Skocz do zawartości

[MTB] zakup roweru w przedziale 4-5

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Przymierzyłem sie jeszcze raz do kilku rowerów i Kross 8 odpadł (testowałem rozmiar wiekszy i mniejszy i nie do końca mi sie dobrze siedziało)
Szkoda bo cenowo byłoby spoko

Nowego Superfly'a nie znalazłem lokalnie w dobrej cenie niestety, a negocjacje ceny Procalibra 6 nie potoczyły sie jednak tak jak to miało pierwotnie wygladać, 
Co innego wstepnie było ustalone, co innego kiedy przyszło do konkretnych rozmow, myślalem też ze jeszcze pedały wyszarpie w cenie a tu lipa.

6150 plus pedały to jednak dużo.

miałem też okazje sprawdzić w terenie rower znajomego z napedem 1x11 i szczerze powiem mimo obaw byłem zaskoczony na plus.
widać kilka lat dojezdzania do pracy rowerem pomimo niewielkich dystansów dało wymierne efekty. przy kilku podjazdach musiałem coprawda zsiąśc z roweru ale to bardziej brak techniki u mnie wychodził. A czy wracając do domu brakowało mi szybszych biegów? cieżko powiedzieć - byłem dość dojechany więc nie myślalem o sprawdzaniu ile max wyciągne.

Tak więc po przeprowadzeniu kilku rozmow ze znajomymi i pomimo tego co napisalem wczesniej podjałem ryzyko i zamówiłem Rockridera XC 500 29
Ma byc do odbioru w sklepie 4 maja - celowo nie zamawiałem do domu - jak mi nie podpasuje zwróce na miejscu i bede sie martwił dalej.

Na pewno podziele się wrażniami bo wychodzi na to ze będę jednym z pierwszych użytkowników tego wynalazku :)

Troche poza tematem zaczęły mnie juz irytowac wypowiedzi sprzedawców w sklepach w zależnosci od tego czym handlują :
kross to ciągle na serwis do nas przychodzi; za scotta to przepłacasz, meridzie to ja nie ufam... w deathlonie to tylko gówno
wiadomo - konkurencja :)
pomijam fakt ze kross czy unibike ma pewnie najwiecej sprzedanych modeli w porównaniu wiec i siłą rzeczy na serwisie bedzie ich wiecej, zwłąszcza tańszych modeli, ale danych sprzedaży dokładnych nie mam żeby zrobic rzeczowe porównanie

Napisano
1 godzinę temu, Swiraz napisał:

Przymierzyłem sie jeszcze raz do kilku rowerów i Kross 8 odpadł (testowałem rozmiar wiekszy i mniejszy i nie do końca mi sie dobrze siedziało)
Szkoda bo cenowo byłoby spoko

Miło że ktoś do podobnych wniosków doszedł bo myślałam że jestem jakaś -'inna' ;)

miałem też okazje sprawdzić w terenie rower znajomego z napedem 1x11 i szczerze powiem mimo obaw byłem zaskoczony na plus.

hehehehe i he. 

Tak więc po przeprowadzeniu kilku rozmow ze znajomymi i pomimo tego co napisalem wczesniej podjałem ryzyko i zamówiłem Rockridera XC 500 29

:002: :thumbsup:

Napisano

A więc tak - rower już jest, odebrany wczoraj wieczorem, ale że spieszyłem się na wyjazd nad jezioro nie mogłem mu poświęcić zbyt wiele uwagi. 

Dziś miałem okazję przejechać się nim ciut dalej. Poza tym ze biegi wymagają delikatnej regulacji odczucia bardzo na plus, rumak jest dość lekki, pozycja niezbyt agresywna, może przez fakt że mam 175 cm i sztyca nie powędrowała bardzo do góry (rozmiar L jest od 175 do 186cm), reba na blokadzie nadal pracuje, choć delikatnie, i tylko przy większych nierównościach - słychać wtedy taki syk powietrza z amora, nie wiem czy to kwestia regulacji linki czy to normalne. Rama jest potężna (gruba fhu*** mówiąc dosłownie), ale i dość lekka - niecale 12kg bez pedałów. Za darmo w zestawie dorzucili badziewne lampki (ale dorzucili, będą  na działkę do starego gianta :)

Siedzi się na nim podobnie jak na meridzie 500 lite, może kiera jest relatywnie ciut wyżej - moja subiektywna opinia po sprawdzeniu kilkunastu rowerów.

