Gość Napisano 12 Kwietnia 2018 Napisano 12 Kwietnia 2018 Hej, Mam nowy suport Accent BB-EX Pro założony w przerwie zimowej. Niestety już przy pierwszym montażu zauważyłem lekki luz, jednak ponownie składając całość udało mi się go zniwelować więc sądziłem że to czysty przypadek. Aktualnie mam zrobione 175 km i niestety luz jest wyczuwalny przy złapaniu obydwu ramion korby i ruszaniu na boki. Mocniejsze dokręcenie nakrętki ramienia korby nie pomaga. Wydaje mi się że problem nie leży w samych łożyskach a w plastikowych tulejkach. Łożyska sprawdzałem i nic nie wskazywało żeby miały luz. Czytałem na forum że ktoś kiedyś miał identyczny problem od nowości. Mimo że Accent kręci się fajnie, to jednak jest już drugi suport w którym wyczuwalny jest luz prawie od nowości i mam plan przejść na Shimano. W związku z tym dwa pytania: 1. Czy taki mały luz może spowodować uszkodzenie korby? 2. Czy suport z linku poniżej będzie pasował do korby FC-M590? Wiem że standard Shimano niby jest taki sam, natomiast w opisie widnieje że pasuje do XT, więc nie wiem czy były jakieś zmiany. https://rowerowy.com/sklep/czesci/wklady-suporty/os-hollowtech/prod/shimano-bb-xt
Dokumosa Napisano 12 Kwietnia 2018 Napisano 12 Kwietnia 2018 W przypadku ht2 to suport akurat dobierasz do ramy a nie korby. Do mufy BSA o długości 68 lub 73 będzie ok. Jednak model ten można znaleźć poniżej 80zł. Za stówkę lepiej rozejrzeć się za sm-bb93 aczkolwiek za te pieniądze masz 2xbb52 i jeszcze zostanie na kilka łożysk na wymianę. Jeśli to luz korba -plastikowe adaptery to z czasem oś w miejscu styku z plastikiem straci wymiar.
Gość Napisano 13 Kwietnia 2018 Napisano 13 Kwietnia 2018 Dzięki, pomyślę i rzeczywiście może kupię BB-52 i tyle.
Gość Napisano 13 Kwietnia 2018 Napisano 13 Kwietnia 2018 Z racji że chciałem w weekend pojeździć nieco więcej, a nie lubię jak coś jest nie tak, kupiłem BB-52. Problem się rozwiązał, zero luzu i prawdę mówiąc ani na suporcie Accent BB-EX ani BB-EX PRO nie czułem takiej sztywności przy szarpaniu za korbę. A że na sucho kręci się ciężej nie ma znaczenia, pod nogami zupełnie tego nie czuć. A więc nigdy więcej Accenta. Jestem wielkim fanem ich rurek oraz dodatków, właściwie cały mój rower to mieszanka Accent i Shimano ( poza sterami), ale jakoś do części które mają łożyska ( stery, suport) farta nie mam. BB-52 jest na tyle tani że można go zmieniać co rok w ramach profilaktyki.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.