Skocz do zawartości

[Hamulce hydrauliczne] jakie wybrac 150-300zl

GrubyCento

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam dylemat z hamulcami, chce zmienić mechaniki na hydraulike, budzet w okolicach 150-300 z lekkim marginesem, moja waga ok 95kg, jazda w większości po plaszczyznach, ostry teren odpada. 

Widzialem ze ceny sa bardzo rozno jak i modele.

Myslalem o shimano i avidach tylko nie mam pojecia który model, czytałem ze co poniektóre sie rozciekaja, tego chcialbym uniknac.

Pozdrawiam

Maciek

Napisano

No zastanawiałem sie również nad uzywka tylko problem dalej ten sam bo nie wiem co wybrac. Nie znam sie na hudraulikach, jak wyglada regulacja tłoczków, o ile takowa jest, w mechanikach mam akurat.

Napisano

Tanie Shimano raczej bym odradzał. Już lepiej Avidy. Jeśli nowe to najlepiej to dozbieraj do tej Magury. Z używek to stare Shimano, Tektro jak znajdziesz.

Obsługa hydrauliki jak coś się nie posypie to wymiana klocków i płynu jak na jakiś czas. Z tym, że jeśli jest DOT jak w Avidach to nawet co rok najlepiej, bo chłonie wodę i hamulec "puchnie" z czasem. Shimano, Tektro, Magura są na oleju, który można zmieniać rzadziej.

Napisano

Tanie Shimano mają gorsze. Tektro to może nie jest jakaś bestia jeśli chodzi o siłę hamowania, ale starsze modele są bardzo solidne. Moje Draco działają już ponad 10 000 km w każdych warunkach - zdzierają trzecie klocki i raz zmieniałem płyn.

Napisano

Jeździłem dwa sezony na M596 i byłem bardzo zadowolony - waga 125kg, teraz jeżdżą drugi sezon w rowerze znajomego, żonie kupiłem M615 i wyglądają praktycznie tak jak moje stare M596 - z tego co wyczytałem to technicznie również się nie różnią. Myślę że nowe M6000 nie powinny być gorsze, Magury niestety nigdy nie miałem okazji testować

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...