Skocz do zawartości

[Linka] Czy jest jakaś różnica?

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,

Będę zamawiał linki do przerzutki, niestety zaczynam mieć mętlik w głowie. 

Czy tak naprawdę przy lince nierdzewnej, szlifowanej może być jakaś różnica w jakości?

Linka Force:

https://rowerowy.com/sklep/czesci/linki-i-pancerze/linki/prod/force-w-mtb

Linka BBB o jakiś magicznych właściwościach:

https://rowerowy.com/sklep/czesci/linki-i-pancerze/linki/prod/bbb-bcb11

Niestety linki Shimano i Accenta w tym sklepie nie ma ale wiem że też w takiej wersji występują.

Brać co jest czy macie coś co jest szczególnie polecane? O teflonowych słyszałem zbyt dużo złych opinii także odpadają.

Jest jeszcze jedna kwestia.

Czy smarujecie czymś linki? Widziałem że ktoś pisał o "Towocie" ale to nie dla mnie, pojawił się też olej do łańcucha. Ja pomyślałem o naturalnych wosku do samochodu, dość mocno przypomina świeczkę.

Chcę u siebie zrobić "pół-pełny" pancerz, jeden odcinek od manetki do tylnego trójkąta a drugi klasycznie od końcówki trójkąta do przerzutki. Pełnego pancerza nie chce bo odcinek przy przerzutce zacznie zbyt mocno niszczyć ramę od ruchu.

• Mod Team
Napisano

Jak pokryte czymś to SRAM miał takie czarne bardzo fajne, inne pokrywane bym sobie darował. Bierz stalową nierdzewną szlifowaną. a która ? pewnie tą tańszą :P

Linek się nie smaruje. Linki się zmienia razem z pancerzami. Nowe pancerze wewnątrz są nasmarowane. Pamiętaj, kupując linkę nierdzewną prędzej zmienisz pancerze niż linkę, chyba ze rower będziesz pod wodą trzymał. 

Kupno dobrych pancerzy tez jest istotne jak nie ważniejsze od samych linek. shimanowskie sp41 są optymalne + końcówki z uszczelnieniem.

Napisano

Dzięki.

Tak jak pisałeś zamawiam SP41. Miałem je już i sprawiły dobre wrażenie.

Niestety te gumowe końcówki Shimano są w makabrycznej cenie a zestawu kupować nie chcę.

Apropo końcówek: Plastikowe czy Aluminiowe? Ma to jakieś znaczenie?

Pytanie może i głupie, ale z jakiegoś powodu produkuje się jeden i drugi rodzaj. Shimano w ofercie chyba nawet nie ma aluminiowych. Kwestia estetyki?

• Mod Team
Napisano

Mogą być nawet z kryptonitu, byłe były uszczelnione ;) Alumunium lubi sie przykisnąć do aluminiowaj ramy i problem bywa z wyjęciem, mimo że ładnie to wygląda. Polecałbym plastik. Te długie shimano są uszczelnione. Możesz tez zastosować pełny pancerz, to jest najlepsze jeżeli sporo jeździsz w wymagających warunkach. 

• Mod Team
Napisano

Nie wiem jak prowadzana jest tam linka, zapewne pancerz wchodzi do ramy i sie o nią opiera, dają są linery lub specjalne ślizgi lub tez nie ma nic jak się często zdarza :D

Sprawdzić to można dość łatwo, wystarczy że przypasujesz kawałek pancerza hamulcowego czy wchodzi w otwory, a powinien wejść. 

Pamiętaj że jeżeli rama nie ma linerów w środku ... to bądź mądry zawczasu i kup sobie linery teraz. Zakłada się je na stara linkę aż przejdą przez ramę. Linke się wyciąga i przewleka nową. Bez tego może cie czekać czasami nawet niemożliwa akcja z szukaniem linki w ramie ;) Wszystko zależy od samej konstrukcji ramy.

Napisano
4 minuty temu, phoe napisał:

Pancerze to ważne mieć 1 w całości, a nie jak było w starych rowerach że był z przodu + z tyłu, a po środku "goła" linka.

Pancerz oczywiście poleci po całości tak jak obecny Jagwire Lex .

15 minut temu, Puklus napisał:

Pamiętaj że jeżeli rama nie ma linerów w środku ... to bądź mądry zawczasu i kup sobie linery teraz. Zakłada się je na stara linkę aż przejdą przez ramę. Linke się wyciąga i przewleka nową. Bez tego może cie czekać czasami nawet niemożliwa akcja z szukaniem linki w ramie ;) Wszystko zależy od samej konstrukcji ramy.

Tu nie ma problemu na dole w ramie jest specjalny otwór do prowadzenie pancerzy z wkręcaną aluminiową ? zaślepką, która ma też prowadnice (rowki) odpowiednio opisane dla rodzajów przewodów ( brake, post,fo,ro).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...