Skocz do zawartości

[spinka] Problem z zapięciem - 11rz Shimano

Dziubek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Powitać.

Używał ktoś z Was spinkę 11rz SHIMANO ? Kupiłem jakiś czas temu do zapięcia łańcucha ale ustrojstwo nie daje się zapiąć. Wiem że można użyć skuwacza, ale nie posiadam, a dla spinki kupować bez sensu. Byłem w dwóch sklepach rowerowych w okolicy i też nie bardzo wiedzieli jak to ruszyć, w jednym nawet mówili że celowo nie zamawiają SHIMANO tylko KMC. Kupiłem jedną na próbę, i zapięcie łańcucha ręką odbyło się bez problemu. Rozpinanie też bezproblemowe.

Zastanawiałem się czy jej lekko nie podpiłować od środka, by zaciskała się w ręku, ale pytanie jaki będzie efekt takiego zabiegu. Ktoś kiedyś takie coś próbował ?

Napisano

Nie miałem do czynienia ze spinką Shimano. Ale czasami bywają problemy z lekkim (palcami) zapięciem spinki KMC. Wtedy postępuję tak, zakładam spinkę na górnej linii łańcucha przy ustawionych poziomo ramionach korby, staję na pedale i spinka zaskakuje od razu, nawet przy stosunkowo niewielkim nacisku.

Napisano

Ewentualnie jest metoda gdzie zapierasz spinkę o zębatkę korby i wtedy naciskasz. Osobiście tego nie próbowałem bo nie miałem potrzeby, ale taką metodę sugerował jakiś mechanik zespołu startującego w Pucharze XC.

Napisano

Takie szczypce majatku nie kosztuja, a bardzo ulatwiaja zycie, przy rozpinaniu. Tez uzywam tych BBB.

Co do zapinania, to nie bawie sie szczypcami, tylko, jak opisano powyzej, piny spinki w oczkach, przekrecam korba, tak aby spinka znalazla sie przed korba i naciskam na pedaly (reka, spinki KMC latwo lapia).

Napisano
1 godzinę temu, Waza napisał:

Nie, ja używam takie szczypce do zapinania i rozpinania:

https://www.bikester.pl/bbb-szczypce-do-acucha-linkfix-btl-77-narzdzie-rowerowe-czarny-391732.html

Ale jest też metoda beznarzędziowa:

https://www.youtube.com/watch?v=KBeiW7c2Yjg

O nie znałem takiego sposobu a kiedyś miałem też problemy z rozpinaniem. Ale kupiłem sobie takie szczypce bo lubie mieć potrzebne narzędzia i problem zniknął :)

Napisano

@1415chris wiem że są tanie takie narzędzia, ale kupiłem rozkuwacz sam jakiś czas temu

@phoe nie pomyślałem o tym, szczypiec mam pełno, dobrze sprawują się w rozkręcaniu latarek Convoy i nie tylko :)

Dzięki chłopaki za rady, w weekend postaram się pokombinować z zaciskaniem przez korbę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...