Skocz do zawartości

[Napęd] pogięta tylna przerzutka

Bartekl

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie, przychodzę ponownie ale z nienajlepszą wiadomością, ponieważ moja tylna przerzutka: shimano alivio po prostu się wygięła podczas jazdy w lesie gdy wpadł w nią patyk średnicy ok 2 cm. Wcale nie jechałem szybko ale to wystarczyło by wygiął się cały hak jak i również sama przerzutka. Stąd moje pytanie na co wymienić ją teraz by była nieco lepsza i trwalsza o ile to możliwe? 

Teraz posiadam rower eurobike cross trail 0.1:

• Przerzutka przednia: Shimano Alivio FD-M430 
  • Przerzutka tylna: Shimano Alivio RD-M430 
  • Korba:  SR Suntour 48-38-28 
  • Środek suportu: Thun Boogie 2.0 
  • Kaseta: Shimano CS-HG41-8 (11-32) 8 rzędowa 
  • Klamkomanetki: Shimano ST-EF-65/60 

I w związku tym proszę o pomoc

1. Na jaką tylną przerzutkę wymienić stare alivio? (Myślałem o Shimano Deore RD-M591)

2. Czy gdybym wymieniał na coś z linii Deore to muszę natychmiast wymienić kasetę lub klamkomanetki czy na razie mogłaby reszta pozostać?

3. Planuje też wymianę korby na coś z mniejszą ilością zębów tak by łatwiejsze były podjazdy pod górę, to dla mnie bardzo ważne. Możecie polecić konkretny model i na jaką ilość zębów się nastawić?

Napisano

Za 129zl widziałem gdzieś ostatnio rd-m591. IMHO to minimum co ma szansę działać poprawnie w napędzie 9rz. Kluczową sprawą to wyprostować idealnie hak żeby był prostopadły do tylnej osi koła.

Napisano

Właśnie z budżetem jest słabo dlatego myślałem żeby teraz wymienić tylko tył żeby móc w ogóle jeździć a za jakieś 2 miesiące np zrobić przód i wówczas pewnie wymiana łańcucha i spasowanie wszystkiego. Z jakim przedziałem kwotowym muszę się liczyć gdybym chciał zrobić ten przód, czyli suport, korba przerzutka przód? Tylko chodzi mi o coś wytrzymałego i pewnego ale nie z najwyższej półki, myślę o alivio lub korci mnie żeby to było coś z Deore :), tylko czy warto?

Hak przerzutki pękł na pół :D Kupuje nowy.

Seria XT wygląda zacnie i trochę kusi ale weźmy pod uwagę że ja jeżdżę jak na razie na oponkach 28x 1.75 i albo to są wypady 10-40 km po lasach albo długie podróże od 1-4 tys km ale głównie po asfaltach lub ubitych drogach szutrowo polnych.

Napisano

Przód w alivio ze 300-330zł + łańcuch 50-70 (kmc x9). Jak ma być trwałe przede wszystkim to sport jednak na kwadrat bym polecił z sportem z wyższej półki np. bb-un73 (na Ebay bywają), względnie un55.

Napisano

Trwały i bardzo tani suport na kwadrat ( jakaś wyprzedaż chyba, normalnie kosztuje około 40  )

http://allegro.pl/suport-shimano-fsa-rpm-bb-7420-kwadrat-113mm-i7265989634.html

w taki suport/korbę to możesz śmiało lać wodę szlauchem, na myjce ciśnieniowej czyścić, itp. Jeśli padnie suport za 2 lata o ile w ogóle padnie, to kupisz drugi ( najlepiej kupić w tej cenie od razu 2 i  w ogóle się nie martwić niczym )

( wybrać opcję 110,5 mm ) dla korby :

https://www.olx.pl/oferta/deore-lx-korba-175mm-stan-bdb-CID767-IDt93NW.html#acb45c30fb

( taka korba w idealnym niemal stanie to około 200 pln ale trzeba polować - ta ma zębatki dobre+/bdb ale średni stan ramion - wytarte częściowo napisy )

I będziesz śmigał i śmigał.. zębatki do tej korby nie są drogie - np. stalowa środkowa  koronka za 50 pln  z przesyłką, aluminiowa ( w oryginale jest alu ) około 100 pln.  korba sztywna, dobra.

To wszystko wyżej to świetny stosunek ceny/jakości.

Przedniej przerzutki wymieniać nie musisz ( obsługuje ona korby z blatem 44/48 )

Jak chcesz jeszcze wyżej ale i drożej to mów.

Napisano
15 godzin temu, SoloTM napisał:

Zadzwoń i zapytaj czy jest używana czy nie jest, wygląda bdb.

https://www.olx.pl/oferta/przerzutka-tylna-deore-rd-m591-CID767-IDoZ8tS.html#8ec1c9df0e

Dogadałem się co do tej przerzutki. Czekam aż przyjdzie i montuje, hak też już zamówiłem, mam nadzieję że odpowiedni ;) Dziękuję za podlinkowanie tego ogłoszenia jak również pozostałym za wszystkie cenne uwagi. 

Póki co robię tył ale jak tylko będę miał przypływ gotówki robię cały przód a wtedy tu wrócę :) a może wcześniej 

Ale jeszcze zastanawia mnie czy jeśli chodzi o przód to myśleć o 44 czy mniejszy? (Po prostu jechałem na moim aktualnym sprzęcie przez różne góry w Polsce, Słowacji, Chorwacji i podjazdy były mordęgą z sakwami a że myślę o kolejnych takich wyjazdach to mocno myślę :)

• 2 tygodnie później...
Napisano

Szukam póki co nieco tańszego rozwiązania. Co myślicie o tej korbie: Suntour XCR 6:

http://allegro.pl/mechanizm-korba-sr-suntour-xcr6-bialy-44-32-22-175-i6697072770.html#thumb/4

Powiem szczerze że do tej pory przejechałem kilka tysięcy km na Suntour XCT i nie mam żadnych zastrzeżeń co do niej. Tylko nie jestem pewien czy ona jest kompatybilna z kasetami 9 rzędowymi. Póki co mam 8 ale biorę pod uwagę wymianę za kilka miesięcy albo za rok na 9rz.

Napisano

Zależy jak dlugi masz suport ( oś ). Do korby którą zalinkowales potrzebny jest 113 mm. Jaki masz ?

Ta korba da radę 9 b na spokojnie.

Jak nie wiesz jak długa jest oś to poszukaj oznaczenia korby, dokładnego.

Napisano

Z tego co widzę tomam teraz 127 mm. Czyli musiałbym kupić jeszcze suport113mm i go wymienić do tej korby, ale to i tak w 100 zł mniej wicej bym się zamknął

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...