Bartekl Napisano 8 Kwietnia 2018 Napisano 8 Kwietnia 2018 Witajcie, przychodzę ponownie ale z nienajlepszą wiadomością, ponieważ moja tylna przerzutka: shimano alivio po prostu się wygięła podczas jazdy w lesie gdy wpadł w nią patyk średnicy ok 2 cm. Wcale nie jechałem szybko ale to wystarczyło by wygiął się cały hak jak i również sama przerzutka. Stąd moje pytanie na co wymienić ją teraz by była nieco lepsza i trwalsza o ile to możliwe? Teraz posiadam rower eurobike cross trail 0.1: Przerzutka przednia: Shimano Alivio FD-M430 Przerzutka tylna: Shimano Alivio RD-M430 Korba: SR Suntour 48-38-28 Środek suportu: Thun Boogie 2.0 Kaseta: Shimano CS-HG41-8 (11-32) 8 rzędowa Klamkomanetki: Shimano ST-EF-65/60 I w związku tym proszę o pomoc 1. Na jaką tylną przerzutkę wymienić stare alivio? (Myślałem o Shimano Deore RD-M591) 2. Czy gdybym wymieniał na coś z linii Deore to muszę natychmiast wymienić kasetę lub klamkomanetki czy na razie mogłaby reszta pozostać? 3. Planuje też wymianę korby na coś z mniejszą ilością zębów tak by łatwiejsze były podjazdy pod górę, to dla mnie bardzo ważne. Możecie polecić konkretny model i na jaką ilość zębów się nastawić?
MMMAAACCC7 Napisano 8 Kwietnia 2018 Napisano 8 Kwietnia 2018 1-jaki masz budzet? 2-reszta może zostać 3-jak korba to i przednia przerzutka, wraz z suportem, a wtedy nie wiadomo jak się łańcuch zgra z nowymi blatami..
Dokumosa Napisano 8 Kwietnia 2018 Napisano 8 Kwietnia 2018 Za 129zl widziałem gdzieś ostatnio rd-m591. IMHO to minimum co ma szansę działać poprawnie w napędzie 9rz. Kluczową sprawą to wyprostować idealnie hak żeby był prostopadły do tylnej osi koła.
SoloTM Napisano 8 Kwietnia 2018 Napisano 8 Kwietnia 2018 Albo taką: https://www.olx.pl/oferta/przerzutka-tyl-shimano-deore-xt-m750-nowa-CID767-IDsJAGp.html#3035364ede
Bartekl Napisano 8 Kwietnia 2018 Autor Napisano 8 Kwietnia 2018 Właśnie z budżetem jest słabo dlatego myślałem żeby teraz wymienić tylko tył żeby móc w ogóle jeździć a za jakieś 2 miesiące np zrobić przód i wówczas pewnie wymiana łańcucha i spasowanie wszystkiego. Z jakim przedziałem kwotowym muszę się liczyć gdybym chciał zrobić ten przód, czyli suport, korba przerzutka przód? Tylko chodzi mi o coś wytrzymałego i pewnego ale nie z najwyższej półki, myślę o alivio lub korci mnie żeby to było coś z Deore :), tylko czy warto? Hak przerzutki pękł na pół Kupuje nowy. Seria XT wygląda zacnie i trochę kusi ale weźmy pod uwagę że ja jeżdżę jak na razie na oponkach 28x 1.75 i albo to są wypady 10-40 km po lasach albo długie podróże od 1-4 tys km ale głównie po asfaltach lub ubitych drogach szutrowo polnych.
SoloTM Napisano 9 Kwietnia 2018 Napisano 9 Kwietnia 2018 Zadzwoń i zapytaj czy jest używana czy nie jest, wygląda bdb. https://www.olx.pl/oferta/przerzutka-tylna-deore-rd-m591-CID767-IDoZ8tS.html#8ec1c9df0e
Dokumosa Napisano 9 Kwietnia 2018 Napisano 9 Kwietnia 2018 Przód w alivio ze 300-330zł + łańcuch 50-70 (kmc x9). Jak ma być trwałe przede wszystkim to sport jednak na kwadrat bym polecił z sportem z wyższej półki np. bb-un73 (na Ebay bywają), względnie un55.
