MajorCzyzykow Napisano 24 Kwietnia 2018 Napisano 24 Kwietnia 2018 Witam! Przymierzam się obecnie do kupna roweru tylko mam ogromną zagwozdkę co wybrać. Ponieważ jeżdżę np. Trasy 60 km gdzie ¾ drogi to asfalt, ale często też lubię wyskoczyć na trasy zjazdowe czy w górskie miasteczka gdzie jest ogrom schodów i różnych przeszkód dlatego myślałem o full’u. Szukam roweru używanego. Mój budżet to 6000zł max 7000zł. Macie jakieś propozycje rowerów, czy trochę za dużo wymagam? Z góry dziękuję z pomoc. Pozdrawiam !!!
semow Napisano 24 Kwietnia 2018 Napisano 24 Kwietnia 2018 Wyobrażasz sobie 40 km po asfalcie na rowerze nadającym się na trasy DH? Da się, ale po co.
Mod Team sznib Napisano 24 Kwietnia 2018 Mod Team Napisano 24 Kwietnia 2018 Taki Trance: http://allegro.pl/rower-giant-trance-3-i7294957935.html plus dwa komplety opon (na łatwe trasy i asfalt coś z małymi oporami toczenia, np. Smart Samy) i masz spełnione kryteria. Oczywiście na trasach zjazdowych nie będzie tak fajnie jak na rasowej zjazdówce, a na łatwych tak jak na lekkim HTku XC, ale to cena jaką się płaci za "uniwersalny" rower, zamiast dwóch wyspecjalizowanych.
semow Napisano 25 Kwietnia 2018 Napisano 25 Kwietnia 2018 Subiektywnie, z zastrzeżeniem że jeżdżę i na enduro i na gravelu i szosie. Opony można zmienić, ale geometria, szerokość kierownicy pozostanie taka jaka jest. Dojazdówki po asfalcie trzeba czasem znosić, rozumiem że ludzie czasem wolą dojechać na fajną miejscówkę terenową i kilkadziesiąt kilometrów z koła, trudno. Jeżeli natomiast te trasy "3/4 asfaltu" to są wycieczki po jakiś szutrach czy łatwych polnych drogach (poza tym asfaltem), to nie ma sensu. Odłożył bym z tej puli 1,5-2k na używanego tribana 520. Ale kup sobie fulla, będziesz zadowolony - o to chodzi.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.