Maciek26lca Napisano 20 Maja 2018 Napisano 20 Maja 2018 Obecny napęd 8 rzędów Korba: Epicon SR Suntour pff 48/38/28T Łańcuch: Shimano CN-HG50 Kaseta: Shimano Hyper glide-C CS-HG40-aw 11-32T Wymiana na: Łańcuch: Shimano hg71 Kaseta: Shimano hg51 11-28T Przerzutka tyl: Shimano Deore Przerzutka przód: Shimano altus Teraz moje pytanie do was ? Jaka różnica jest kaset ? Zakładać Hg51 11-28T czy zostać przy 11-32T ? Zębatki z przodu mogą być ? Korba ok ? Jestem ciekaw waszej opini.
Pablo59 Napisano 20 Maja 2018 Napisano 20 Maja 2018 A cel wymiany ? coś się zużyło ? Kaseta o mniejszej rozpiętości będzie rzutowała przede wszystkim na podjazdy - będzie ciężej
cervandes Napisano 20 Maja 2018 Napisano 20 Maja 2018 Odpowiadam - różnica to 4T. To my mamy wiedzieć, czy pod górkę potrzebujesz takiego samego biegu jak masz obecnie czy też możesz utwardzić odrobinę kasetę zyskując na płynności przełożeń? To my wiemy czy używasz najlżejszego przełożenia pod górkę? Największa koronka to podjazd pod górę. Zerknij jaką masz obecnie drugą od góry i zastanów się, czy jeśli to będzie Twoje najlżejsze przełożenie, to czy wszystko objedziesz na tej koronce? Masz takie górki, że wrzucasz największą z tyłu? I tu znajdziesz odpowiedź tak/nie. Co do kasety to zdecydowanie warto dopłacić do HG51. Mi się w HG41 udało dwa zęby urwać, w HG51 nigdy żadnego. A parę kaset zjeździłem. Co do łańcucha to miałem HG71 i odradzam, zdecydowanie trwalszy i lepszy jest KMC X8.93. No i ten drugi ma spinkę w zestawie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.