Skocz do zawartości

[przerzutka shimano Zee] 2x10 ?

Bruno824

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, posiadam przerzutke shimano zee fr. Jej pojemność to 25. Obecnie jeździłem na 1x10 przod 32 tył kaseta 11-36. Mieszkam w bardzo górzystym terenie i jest to za twarde przełożenie dlatego postanowiłem zbudować 2x10  34/24 a tył taki sam czyli 11-36.  I teraz pytanie. Czy przerzutka zee da radę z tym zestawem ? Pojemność jej to 25T a z tego co liczę to potrzebuje 35T, czyli dłuższy wózek. Biegi na dużym blacie wg mnie powinny wszystkie wskakiwać, pytanie się rodzi co w sytuacji gdy z przodu wrzucę na mały blat. Wydaje mi się ze z 4-5 przełożeń spokojnie z tylu obsłuży a później im wyższy bieg tym łańcuch będzie luźny? Dobrze myśle ? Dałoby się obliczyć na którym biegu łańcuch przestałby być napiety ? Jak wiadomo nie jeździ się tak czy siak przelozeniami typu z przodu 'mala' zębatka i z tylu 'mala'. Jeżeli tylko na takim ostrym przekosie łańcuch byłby luźny np. Na biegu 7/8/9/10 to nie widzę problemu, ponieważ nie używałbym takich przełożeń. Nie chciałbym zmieniać przerzutki, wg mnie zee jest genialna, bardzo sztywna, zmienia biegi jak szalona, sprzęgło działa super, łańcuch w ogóle nie uderza o ramę, sprężyna bardzo mocna. Co o tym myślicie ? Dziękuje z góry za odpowiedzi 

Napisano

Nie będzie. Zee są tylko do 1x10. Ogółem jak jeździsz/mieszkasz w górzystym terenie to masz dwie opcje:

1. Kup np. nową Deore albo SLX i na tym działaj 2x albo 3x

2. Wyrób sobie łydę grubości felgi do jakiego paseratti

Napisano

No dobrze są do 1x10. Ale dlaczego według ciebie nie będzie działać? Rozumiem ze przy przełożeniu z przodu mała i z tylu male zębatki nie będzie to chodzić, a po za tym to w czym może być problem?

Napisano

Proponuję spróbować połączyć zee oraz napęd 2x10. Ludzie tutaj naprawdę w większości wiedzą co piszą, więc jeśli nie chcesz w to uwierzyć, to polecam empirycznie zbadać sprawę :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...