Skocz do zawartości

[Części Rowerowe] Wymiana części w rowerze - jak je dobrać?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam :D

Już zaczęło się robić ciepło a więc razem z tym rozpoczęła się moja mania na jazdę rowerem. Pomimo mojego zamiłowania do jazdy jestem kompletnym laikiem, zielonym, nowicjuszem itp. I nie mam żadnego pojęcia na temat budowy roweru jego naprawy itd. Co jest kompletną odwrotnością do tego co wiem o komputerach.

Rower Ma już około 4 lat i ani razu nie wpadłem na pomysł by go nasmarowac oczyścić no dobra oczyszczenie polegało bardziej na oblaniu go całego porządnie wodą co raczej było głupim pomysłem <_< 

Teraz już jestem starszy dalej gówniarz ale wiem że o prawie wszystko trzeba dbać więc chciałbym wymienić kilka starych zaniedbanych i trochę zniszczonych części na nowe o które już bym dbał.

Planuję wymienić hamulce, pedały, przerzutki, wstawić plastikowe błotniki, łańcuch oraz napęd o ile tak można nazwać zębatki przednią i tylną problem w tym że nie posiadam żadnej wiedzy... Zamontowanie tego nie powinno być aż takim problemem nawet jak sam sobię nie poradzę z tym to pomoże mi tata ale chciałbym sam wiedzieć jak dobrać te części aby pasowały były wystarczająco dobre... Poprosił bym was o wytłumaczenie mi co i jak czy to poprzez napisanie bądź link do fajnego artykułu innego wpisu na forum lub filmu na YouTube proszę bo sam nie posiadam jakiś zdolności i znajdowanie takich rzeczy bo zajmuje mi bardzo dużo czasy albo zawodzi nawet przed napisaniem tego tematu 45min szukania poszło na marne chyba po prostu jestem taki głupi...:P

Z góry dziękuję wszystkim osobą które w nawet najmniejszym stopniu spróbują mi pomóc.

Napisano

Wg mnie większość poradników jest zbyt ogólna, czasem nieprecyzyjna itp. Najlepiej będzie jak zrobisz fotki swojemu bajkowi, korby, przerzutek, zębatki tylnej, manetek przy kierownicy, hamulców, kół. A my powiemy co można zmienić żeby to miało ręce i nogi. Oczywiście mógłbym Ci dać linka do jakiś porad na youtube ale poza ogólnikami typu lepsze jest lepsze od gorszego a najlepiej jak jest  jeszcze lepsze i wyregulowane, nic to nie wniesie.

Napisano

Szajbajk na swoim kanale na youtube ma całkiem fajny poradnik jak składać samodzielnie rower (link na dole). Wydaje mi się, że warto sobie zobaczyć bo zawiera tam kilka fajnych wskazówek.

Napisano

Trochę czasu zleciało okazało się że zgubiony został klucz do szopki w której trzymamy rowery :D

Zrobiłem zdjęcia które miałem przed chwilą wrzucić lecz okazało się że max rozmiar obrazu to 0.95MB kiedy moje zdjęcia mają prawie 2 a że teraz nie mam zbyt jak zmienić rozmiaru tych zdjęć to postaram się je wrzucić jutro

Znalazłem za to w internecie stronę z dokładnie moim modelem: http://disport.pl/12224-rower-trekkingowy-olpran-mercury-meski.html

Napisano

Odpuść sobie jakąkolwiek próbę renowacji czy ulepszania tego roweru. To jest najtańszy rower na stalowej ramie i czysto rasowym chińskim osprzęcie, nawet nie shimano niższych grup. Kup nowy lub jeśli budżet mały szukaj używanego.

/edit

To trochę tak jakbyś odkopał w szafie 486DX4 100 mhz dysk 250 MB i 4 MB RAM i chciał  uruchomić Silent Hunter 5  i pytał co trzeba wymienić żeby hulało ;)

Napisano

Jeżeli tak uważasz to tak zrobię. Kompletnie się na tym nie znam więc ja różnicy nie widzę w tym wszystkim :D najwyżej postaram się komuś go jakoś wcisnąć za kilka drobnych a sam dozbieram 500zl i kupie coś za 1500 zl bo chyba w tej strefie cenowej znajdę coś ciekawego

Napisano

Za 1500 już coś ciekawego kupisz. Coś co w miarę przyzwoicie jeździ. Pamiętaj, że możesz szukać używanego w db lub bdb stanie. Takie nowe za 1500 można kupić używane za 800, włożyć max 200 i masz prawie to samo.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witam, mam plan podobny do poprzednika jednak rower inny. Rower to Merida Kalahari 590 zakupiony w 2009 roku, nieserwisowana, trochę zaniedbana. Przerzutki Alivio, napęd z przodu- FC-MC08

Proszę o poradę, oraz ocenę czy potrzebna jest wymiana części oraz czy te co wybrałem (jeszcze nie zamówiłem) są dobre jakościowo oraz kompatybilne.

