Zelek82 Napisano 24 Kwietnia 2018 Napisano 24 Kwietnia 2018 Witam.... Mam nietypowy problem, a przynajmniej dla mnie jest nietypowy. Chciałbym, żeby ktoś mądrzejszy ode mnie wyjaśnił mi albo podał przyczynę blokowania się napędu na najwyższych biegach w piascie Shimano Nexus8... Od pierwszego do czwartego biegu wszystko jest ok, a gdy przerzucam na piąty, to od razu blokuje tylną zębatke i koniec pedałowania. Tak samo jest na szóstym, siódmym i ósmym przełożeniu. Klękła piasta, czy można coś jeszcze zaradzić...? Dodam jeszcze, że to "ósemka" z cofaniem.... Pomoże mi ktoś?
zekker Napisano 25 Kwietnia 2018 Napisano 25 Kwietnia 2018 Na początek sprawdź czy regulacja jest ok, czyli wrzucasz 4 i patrzysz czy kreski się schodzą: Sprawdź też czy linka dobrze poprowadzona. Jeżeli w tym miejscu wszystko będzie ok, to niestety wygląda, że coś w środku piasty jest nie tak i będzie trzeba ją rozebrać do serwisu. Mógł się brud zebrać i blokuje mechanizm, może być uszkodzenie mechaniczne, jak ktoś wcześniej grzebał w piaście, to mógł źle złożyć. Ciężko powiedzieć bez poznania historii piasty. Przy okazji, zachęcam do zakładania tematów we właściwych działach. Ten zgłoszony, więc moderatorzy powinni przenieść gdzie trzeba (napęd rowerowy).
Zelek82 Napisano 27 Kwietnia 2018 Autor Napisano 27 Kwietnia 2018 To po prostu z braku wiedzy źle umieściłem temat. Dzięki za odzew, bo już teraz jestem pewien, że to piasta się zpsula.... Już dawała znać o awarii tym, że pedały obracały się same, gdy rower był w ruchu. Szkoda.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.