Postaram się wrzucić niedlugo jakieś fotki

Napisano

Niby według sklepu rozmiar L od 175 cm. jednak moim subiektywnym zdaniem ten rozmiar jest dla Ciebie za duży, z taką geometrią L jest od 180 cm ... 

Napisano

Syk z amortyzatora to tłumienie powrotu, tzw. rebound ;) Na prawej goleni u dołu. Regulacja z pokrętła jest.

Też wydaje mi się, że rozmiar ciut za duży prze co i odczucia z jazdy będą inne. 

Napisano

Kolor w foto wyszedl malinowy :)

(czyli też ładny, pewnie w słońcu takie refleksy) masz gruba widły z tyłu z dużym przetłoczeniem przy korbie, ciekawe jak duza zębatka moze tam wejsc :)

Napisano

Dodam tylko, że wspomniana Merida 500 Lite ma w rozmiarze L rozstaw kół jak Decathlon w rozmiarze M, rozmiar Reach jest w Meridzie L tylko o 5 mm większy niż w Decu M ... wysokość główki sterowej Merida L - 110 mm Dec M - 105 mm - słowem rozmiar L Meridy jest odpowiednikiem M Deca ...to takie moje uwagi ...

Napisano

Kolor faktycznie jest lekko malinowy, karmin czy karmazyn to nie jest. Nie znam się aż tak bardzo na geometrii ram, na samo słowo geometria jeśli chodzi o rower to już mnie na nudności zbiera... sportowa, agresywna, jedyna w swoim rodzaju itp, każdy o tym mówi ale jak się spytać o dokładne wyjaśnienie tematu to sprzedawcy rozkladali ręce :) ja sam jestem laikiem w tym temacie, przyznaje się bez bicia. 

Co do rozmiaru, M ki nie miałem możliwości sprawdzić, jeździ mi się dobrze póki co. W sumie jak pomyślę to chyba zawsze trafiały mi się większe rowery (np po starszym bracie) tylko wtedy na takie rzeczy się nie patrzylo. Mój ostatni unibike (cross) miał ramę 19 cali.

W każdym razie wracając do tematu samego roweru, myślę że warto go brać pod uwagę.

Producenci poszaleli z cenami ostatnio i okroili osprzęt (2018 i wszedzie recon do 7 tyś tudzież wariacje manitou, ciężko o rebe, sztywna oś w Rose 2017 a teraz już nie, canyon brak sztywnej osi w niższych modelach... itd)

Dzięki za sugestie odnośnie rozmiaru, szwagier ma 183cm, będzie testował mój rower niedługo, ma większy exp ode mnie jeżeli chodzi starty i ogólnie więcej wyjezdzonych km więc ciekawe co powie 

Napisano
Godzinę temu, Rulez napisał:

Dodam tylko, że wspomniana Merida 500 Lite ma w rozmiarze L rozstaw kół jak Decathlon w rozmiarze M, rozmiar Reach jest w Meridzie L tylko o 5 mm większy niż w Decu M ... wysokość główki sterowej Merida L - 110 mm Dec M - 105 mm - słowem rozmiar L Meridy jest odpowiednikiem M Deca ...to takie moje uwagi ...

Właśnie te drobne niuanse mogą mieć wpływ na odczucia z jazdy, czy siedzi mi się dobrze na rowerze czy też nie, czy czuję się odpowiednio, czy też coś mi jednak przeszkadza.

@Swiraz, najważniejsze, że dobrze się na nim czujesz ;) Opisuj wrażenia z jazdy, jak ze sztywnością.

Napisano

Co koloru, tutaj chyba najlepszy przykład, cole każdy zna :)

Co do ramy ciężko jeszcze sie wypowiadać. Muszę go przekatować trochę w trudniejszym terenie. Pisałem ze jest dość gruba, załączam fotke

15252780159412407570756428293926.jpg

15252783595974826757363274650380.jpg

Napisano

Tak sobie pomyślałam dzisiaj przy okazji zapinania swojej Piki w Thulach że przy tak wypasnie szerokiej ramie to moj bagażnik by wymiekl :huh: 

Z drugiej strony nieźle musi chronic przed błotem czy kamykami spod kół. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...