Dateks Napisano 29 Marca 2018 Napisano 29 Marca 2018 Witam wszystkich, Potrzebuję pomocy przy wyborze roweru. Przeznaczenie amatorskie: 100x jazda po mieście - 2400 km 25x wyjazd w teren, trasa pod górę (las, górzyste tereny, kamienie), czysta rekreacja, trasa wymagająca, ale zero posiadanych umiejętności, żadnych wielkich skoków itd. 1250 km. To daje nam max 4k km rocznie. Idealnym rozwiązaniem będzie rower MTB. Budżet do 2100 zł. Wzrost 178cm, długość nogi 81cm, waga 78kg. Oto moje propozycje: 1. Romet rambler 3 2016 (argument na plus to to, że mi się podoba). 2. Kands Comp-ER Alivio (bardzo polecany przez wielu forumowiczów) 3. Trek Marlin 7 2016 r. Czy te rowery zasadniczo się różnią od siebie? Czy nie zdecydować się na treka, który ma dobrą renomę? Czy różnice komponentów będą dla mnie miały znaczenie? Proszę o komentarz i pomoc w podjęciu decyzji.
Pablo59 Napisano 29 Marca 2018 Napisano 29 Marca 2018 O ile nie ma błędu w specyfikacji - to kands ma korbę trekkingową (48z) a pozostałe MTB (40z) - i chyba to jest najistotniejsze... Nowe przerzutki alivio / acera serii 4000 / 3000 to już nie jest to co było wcześniej znane pod tymi nazwami
Dateks Napisano 29 Marca 2018 Autor Napisano 29 Marca 2018 Pablo59, dziękuję za odpowiedź. Proszę popraw mnie, czy dobrze zrozumiałem Twoją wypowiedź. 1. "to kands ma korbę trekkingową (48z) a pozostałe MTB (40z) "To oznacza, że porównuję jabłko z gruszką? 2. "Nowe przerzutki alivio / acera serii 4000 / 3000 to już nie jest to co było wcześniej znane pod tymi nazwami " To znaczy, że nie mam na to zwracać uwagi przy wyborze roweru? 3. Nie upieram się na któryś z tych 3 modeli, uważałem je za rozsądne. Chętnie poznam inne propozycje.
kipcior Napisano 29 Marca 2018 Napisano 29 Marca 2018 Komponenty są we wszystkich takie, jakich można oczekiwać w tej cenie. Jednak Ramblera bym nie brał. Rozumiem, że wygląd jest ważny, bo sam bym nie kupił czegoś, co mi się nie podoba. Ale brak hamulców tarczowych wg mnie go skreśla. Oczywiście w tej cenie hamulce rewelacyjnie nie będą ale zawsze można je później zmienić na coś naprawdę dobrego. A jak w standardzie ich nie ma to jest lipa. Kands z racji korby ma przełożenia, które nie sprawdzą się na stromych terenowych podjazdach. Więc z tych trzech o dziwo zostaje Trek, choć ma ciut niższej klasy osprzęt. Ale moim zdaniem skoro jeździsz całkiem sporo i po zróżnicowanym terenie to wartałoby się zastanowić nad zwiększeniem budżetu i poszukać od razu czegoś lepszego z amorem powietrznym. To po prostu jest znacznie przyjemniejsze w terenie, jakoś działa w przeciwieństwie do tych XCM i zwyczajnie lepiej się sprawdzi. Za 3-3.1k można znaleźć Unibike Flite. Wiem, że to 50% więcej tylko jak kupisz coś z tej trójki, to za rok zaczniesz się rozglądać za nowym rowerem lub upgradem, który jest w nich ograniczony. I sumarycznie może wyjść drożej.
