej cenie raczej ciężko, chyba że jakaś mega promocja? Aczkolwiek bardzo bym chciał. Skok amortyzatorów myślę, że około 160mm Jeździć będę głównie w terenie, rower "raz na jakiś czas" do powściekania się, poskakania, zabawy w bikeparku. Oprócz tego mam 18 letniego authora mystic przerobionego na crossa więc na asfalt czy do jazdy po mieście roweru mi nie trzeba. W grę wchodzi raczej tylko nowy rower, możecie się śmiać ale zostanie u mnie zapewne przez 15-20 lat aż będzie niezdatny do jazdy. Nie startuję w zawodach, nie kręcę wyników (bo nigdy nie miałem na czym) ale kiedyś chciałbym spróbować. Najbardziej podobają mi się rowery typu YT Capra, Canyon Strive, Trek Slash, Santa Cruz High Tower. Niestety nie miałem okazji przymierzyć takiego roweru (może wiecie gdzie w Krakowie/Rzeszowie mógłbym), macie jakieś sugestie, propozycje, brakuje jakichś danych? Gdyby się trafił mega deal cenowy, jakiś sklep zszedłby z marży to mógłbym dopłacić do kwoty którą podałem. Pozdrawiam
seawolf688 Napisano 24 Maja 2018 Napisano 24 Maja 2018 sprawdź to: https://www.1enduro.pl/rowery-enduro-do-10000-zl-2018/ jest kilka modeli do 8.000 zł
gyrill Napisano 24 Maja 2018 Napisano 24 Maja 2018 Nikt Ci tyle nie powie o zakresie dostepnych modeli co Wooyek z 1enduro. https://www.1enduro.pl/rowery-enduro-do-10000-zl-2018/
Killer5 Napisano 25 Maja 2018 Autor Napisano 25 Maja 2018 Widziałem, fajne są te zestawienia, niestety te modele to 27,5 a te co mi się bardziej podobają, 29er + lżejsze i typowe enduro a nie traile są już w zestawieniu "do 13k". Czy rowery które mam na myśli można okazyjnie wyrwać taniej? Gdzie szukać? Kiedy(po sezonie?)? Nie siedzę w branży rowerowej, czasami widziałem w outlecie YT czy Canyona wyprzedaże, nie wiem jak z innymi producentami. Najlepiej chyba byłoby kupić na miejscu w razie jakichś problemów, niestety u Gianta nie widzę 29er, Trek chyba poza zasiegiem cenowym. W jakie podzespoły starać się celować a których unikać? Dodam że z rowerem mi się jakoś mega nie spieszy, mogę kupić na następny sezon.
lederfox34 Napisano 25 Maja 2018 Napisano 25 Maja 2018 Po stronach rowerowych sklepów, tam są wyprzedaże np https://rower.com.pl/fuji-outland-29-1-1-596283?cPath=6_699_841_7060& A że strony enduro to faktycznie więcej stoi na 27,5.taki urok. Chyba że rozwazysz bluebirda od Dartmoora.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.