Branza Napisano 30 Marca 2018 Napisano 30 Marca 2018 Witam. Kupiłem nowy rower na którym założone były opony Maxxis Aspen 29x2,25 60PSI 120TPI. Do tego kompletu na przednie koło zakupiłem Maxxis Ardent Race 29x2,25 60PSI 120TPI. Taki zestaw zalałem mlekiem Stans No Tubes po 100 ml ( taśma była wklejona oryginalnie ) i tu pojawił sie problem. Boczne ścianki Maxxis Ardent Race ciekną jak sito a sama opona przez 24h puszcza ponad jedna atmosferę powietrza. Maxxis Aspen trzyma ciśnienie bardzo dobrze i z nią nie ma problemu. 120 TPI oznacza wzmocnioną ściankę boczną chociaż ta ścianka i tak wydaje mi się bardziej delikatna jak w oponach Schwalbe Racing Ralph czy Bontrager XR1. Dotychczas rower na tych oponach odbył dwa krótkie treningi. Czy taka oponę można reklamować czy dać sobie spokój i po prostu uzupełniać ubytki powietrza przed każdym treningiem ?? Ps. Montaż bezdętki przy tych oponach to poezja w porównaniu do opon Schwalbe czy Bontragera. Wszystko odbyło się praktycznie bez użycia łyżek, oponki wskoczyły na swoje miejsce przy ciśnieniu mniejszym niż cztery atmosfery i praktycznie nie mają bicia bocznego.
kemot1974 Napisano 30 Marca 2018 Napisano 30 Marca 2018 Część, miałem podobną sytuację z oponami Maxxis Ikon Silkworm 120 TPI Przez dwa dni po zalaniu Trezado uciekało powietrze z tylnego koła, dolalem mleka, uzupełnieniem powietrze i po pierwszej intensywnej jeździe sytuacja opanowana. Od dwóch tygodni spokój. Może to wynikać z sytuacji, że moja i Twoja wersja nie jest TR.
Branza Napisano 31 Marca 2018 Autor Napisano 31 Marca 2018 Moja opona jest TR, Maxxis Aspen 29x2,20 cala (56-622) / zwijana / 120TPI / 3C / ( nie dałem dokładnego opisu w pierwszym poście ) i takiej sytuacji nie powinno być. Doleje mleka, może sytuacja się ustabilizuje.
kemot1974 Napisano 31 Marca 2018 Napisano 31 Marca 2018 To jestem mocno zaskoczony, sam do tej pory używałem Maxxis Ikon TR i w sumie to wystarczyło założyć na obręcz i napompować, opona trzymała ciśnienie. Wersję Silkworm kupiłem z uwagi na niższą wagę, wiedziałem, że nie są TR, więc delikatne przepuszczanie powietrza z bocznych ścianek mnie nie dziwiło. Wg mnie przy TR zjawisko o którym mowa nie powinno występować.
teraw Napisano 31 Marca 2018 Napisano 31 Marca 2018 Opona ewidentnie stara, poleżała sobie gdzieś na sklepie przed zakupem. Zalać więcej mleka, napompować, pojeździć pare godzin, powinno przestać przeciekać. Ale wymagać częstego dopompowywania już raczej będzie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.