Skocz do zawartości

[suport] Giant Bouldger 550 - Wymiana suportu a przerzutka

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć

od kilkunastu lat jeżdżę na tym obecnie już zabytku - ale jeździ! :) Chciałem wymienić suport (oryginał był na kulkowych miskach jeszcze) kupiłem wkład na maszynowych i teraz tak: stary miał długość 116 nowy 123 (lub 122) niby tylko 7 mm różnicy (czyli 3-4mm na strone) ale po założeniu korba odstaje ciut więcej i przerzutka nie obsłuży największej tarczy. Założyłem z powrotem stary i mam pytanie co mogę zrobić - czy dopuszczalne jest np skrócenie osi nowego suportu (tylko czy to by coś dało?) albo jakieś podkładki pod przerzutkę (stary altus) aby ją bardziej odsunąć na bok a jeśli nie czy wymiana przerzutki przy wymianie korby na nową co i tak niedługo mnie czeka rozwiąże problem czy nie bo poprostu kupiłem za długi suport . Ale to tylko 7 mm (mufa w ramie to 68 mm jeśli to ma znaczenie) Proszę o objaśnienie co i jak

pozdro

Napisano

hm, raczej odpada - suport kupiony, wymiana nie wchodzi w gre a dokładanie kolejnej kasy w tak stary rower nie ma sensu - nic się nie da poradzić? Czyli nowa przerzutka z nową korbą też nie da rady? Korbe i tak będe wymieniał ale czy to znaczy że suport musi być idealnie jak stary??? Na forum czytałem że te 3-4mm nie robi różnicy to jakie oni mają przerzutki że to obsłuży?

Napisano
Teraz, Tatanka napisał:

Kupując nową korbę musisz dobrać suport o zalecanej długości dla tej konkretnej korby.Jeśli kupisz taką,która ma zalecaną długość suportu 122 mm , to ok.

aaaa no to teraz rozumiem - ale jeśli będe kupował korbe (samą) skąd mam wiedzieć jaki suport? Jest to gdzieś opisane albo można to jakoś wyliczyć?

Napisano
Teraz, Tatanka napisał:

Jeśli korba będzie dobrej firmy , to najczęściej jest podana informacja o zalecanej długości suportu.

OK ale gdzie - załózmy że kupuje od laika  - jest to opisane (wybite) na korbie??? Jeśli tak w ktrym miejscu - jakiś standard czy różnie?

dzięki koledze z prerii :) i pozdro

Napisano

to lipa z tym szukaniem. Korbe potrzebuje adekwatną do wartości roweru :) - czyli tanią np altus max acera najlepiej z łancuchem i kasetą s7 może być używka byle by mało śmigana. Mam altusa oznaczenie za godzinke moge podać

Napisano

ok, ja strzelam - FC-CT92  ;) ale poczekajmy

W każdym razie, jeśli faktycznie, a raczej tak będzie, potrzebował będziesz krótszego suportu to tu masz za 18,60 pln z wysyłką:

http://allegro.pl/suport-shimano-fsa-rpm-bb-7420-kwadrat-113mm-i7265989634.html

( facet ma 116 mm równiez )

Trzeba tylko zmierzyć jeszcze szerokość mufy suportu ( szerokość ramy w mm w miejscu gdzie wchodzi suport - czy 68 czy 73 mm )

Napisano
2 minuty temu, Tatanka napisał:

Jeśli masz suport,szukasz nowej korby,to model obecnej nie jest do niczego potrzebny.Podaj tylko jakie stopniowanie jest potrzebne.

właśnie to miałem napisać że nie ma znaczenia co mam obecnie bo korba i tak jest do wymiany choć trzeba przyznać że kolega SoloTM ma racje - to FC-CT92 24/34/38 . Na stopniowaniu też mi nie zależy - nawet wolałbym coś bardzie z większą tarczą bo obecnie to na codzień śmigam po płaskim miescie do pracy najczęsciej więc może byż większa tarczaale może też być jak jest. Natomiast priorytetem jest tania kroba pod 122 suprt który już mam

Napisano

edytowałem już po Twojej odpowiedz - nie mam 42 tylko 38 przerzutka to altus pod suport taką że większej tarczy to chyba nie osbłuży (chyba więc nie wiem czy nie musze znależć 38 żeby w przerzutke nie inwestować - jeśli coś masz (link) to poprosze no chyba że obsłuży te 42 - zrobie fotke póżniej i pokaże jak mam. Nie chce inwestować poza tym co musze bo i tak szukam noszego roweru na lato a to zostawie na zime pod sól bo też jeżdze na codzień :)

Napisano

Czyli przerzutkę masz taką :

FD-CT90-E

a korbę najprawdopodobniej taką :

FC-CT91

Taka przerzutką którą masz ( mocowana do suportu nie obsłuży większej niż 38 zębatki )

Nie dość że to skomplikowany, ograniczający zestaw to dołożyłeś jeszcze dodatkowe utrudnienie w postaci suportu 122 mm :D

Napisano

Moment, moment. Nie chcesz kupić nowego suportu za 20-kilka złotych, ale korba za nieco więcej może być? Bez sensu. Szczególnie, jeśli napęd ma już swoje lata i łańcuch jest rozciągnięty.

Napisano
Teraz, SoloTM napisał:

a korbę najprawdopodobniej taką :

FC-CT91

Taka przerzutką którą masz ( mocowana do suportu nie obsłuży większej niż 38 zębatki )

dokładnie!!! Czyli szukam coś taniego 38 na 122 suport. Bardzo dziękuje za pomoc. Może ktoś ma używke w dobrym stanie to zapraszam na priv

Napisano
Teraz, Fenthin napisał:

Moment, moment. Nie chcesz kupić nowego suportu za 20-kilka złotych, ale korba za nieco więcej może być? Bez sensu. Szczególnie, jeśli napęd ma już swoje lata i łańcuch jest rozciągnięty.

przecież pisałem - suport już mam omyłkowo kupiony więc nie chce go wyrzucać i kupować nowy a korbe i tam mam do wymiany i tak bym wymieniał (jest od nowości) czyli kupując nową korbe moge kupić na 122 i będzie OK 

Napisano
Teraz, SoloTM napisał:

tylko uwaga - mufa ma 73 mm a nie 68 mm.

mógłbyś rozwinąć bo nie kumam? U mnie jest 68 no ale co to ma do korby? AAA vhyba już wiem - ale skąd wiadomo że ta korba z linku jest pod 73???

Teraz, Tatanka napisał:

Skoro i tak chcesz kupić nowa korbę,a w starej brakuje Ci cięższego przełożenia,to kup coś wiekszego i odżałuj parę zł na nową przerzutkę.

pewnie tak się skończy

Napisano

Korba którą masz FC-CT91 38/32/24  jest pod suport 121 mm. Tylko w opisie suportu jest zaznaczone, że dla mufy 73 mm i dlugości 121.  Teraz sam nie jestem pewien czy długość mufy wpływa na długość osi, może @Tatanka wie?  Bo skoro założyłeś 122 mm do starego zestawu czyli korby i przerzutki którą miałeś i nie chciało chodzić? Hmm..

http://rowery.zbooy.pl/

Wejdz w sprzęt - na dole masz shimano 1997 - znajdz tabelkę gdzie altus i zobacz sam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...