Skocz do zawartości

[Przerzutka tylna] Budżetowe kółeczka do XTR

czerepaszka

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, poszukuję kółeczek do XTR RD-M972. Oryginalne kosztują powyżej 90PLN a że do roweru nazbierało się troszkę wydatków to zastanawiam się czy warto wydawać na nie aż tyle, czy też można kupić porządne kółeczka za mniejszą kasę. Jakich kółeczek używacie w XTRach?

Napisano

Popatrz na kółka Tacx. Były kiedyś w Decathlonie za 30 zł ale widzę że już ich nie ma.

Myślę że zwykłe, podstawowe kółka do 9s będą także spokojnie działały z tą przerzutką.

Napisano

Kółka od XT czy SLX działają bez żadnych problemów z tą przerzutką. Plusem kółek XTR jest to, że oba są na  łożyskach maszynowych. Przykładowo XT ma jedno maszynowe i jedno ceramiczne ślizgowe. To drugie trzeba czasami odkręcić i przeczyścić. Nie smarować, nie ma sensu.

• Mod Team
Napisano

Miałem niedawno podobny dylemat przy sramowskiej x9. Cena dedykowanych na łożyskach maszynowyxh powalająca więc założyłem podstawowe shimano od jakiejś deore. Działa bez zarzutu, nie widzę różnicy. Nawet jak trzeba będzie częściej zaglądać do tulejek to cena czyni cuda:D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...