Bruno824 Napisano 15 Marca 2018 Napisano 15 Marca 2018 Cześć, posiadam przerzutke shimano zee fr. Jej pojemność to 25. Obecnie jeździłem na 1x10 przod 32 tył kaseta 11-36. Mieszkam w bardzo górzystym terenie i jest to za twarde przełożenie dlatego postanowiłem zbudować 2x10 34/24 a tył taki sam czyli 11-36. I teraz pytanie. Czy przerzutka zee da radę z tym zestawem ? Pojemność jej to 25T a z tego co liczę to potrzebuje 35T, czyli dłuższy wózek. Biegi na dużym blacie wg mnie powinny wszystkie wskakiwać, pytanie się rodzi co w sytuacji gdy z przodu wrzucę na mały blat. Wydaje mi się ze z 4-5 przełożeń spokojnie z tylu obsłuży a później im wyższy bieg tym łańcuch będzie luźny? Dobrze myśle ? Dałoby się obliczyć na którym biegu łańcuch przestałby być napiety ? Jak wiadomo nie jeździ się tak czy siak przelozeniami typu z przodu 'mala' zębatka i z tylu 'mala'. Jeżeli tylko na takim ostrym przekosie łańcuch byłby luźny np. Na biegu 7/8/9/10 to nie widzę problemu, ponieważ nie używałbym takich przełożeń. Nie chciałbym zmieniać przerzutki, wg mnie zee jest genialna, bardzo sztywna, zmienia biegi jak szalona, sprzęgło działa super, łańcuch w ogóle nie uderza o ramę, sprężyna bardzo mocna. Co o tym myślicie ? Dziękuje z góry za odpowiedzi
wojtas7 Napisano 15 Marca 2018 Napisano 15 Marca 2018 to czy przelozenie masz twarde czy nie to tez w co najmniej polowie zalezy jaki masz blat z przodu. Mozesz dac 28 i bedzie lzej.
Bruno824 Napisano 15 Marca 2018 Autor Napisano 15 Marca 2018 No nie bo wtedy na zjazdach będzie ciężko dokręcać, po prostu potrzebuje zrobić 2x10 i pytam czy to będzie działać
LSkiper Napisano 18 Marca 2018 Napisano 18 Marca 2018 Nie będzie. Zee są tylko do 1x10. Ogółem jak jeździsz/mieszkasz w górzystym terenie to masz dwie opcje: 1. Kup np. nową Deore albo SLX i na tym działaj 2x albo 3x 2. Wyrób sobie łydę grubości felgi do jakiego paseratti
Bruno824 Napisano 18 Marca 2018 Autor Napisano 18 Marca 2018 No dobrze są do 1x10. Ale dlaczego według ciebie nie będzie działać? Rozumiem ze przy przełożeniu z przodu mała i z tylu male zębatki nie będzie to chodzić, a po za tym to w czym może być problem?
Malinowy Napisano 24 Marca 2018 Napisano 24 Marca 2018 Proponuję spróbować połączyć zee oraz napęd 2x10. Ludzie tutaj naprawdę w większości wiedzą co piszą, więc jeśli nie chcesz w to uwierzyć, to polecam empirycznie zbadać sprawę
Bruno824 Napisano 24 Marca 2018 Autor Napisano 24 Marca 2018 Pytam po prostu dlaczego nie będzie działać, rozumiem, ze nie jest pojemność taka jak trzeba ale jakie są tego skutki ?
Malinowy Napisano 25 Marca 2018 Napisano 25 Marca 2018 Skutki są takie, że górne kółeczko przerzutki będzie Ci trzeć o koronkę kasety.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.