greendot Napisano 16 Kwietnia 2018 Napisano 16 Kwietnia 2018 Dwa sezony temu kupiłem żonie rower Kross Reale. Rower posiada Nexusa 7. Ze strony producenta: PIASTA TYŁ Shimano Nexus SG-7C30 32H KORBY Alloy 38T ŁAŃCUCH YBN S410 Niestety kobieta narzeka na twarde przełożenia. Pomyślałem o wymianie przedniej zębatki na mniejszą. Proszę o pomoc w doborze przedniej zębatki lub propozycji co wymienić aby jeździło się jej lżej.
Dokumosa Napisano 16 Kwietnia 2018 Napisano 16 Kwietnia 2018 Muszisz spr czy jest możliwość odkręcenia zębatki od pająka korby, pomierzyć rozstaw otworów i dobrać coś u chińczyka na ali.
greendot Napisano 16 Kwietnia 2018 Autor Napisano 16 Kwietnia 2018 Jeśli trzeba to mogę wymienić całą korbę, a nawet z suportem. Tylko co dobrać? Myślę, że brak narzekania ze strony małżonki będzie tego wart.
Dokumosa Napisano 16 Kwietnia 2018 Napisano 16 Kwietnia 2018 No to rozejrzyj się za korbą podobną do twojej co ma 34 zęby... będzie trudno coś takiego z ramionami nie-dziecięcymi znaleźć. Możesz też wybrać sobie jakąś korbę trekingową/mtb i zastosować blacik chiński jakiś (ali). W rozwiązaniach kombinowanych nie będzie zintegrowanej z tarczą osłony łańcucha.
greendot Napisano 16 Kwietnia 2018 Autor Napisano 16 Kwietnia 2018 O osłonie łańcucha nie pomyślałem zupełnie. To może da podejść do tego od drugiej strony? Wymiana koła zębatego w Nexusie na większe?
Dokumosa Napisano 16 Kwietnia 2018 Napisano 16 Kwietnia 2018 To zdecydowanie lepsze i tańsze rozwiązanie. Koronki do nexusa masz w rozmiarach od 16 do bodajże 23T ze stopniowaniem o 1T.
greendot Napisano 16 Kwietnia 2018 Autor Napisano 16 Kwietnia 2018 Dzięki. Widać zawsze warto z przedyskutować swoje chybione pomysły.
MMMAAACCC7 Napisano 16 Kwietnia 2018 Napisano 16 Kwietnia 2018 panie korby nie ruszaj, bo to kopanie się z koniem, najzwyklejszą pasującą zębatkę do nexusa można dostać już za 3-5zł, pozostaje wtedy tylko jeszcze dopasować długość łańcucha, no i wymiana jest troszkę kłopotliwa dla kogoś, kto tego nigdy nie robił. Ale wydaje mi się że oddając rower do serwisu całość powinna się zamknąć w kwocie 20pln (pod warunkiem że nie masz pełnej osłony na łąńcuchu)..
greendot Napisano 16 Kwietnia 2018 Autor Napisano 16 Kwietnia 2018 Dzięki dyskusji właśnie do tego wniosku doszedłem. Chociaż na początku wydawało mi się, że najlepszym rozwiązaniem będzie wymiana przedniej zębatki.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.