Skocz do zawartości

[Suport] Suport oraz Korba ZEE

CreatiV

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam oraz czołem zwracam się z całkowitym szacunkiem mam do was bardzo ważne pytanie mam Kross hexagon  x2 i w tym rowerze cały napęd mi się rozwalił i chciałbym kupić korbę ze suportem od ZEE ale nie wiem czy będzie pasować korba i suport pod ten model roweru i prosił bym o pomoc i czy ogólnie polecacie tą korbę bo potrzebuje wytrzymałą korbę i suport a nie taką jak od roweru hexagon x2 że  korba cała powyginała a suport się rozleciał i połamał bo był z plastiku 

Model roweru Hexagon x2:

https://imgur.com/a/F2ZZr

Model Korby ZEE i suportu:

https://www.rowertour.com/p/26301/shimano-fc-m640-zee-korba?gclid=CjwKCAiA_ojVBRAlEiwAOLRxIyt-j9OlGavAE4HkLeukEoaR6-2AhY7QYCM00gzH47S4NjIq_yMgyhoCUJcQAvD_BwE

Napisano

Ten saport w komplecie od zee jest powiedzmy kiepski to bb52. Poza tym co Cię skłania do wymiany korby z 3 blatami na jeden? Będziesz też resztę napędu modernizowal? Dodatkowo z zębatek Saint i zee jak nie ma napinacza to spada łańcuch wiesz o tym czy planujesz dodatkowo zebatkę NW?

Napisano

Korba zee to generalnie żaden rarytas. takie pomalowane inaczej stare deore. heble przerzutka ok ale korby zee ma slabe . Wolałbym nową deore. Albo używaną m785 i nowy blat nw skoro pytający rozważa 1x. Pytanie tylko czy serio rozważa czy po prostu nie wie ze to wymiana kasety przerzutki manetek lancucha a nie tylko korby.

Napisano

Warto wspomnieć o planowaniu mufy przy montażu korby ze zintegrowana osią szczególnie przy tak budżetowej ramie jak ten Hexagon.

Napisano

To znaczy chciał bym wymienić cały napęd żeby po prostu pojeździć sobie na rowerze poskakać ze schodów pojeździć na jednym kole lub pojeździć w lasach  coś w tym stylu  jazdy żeby wszystko ze sobą spół grało a nie znam się na napędzie i chciał bym się spytać was bo pewnie jesteście bardziej zorientowali co by dobrze pasowało chciał bym dobry napęd po to żeby się nie rozwalił tak szybko  a dlaczego korba z jednym blatem ?? ponieważ wolał bym jeden blat i żeby się nie bawić w te linki i różne pierdoły 

Napisano

Ten heksagon to twoj rower miedzy innymi do skakania ze schodów?

Ja Ci nic nie doradzę bo przy takich danych wejściowych nie czuję się kompetentny ... Ale jeszcze raz zwrócę Ci uwagę do zee potrzeba albo napinacza (dzis i w tym rowerze bez sensu) albo wymiany blatu na NW inaczej łańcuch nie ma opcji żeby nie spadał. Co do 1x przeanalizuj jakich uzywasz przełożeń bo skoro na pierwszy ogień wybrałeś 38t to lzejszych zabraknie...

Napisano

To jaki byście polecali cały napęd w taniej cenie i dobry żeby nie pakować dużo pieniędzy w ten rower a żeby był trwały proszę o pomoc bo jak mówicie że się nie opłaca wkładać dużo pieniędzy no to nie ma sensu 

Napisano
W dniu 12.03.2018 o 19:37, Tatanka napisał:

Co dokładnie się stało? Chcesz zostać przy 3rz?

Więc tak chciałbym kupić jakąś dobrą korbę w dobrej cenie żeby dużo hajsu nie marnować i przerzutkę ponieważ przerzutka się urwała a korba  się powyginała wiec prosił bym o poddanie suportu i korby które będą pasowały  gdzie będzie pasować do ramy

Napisano

Ale przecież dostajesz pewne odpowiedzi/podpowiedzi mające Cie naprowadzić na doprecyzowanie Twoich potrzeb. Kto i co ma Ci polecić przy takich danych jakie do tej pory podałeś? Na razie wiadomo, że: masz rower przeznaczony do spokojnej rekreacyjnej jazdy, którego Twój sposób używania skończył się uszkodzeniem napędu, saportu, prawdopodobnie ramion korb, a może zębatek? uszkodziłeś też przerzutkę. Nikt nie zna Twojego budżetu, nie wie jakich przełożeń używasz ile ważysz... co to jest ten las? to płaski park nad jeziorkiem czy kosodrzewina w Tatrach. Wiemy że chcesz mieć "uniwersalny napęd i do lasu i żeby ze schodów skakać" hmmm szczerze? następna pęka główka ramy która się do tego totalnie nie nadaje... a pasować będzie każda korba na bsa 68/73 ale żadna nie zrobi z hexagona roweru do skakania nawet ważąca kilogram stara saint m800 którą można było drewno rąbać. Chcesz tą zee? nic jej nie dolega będzie najtrwalszym elementem Twojego roweru, nawet z saportem bb52... Ale zapytałem czy wiesz z czym wiąże zakup tej zee? czy wiesz że potrzebujesz napinacz albo zębatkę NW, czy wiesz jakie ograniczenia wprowadzi napęd 1x dodatkowo z zębatką 38t. Tatanka zadał Ci pytanie czy chcesz dalej mieć 3 blaty a Ty dalej nic - daj jakąś szansę to może ktoś Ci coś podpowie.

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...