Pityk Napisano 11 Kwietnia 2018 Napisano 11 Kwietnia 2018 Witam, planuję kupić rower z poważnym zamiarem wykorzystania go jako substytutu dla samochodu. Sporo ostatnio wiedzy nabyłem w tym zakresie, aczkolwiek dalej jestem na poziome "rowerowy dyletant" Proszę więc o wyrozumiałość przy czytaniu i odpowiadaniu na moje posty (a będzie ich pewnie w najbliższym czasie trochę). Obecnie nurtuje mnie zagadnienie dotyczące przerzutek, a dokładniej ich rozpoznawania. Wiem jaka jest hierarchia napędów shimano, ale dziwi mnie jedna rzecz. Przeglądając asortyment shimano na poszczególne lata (http://productinfo.shimano.com/#/archive), widzę te same modele np. alivio t4000. Czy dobrze rozumiem, że od 2015 roku shimano nie wypuściło nowego modelu? A jeżeli wypuściło, jak mogę rozpoznać poszczególne modele ?
Dokumosa Napisano 11 Kwietnia 2018 Napisano 11 Kwietnia 2018 Shinano zmienia modele w danej grupie co ~4 lata. Są coraz droższe i coraz gorsze
Gość Napisano 11 Kwietnia 2018 Napisano 11 Kwietnia 2018 Jak rozpoznać? Wzrokowo. Jeżeli kupujesz części które mają być dość wytrzymałe i w miarę dobrze wykonane to nie patrz na nic niżej niż Deore. Właśnie Deore jest złotym środkiem między ceną a jakością. Z Alivio bywa różnie, natomiast poniżej Alivio ja bym nie tykał.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.