SoloTM Napisano 9 Kwietnia 2018 Napisano 9 Kwietnia 2018 Trwały i bardzo tani suport na kwadrat ( jakaś wyprzedaż chyba, normalnie kosztuje około 40 ) http://allegro.pl/suport-shimano-fsa-rpm-bb-7420-kwadrat-113mm-i7265989634.html w taki suport/korbę to możesz śmiało lać wodę szlauchem, na myjce ciśnieniowej czyścić, itp. Jeśli padnie suport za 2 lata o ile w ogóle padnie, to kupisz drugi ( najlepiej kupić w tej cenie od razu 2 i w ogóle się nie martwić niczym ) ( wybrać opcję 110,5 mm ) dla korby : https://www.olx.pl/oferta/deore-lx-korba-175mm-stan-bdb-CID767-IDt93NW.html#acb45c30fb ( taka korba w idealnym niemal stanie to około 200 pln ale trzeba polować - ta ma zębatki dobre+/bdb ale średni stan ramion - wytarte częściowo napisy ) I będziesz śmigał i śmigał.. zębatki do tej korby nie są drogie - np. stalowa środkowa koronka za 50 pln z przesyłką, aluminiowa ( w oryginale jest alu ) około 100 pln. korba sztywna, dobra. To wszystko wyżej to świetny stosunek ceny/jakości. Przedniej przerzutki wymieniać nie musisz ( obsługuje ona korby z blatem 44/48 ) Jak chcesz jeszcze wyżej ale i drożej to mów.
Bartekl Napisano 9 Kwietnia 2018 Autor Napisano 9 Kwietnia 2018 15 godzin temu, SoloTM napisał: Zadzwoń i zapytaj czy jest używana czy nie jest, wygląda bdb. https://www.olx.pl/oferta/przerzutka-tylna-deore-rd-m591-CID767-IDoZ8tS.html#8ec1c9df0e Dogadałem się co do tej przerzutki. Czekam aż przyjdzie i montuje, hak też już zamówiłem, mam nadzieję że odpowiedni Dziękuję za podlinkowanie tego ogłoszenia jak również pozostałym za wszystkie cenne uwagi. Póki co robię tył ale jak tylko będę miał przypływ gotówki robię cały przód a wtedy tu wrócę a może wcześniej Ale jeszcze zastanawia mnie czy jeśli chodzi o przód to myśleć o 44 czy mniejszy? (Po prostu jechałem na moim aktualnym sprzęcie przez różne góry w Polsce, Słowacji, Chorwacji i podjazdy były mordęgą z sakwami a że myślę o kolejnych takich wyjazdach to mocno myślę
Bartekl Napisano 19 Kwietnia 2018 Autor Napisano 19 Kwietnia 2018 Szukam póki co nieco tańszego rozwiązania. Co myślicie o tej korbie: Suntour XCR 6: http://allegro.pl/mechanizm-korba-sr-suntour-xcr6-bialy-44-32-22-175-i6697072770.html#thumb/4 Powiem szczerze że do tej pory przejechałem kilka tysięcy km na Suntour XCT i nie mam żadnych zastrzeżeń co do niej. Tylko nie jestem pewien czy ona jest kompatybilna z kasetami 9 rzędowymi. Póki co mam 8 ale biorę pod uwagę wymianę za kilka miesięcy albo za rok na 9rz.
SoloTM Napisano 19 Kwietnia 2018 Napisano 19 Kwietnia 2018 Zależy jak dlugi masz suport ( oś ). Do korby którą zalinkowales potrzebny jest 113 mm. Jaki masz ? Ta korba da radę 9 b na spokojnie. Jak nie wiesz jak długa jest oś to poszukaj oznaczenia korby, dokładnego.
Bartekl Napisano 19 Kwietnia 2018 Autor Napisano 19 Kwietnia 2018 Z tego co widzę tomam teraz 127 mm. Czyli musiałbym kupić jeszcze suport113mm i go wymienić do tej korby, ale to i tak w 100 zł mniej wicej bym się zamknął
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.