Skocz do zawartości

[Korba] Hałasujący naped

Olek1627

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam ostatnio w rowerze wymieniłem oś suportu wraz z korba, na kwadrat. Odrazy uprzedzam czytałem na różnych forach o tym ale nie znalazłem odpowiedzi dla siebie. Otóż montaż poszedł sprawnie ale gdy pedałuje nie ważne czy naciskam mocniej na pedały czy słabiej co jeden obrót korby lewym ramieniem i prawym słychać "tyaknie". Jestem pewien że to z przodu a nie np kaseta dźwięk jest dość głośny. Korba jest trzy rzędowa i tylko na środkowej tarczy ten problem występuje. Odrazy dodam że lancuch i os są nasmarowane jeśli ma ktoś jakieś pomysły proszę o podzielenie się z nimi. :)

Dodam że korba nie ma żadnych luzów, śruby dokręcone. Sprawdzałem jeszcze czy os wydaje jakies dźwięki bez łańcucha ale cisza. Pedaly też są sprawne. Dzieje się to tylko wtedy kiedy naciskam na pedały nie ważne czy lewy czy prawy dzwiek jest z korby lub osi. 

Napisano

Strzelam że łańcuch trze o klatkę przerzutki. Winny może być np delikatnie skrzywiony blat.

Najlepiej nagraj filmik i wrzuć.

Napisano

Cóż sprawdziłem i nie jest to wina klatki, aktualnie nie mam możliwości nagrania filmu gdyz na zewnątrz pada deszcz a dzieje się to tylko podczas jazdy. Przypomniałem sobie że sruby mocujące korbę do osi są bez podkładek czy mogło by to być przyczyną ? Śruby są na nasadki nie na imbus. 

Napisano

Zawsze tak jest bo na lewym ramieniu nie ma zębatek i tak to po prostu wygląda. Z tego co pamiętam na śrubach są frezy i podkładek nie trzeba, ale nie dam głowy uciąć że na każdych. A czy strzela również w miejscu przy zaciśniętym przednim hamulcu? Jeśli tak to czy strzela również przy odpuszczaniu nacisku? Miałem podobny problem, byłem święcie przekonany, że to od korby, a jednak okazało się że to wolnobieg.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...