Skocz do zawartości

[napęd] martwe pole po przerwie w pedałowaniu

kwasik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzien dobry,

Zwracam się z następującą sprawą: w trakcie pedałowania wszystko jest w porządku, jednak gdy przerwę pedałowanie i potem zaczynam znowu, to na początku mam jakby martwe pole, gdzie w ogóle nie ciągnę napędu. Nieraz jak mocniej depnę to czuję mocny zryw na początku.

Powiedzmy, że przestałem pedałować mając pedał w najwyższym punkcie (godzina 12), to ciągnięcie napędu czuję z powrotem po przekroczeniu więcej niż 45 stopni (ok. godz. 16).

Czy to jest normalne i też macie takie martwe pole? Czy coś można sprawdzić? Łańcuch, przerzutki są w porządku. Będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam.

Napisano

Dzięki, brzmi jak dobry trop. Masz na myśli tylną piastę po zdjęciu kasety, tak? Jest jakiś dostępny poradnik godny polecenia na przegląd zapadek? Ewentualna wymiana to wymiana całej tylnej piasty czy można coś zrobić z samym bębenkiem?

Napisano

Okej, dzięki. Zalecasz wymianę samego bębenka? Widzę, że można go dokupić oddzielnie. Czy jakieś miejsce jeszcze może być do sprawdzenia przy opisanym problemie? Suport lub korba? Czy objawy nie pasują, żeby szukać na przodzie napędu?

Napisano

Zapadki na bebenku zdychają. Często w tych piastach, niestety. ( rm 30 ) kupić drugą piastę pod ten sam rozstaw ( 7 lub 8/9 biegow ) i przełożyć bębenek. Można też zajrzeć do starego do środka, może wystarczy tylko poprawić i wyczyścić.

Napisano

Kup całą piastę i przełóż bębenek, będziesz za kilka pln więcej miał oś, konusy, kulki, zacisk, na zapas ( konusy i kulki najważniejsze )

http://allegro.pl/piasta-tylna-shimano-fhtx800azbs-36h-i7055626569.html

tylko sprawdz ilość szprych - ta wyżej to na 36, jeśli masz 32 to szukaj na 32.

Do rozkręcenia bębenka będziesz potrzebował klucza : ( jesli chcesz zajrzeć do starego do środka )

http://allegro.pl/klucz-cyclus-do-bebenka-piasty-kasety-shimano-hg-i7297107152.html

/edit

Ilość szprych bez znaczenia jeśli na części -  jesli całą piastę przekładac to wtedy ważne

Napisano

SoloTM: jaki wpływ na sprawę ma ilość otworów na szprychy? Bo z tego co przejrzałem to 32 może być problem. Jest to bardzo istotne? 

Napisano

Ok, wszystko jasne. SoloTM: link do piasty, który wkleiłeś to nie FH-RM30. Czy to znaczy, że piasta z twojego linka jest odpowiednikiem RM30 czy po prostu pomyłka? 

Napisano

Cześć.

Miałem podobna przypadłość. Po zaprzestaniu pedałowania, kaseta dalej się kręciła i zawijała łańcuch. Przyczyną okazał się brudny wewnątrz bębenek. Po rozebraniu, czyszczeniu i przesmarowaniu, jak ręka odjął. Co prawda nie robiłem tego sam tylko z braku odpowiedniej infrastruktury oddałem bębenek do serwisu, ale finalnie problem został rozwiązany.

Pozdrawiam

Napisano

Augen: u mnie objaw jest trochę inny: po zaprzestaniu pedałowania kaseta staje i nie zawija łańcucha, jest okej. Ale jak znowu zaczynam pedałować to najpierw mam martwy ruch na początku za każdym razem.

Dzięki za pomoc! Zamawiam i biorę się do roboty. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...