Maly862 Napisano 12 Marca 2018 Napisano 12 Marca 2018 Witam. Od jakiegoś czasu mam problem z napędem w Giant Talon 2 z 2015. Na ustawieniach 2x2, 2x3, 2x4 wjezdzajac pod lekką górkę która wymaga mocniejszego depniecia w pedały, słychać chrobotanie w okolicach tylnego koła. Wykluczam kasetę i lancuch. Wymiłem na nowe i problem nadal występuję. Przerzutka przednia wyregulowana poprawnie więc lancuch o nią nie trze. Serwisy rozkładają ręce, twierdząc że tak musi być. Temat był już opisywany 1,5 roku temu lecz nie rozwiązano problemu. Może w tym czasie ktoś miał podobny problem i go rozwiązał. Link do tematu poniżej. Poniżej również filmik autora tego postu. Zamieszczam go gdyż mam dokładnie ten sam problem. Bardzo proszę o rady. W czerwcu startuje w pierwszym maratonie mtb do którego chce się przygotować, a ciężko o trening na niesprawnym sprzęcie. Pozdrawiam
Imar Napisano 12 Marca 2018 Napisano 12 Marca 2018 Strzelam że coś jest nie tak z tylnym kołem, Piasta a w szczególności bębenek. Warto też przekręcić pedały na inne. Kontrola haka przerzutki. I głupia sprawa zobacz czy łańcuch jest poprawnie poprowadzony przez wózek przerzutki.
Maly862 Napisano 12 Marca 2018 Autor Napisano 12 Marca 2018 Pedały były zmieniane. Bębenek i piasta rozkręcone, wyczyszczone, nasmarowane smarem do łożysk Shimano. Na zapadki bębenka po kropelce zielonego FL. Brak większych luzów.
Maly862 Napisano 12 Marca 2018 Autor Napisano 12 Marca 2018 Suport wykręcony, w miarę możliwości technologicznych, co mogłem to przeczyszczone. Mufa przesmarowana przed montażem. Korba w całości rozebrana, wyczyszczona i dobrze skręcona. Kółeczka przerzutki wyczyszczone i nasmarowane. Napęd czyściutki i nasmarowany. Jeździłem po serwisach, sam robiłem co mogłem. Zainwestowałem w narzędzia itp. Już brak mi powoli funduszy i cierpliwości. Jutro planuję w ramach pewności przełożyć koło. Niestety zamiast 27,5 mam tylko 26 cali. Jak myślicie, ma to sens?
TheJW Napisano 12 Marca 2018 Napisano 12 Marca 2018 Mimo wszystko stawiałbym na suport. Dźwięk na tym filmiku z YT idealny nie jest, ale w moich słuchawkach brzmi to ewidentnie jak łożyska. No a żeby wykluczyć koło (kasetę, piastę) najlepiej pożyczyć od kogoś inne i na chwilę założyć.
Maly862 Napisano 12 Marca 2018 Autor Napisano 12 Marca 2018 Jak już wspomniałem, mam dostep do koła 26 zamiast 27,5 cala. Ma to racje bytu czy szukać po znajomych 27,5?
TheJW Napisano 12 Marca 2018 Napisano 12 Marca 2018 Jak Ci korba nie będzie zahaczała o ziemię, to pewnie... Żartuję, przy takiej różnicy nie powinno być żadnych problemów Żeby nie bawić się w regulację, ustaw sobie "singla" na w miarę mocnym przełożeniu i się przejedź. Sprawdź też jak to wygląda w przypadku jazdy na stojąco (wykluczysz sztycę, zacisk itd., chociaż to moim zdaniem zupełnie nie ten dźwięk). Jak dźwięk będzie nadal występował, również na stojąco, to nie zostaje nic poza łożyskami suportu.
Maly862 Napisano 12 Marca 2018 Autor Napisano 12 Marca 2018 Sztyca wykluczona. Czyszczona, lekko przesmarowana. Na potwierdzenie powiem że na stojąco chrobotanie nie ustępuje. Stery też odpadają. Zastanawia mnie jeszcze hak przerzutki. Co prawda nie miałem żadnego uderzenia, więc nie wiem czemu miałby się skrzywić. Lecz czy skrzywiony hak, miałby negatywny wpływ tylko na tych ustawieniach?
TheJW Napisano 12 Marca 2018 Napisano 12 Marca 2018 Możliwe. Skrzywiony hak jest powodem wielu dziwnych problemów. Aż dziwne, że jeszcze nikt tego nie sprawdził... No dobra...może nie dziwne... Sam o tym zawsze zapominam.
Maly862 Napisano 12 Marca 2018 Autor Napisano 12 Marca 2018 Każdy z serwisów niby sprawdzał. Lecz z całego toku rozmów, ten punkt brzmiał najmniej wiarygodnie. Dobra! Jutro w pracy zrobię szybki przyrząd do sprawdzenia haka przerzutki. Podmienię koło na 26 i dam znać. Panowie, póki co, dziękuję! Powiem szczerze że liczę na Waszą dalszą pomoc.
Maly862 Napisano 13 Marca 2018 Autor Napisano 13 Marca 2018 Udało mi się sprawdzić hak. Był faktycznie lekko skrzywiony. Już wyprostowany. Przejechałem sie na prostej drodze i nic nie słychać. Dziś dość kiepskie warunki na jazdę, więc jutro sprawdzę jak będzie na podjedzie. 2 koło do testów już czeka. Zobaczymy. Dam znać
Imar Napisano 13 Marca 2018 Napisano 13 Marca 2018 Najważniejsze jest działać. Nie nawidzę jak ktoś przychodzi do mnie i mówi że coś strzela, charczy, chrobocze.
Maly862 Napisano 13 Marca 2018 Autor Napisano 13 Marca 2018 Szybki update. Pojechałem na lekko stromą ulicę. Zjechałem, podjechałem i póki co jest ok. Co prawda nachylenienie nie było jakieś spore, ale jestem pełen optymizmu. Jak przestanie padać, zrobię dłuższy wypad w las. Tam zweryfikuje. Potwierdze diagnozę. A tak już odchodząc od tematu. Czy ktoś chętny na maraton mtb w Bydgoszczy? Podsylam linka https://b4sportonline.pl/metropolia_bydgoszcz_maraton_mtb/index
Maly862 Napisano 19 Marca 2018 Autor Napisano 19 Marca 2018 Panowie. Potwierdzam w 100%. Winny był hak przerzutki. Był tak krzywy że lancuch chrobotał o wózek na w/w przełożeniach. Teraz jest ok. Tak czy siak zamówiłem nowy. Mój amatorski przyrząd do prostowania nie był specjalnie precyzyjny. Przy okazji zmieniłem też suport - tak profilaktycznie. Ten się już obracał z lekkimi oponami. Dołączam fotke przetartej przerzutki. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam serdecznie.
Imar Napisano 20 Marca 2018 Napisano 20 Marca 2018 Najważniejsze że problem usunięty. Diagnoza w 1 odpowiedzi.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.