Skocz do zawartości

[korba] Na jaka korbę wymienić

Pastol

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Mam rower kands maestro 2016 r. Padła korba, odpadł pedał suport widziałem uszczerbiony. 

Chciałbym nowa korbę na octalinku i nowy suport bo poprzedni był na kwadrat. Przerzutka tylna właśnie nie wiem 8 lub 9 rzędowa. 

Mozecie polecić coś co będzie Ze sobą współgrało do 250zl ?? Chciałbym teraz wypróbować octalink bo ten kwadrat mi padł po ok 1-1,5 k km.  Wymiana ok 30 pln. 

Napisano

To już szarpnij się, rzuć 300 zł i kup korbę z osią zintegrowaną. 

Napisano

Do maestro? Żeby podwoić wartość roweru?

Kup acerę na octa albo jakiegoś suntoura. Co się stało z przerzutką z tyłu że chcesz zmieniać? Tam 9rz rd-m4000 była fabrycznie, kupa straszna ale ze dwie kasety powinna przeżyć.

Napisano

Skoro chce wydać 250 zł to do 300 zł brakuje 50 zł :) Zresztą Alivio ma zintegrowaną oś i kosztuje chyba 250 zł.

Napisano

Maestro do mojego użytkowania spoko. Nie potrzebuje ani nie oczekuje nic więcej. 

CZy korba fc m4000 alivio będzie pasowała ? Do tego jaki wziąć suport ?

Napisano

Można i poniżej 200 (+50 najgorszy suport) ale korba M4000 ma blaty z chińskiej stali widelcowej, które gołymi rękami zdarza mi się prostować. Poza tym żadnej wartości dodanej względem octa w tego typu rowerze (sztywność i masa trzeciorzędne).

Napisano

Ok wiem, rozumiem. Są to jednak rzeczy używane. Wolałbym coś nowego.

Może być jakościowo gorsze niż deore, ba, wiem, ze będzie to kilka klas niżej w tej cenie.

Czy są różnice w korbie do 8 i do 9 rządowej przerzutki tylnej ? 

Napisano

To są nowe rzeczy - tam jest bład w opisie - ta korba ma nawet fabryczną naklejkę, zęby nie używane gwinty równiez.

Edit

Różnice są ale to jest kompatybilne ze sobą.

Napisano

To taki jaki być powinien i jest u Ciebie w ramie - inny rzadko spotykany to włoski, nie zawracaj sobie tym głowy ;)

Potwierdź jeszcze jaką miałeś korbę 48 z największa koronka? Przerzutka alivio t4000 ?

Napisano

W sumie dobra, tylko szukaj z koronkami 48 ( największa ) jeśli chcesz mniejsze, to wymiana przedniej przerzutki Cię czeka (  jeśli masz alivio t4000 to przerzutka pod korby z tarczą 44/48 z )

Napisano

Ok super. O taki konkret mi chodziło. W tym wypadku nie potrzebuje zmiany przerzutki ? I czy suport 68x121 będzie pasował ? Ewentualnie czy jest możliwość żeby wystawał ?

Napisano

Nic więcej nie potrzebujesz. Jeśli sam chcesz to zrobić to potrzebujesz tylko klucze - żeby ściągnąć starą korbę i wykręcić stary suport, oraz wkręcić nowy plus założyć  korbę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...