Pablo59 Napisano 29 Marca 2018 Napisano 29 Marca 2018 Ad 1 - tak jakby - niektórzy zakładają do crossów opony 29", a tu masz "ten myk " w standardzie ... Pytanie do ciebie, jakich przełożeń oczekujesz/ będziesz potrzebował (przy jeździe "szosowej" w MTB masz max 40/11, co odpowiada crossowemu ~48/13, gdzie miałbyś jeszcze 48/11 "w zapasie" , za to pod górę min 26/34 w crossowym to 22/28+ w MTB, gdzie miałbyś jeszcze półtora lżejszego przełożenia do dyspozycji) Ad 2 - patrzeć trzeba co jest wsadzone, ale nie robić z tego fetysza ... Zdecydowanie te klasy już nie robią aż takiej gradacji jakościowej Ad 3 - o MTB (jeśli na nim ostatecznie stanie) za circa 2000 sporo było już pisane - może mały research zawartości forum?
Dateks Napisano 29 Marca 2018 Autor Napisano 29 Marca 2018 kipcior, https://szprychashop.pl/pl/p/ROMET-RAMBLER-3-27%2C5-2016/163 Jak najbardziej Romet Rambler 3.0 ma hamulce tarczowe. Tak czy inaczej rozważę zwiększenie budżetu, dziękuję za propozycję. Pablo59, dziękuję za próbę wytłumaczenia o co chodzi z tymi przełożeniami. Faktycznie zrobię głębszy research zawartości forum i wrócę jak będę miał pytania.
kipcior Napisano 29 Marca 2018 Napisano 29 Marca 2018 @Dateks No ten faktycznie ma. A ten nie, ale to ceneo coś pomyliło:https://www.ceneo.pl/40653231 W takim razie jest ciekawszy od Treka. Warto by się jeszcze dowiedzieć czy rura sterowa to 1 i 1/8 czy tapper. Druga opcja daje większe możliwości w razie ewentualnej wymiany amortyzatora.
lederfox34 Napisano 1 Kwietnia 2018 Napisano 1 Kwietnia 2018 Masz cenionego https://www.dadelo.pl/rower-trek-x-caliber-7-pd17104/?v_Id=114808&gclid=Cj0KCQjwhoLWBRD9ARIsADIRaxQRgr2CxCCIvLjE0IxQgQw6t7g5L0NFNnn8wZou9wNccpCFeST06EwaAi4oEALw_wcB jeśli chodzi o wszechstronnosc o dobrej pozycji (wygoda) i przelozeniach (trojblat x9 ale inaczej skonstruowany) warto rozważyć.
lederfox34 Napisano 1 Kwietnia 2018 Napisano 1 Kwietnia 2018 (nie chce mi edytować..) Oj. Nawet jak coś urwiesz to i tak poza budżet.za plus jedno osprzęt/waga. Możesz szukać okazji dobrej https://m.olx.pl/oferta/mtb-stevens-27-5-650b-deore-xt-hydraulika-trailnie-scott-cube-trek-CID767-IDtcmwx.html rozmiarowo powinien pasować pod nogę.
Dateks Napisano 1 Kwietnia 2018 Autor Napisano 1 Kwietnia 2018 Lederfox34, dziękuję za przedstawione propozycje. Miałem przyjemność jeździć na Xcalibrze 7 z 2017 i faktycznie, bajka. Rozważę na pewno czy nie przekroczyć zakładanego budżetu. Prosiłbym tylko o jeszcze jedno, porównanie dwóch rowerów, które mieszczą się w zakładanym budżecie. 1. Trek Marlin 7 2. Lazaro V core http://allegro.pl/29-lazaro-core-v3-wypasione-mtb-alivio-alivio-i6863656950.html
lederfox34 Napisano 2 Kwietnia 2018 Napisano 2 Kwietnia 2018 Odnosiłam się własnie do Marlina w porównaniu do X calibra, co do drugiego typu jest porównywalny do wcześniejszych modeli z widelcem trochę lepiej ze stoi prawie na całej grupie jednolitej tu plus w porównaniu do niższych grup lub mixów- wydaje mi się ze jesli mozesz miec opcje na x 7 to warto. Raz a porządnie kupujesz
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.