Opony schwalbe CX 26 2.0 - obecnie mam opony o oznaczeniu 53-559 26x1.95 ok. 50 zł

Klamkomanetki Altus ST-EF510 , wymiana linek ok. 90 zł

Łanćuch HG-71 oraz kaseta Alivio HG-51 11x32 ok 90 zł

klocki hamulcowe - dowolne w miarę rozsądku , do ok. 40 zł komplet.

Suma = ok. 270 zł

Jeżdżę po mieście. Rzadko ubite leśne dróżki. Przebieg roweru ok. 5000 km może trochę więcej ;)

Pozdrawiam Paweł

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

A w taki rower warto inwestować ?

Napisano

Zmiana biegów to regulacja tylko, natomiast zużyty napęd będzie objawiał się tym, że przy mocniejszym depnięciu łańcuch przeskoczy po kasecie i poczujesz to w nogach. Musisz to odróżnić.

Łancuch może być ( jeśli chcesz shimano to można dokupić spinkę kmc cl 573 ) , lub kmc x8.93  i ma spinkę w komplecie.

Klocki :

http://allegro.pl/klocki-hamulca-merida-green-brake-bs-md018-v-brake-i7290318129.html

http://allegro.pl/klocki-hamulcowe-mtb-treking-red-dual-baradine-4sz-i7166432436.html

https://www.aliexpress.com/item/ZTTO-MTB-Mountain-Touring-Bike-Bicycle-Light-Weight-V-Brake-Aluminum-Alloy-Drawer-Structure-High-Quality/32757054027.html?spm=2114.10010108.1000015.1.4d7b6a4eGu7fNr&s=p

kaseta ok.

Napisano

A opony na miasto, kostkę , krawężniki + 20% ubite ścieżki rowerowe ? Schwalbe CX Comp czy może Land Cruiser ? Co do kasety to sprzedawca polecał mi jakiś zestaw sunrace, nie pamiętam modelu, cena 59 zł, ale wezmę Alivio. Widzę, że najtańsze części na centrumrowerowe.pl. W miarę pewny sklep ?

Raczej taki sprzęt starczy mi do sporadycznej jazdy, wieczorem, dystans do 10km :) + Chciałbym trochę pomajsterkować

Napisano

Bardzo dobre ceny, koszyk 4 części to mniej więcej 150 zł, a w innych sklepach 170-175zł. Także zamówienie zrobione, maile przyjęcia zamówienia przygotowania i wysylki już są :).

Pytanie:

1) Czy odczuję dużą różnicę pomiędzy oponą 1,95 a 2.0. Obecnie mam oponę 1,95 ale zastanawiam się nad zakupem nieco szerszej ( Schwalbe CX Comp)

Napisano

Z samej szerokości to różnica tak mała, że nieodczuwalna, natomiast różni producenci nawet w tym samym rozmiarze mają lekko inne opony ( wielkość balona, samego bieżnika, itp ) generalnie nie powinieneś odczuć żadnej albo prawie żadnej różnicy ( przy porównywalnym bieżniku ). Co innego jakość gumy/opory toczenia - tu już moga być różnice. Waga też.

Napisano

Jednak zainwestuję w Schwalbe. Tylko nie wiem które :

https://www.centrumrowerowe.pl/opona-schwalbe-land-cruiser-pd5320/?v_Id=94366

lub

https://www.centrumrowerowe.pl/opona-schwalbe-cx-comp-pd3071/?v_Id=14830

Obecnie mam 53-559(26x1.95). Rozumiem, że mogę bez problemu założyć oponę 26 calową o szerokości 1.75 lub 2.0. Zastanawiam się nad zmniejszeniem szerokości (na 1.75) coby zyskać na prędkości.

Napisano

Jeśli głównie asfalt to słuszny kierunek.

Tylko pamiętaj, że im węższe tym opory maleją ale komfort również. Większe ciśnienie i mniej do uginania jest.

Napisano

Jeszcze się nie spotkałem z czymś takim. Może tak ma być. Nie wiem. Nie przejmowalbym sie. Reklamowac mozesz zawsze, jeśli się rozleci ( w co wątpię )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...