Skocz do zawartości

[Wybór roweru] cross do £700

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam jako nowy forumowicz. Mam problem w wyborze roweru. Potrzebuje rower do jazdy po asfalcie i delikatny teren jak polne drogi czy ścieżki w lesie ( żadene hardcorowe jeżdżenie ) więc myślę że właśnie rower crossowy ( ang Hybrid )będzie idealny dla mnie.Mam vaucher na £650 ( £50 mogę jeszcze dołożyć czyli do £700) do wydania w tym sklepie www.tredz.co.uk 

Docelowo w niedługim czasie wracam do Polski więc chciałbym aby rower miał też łatwy dostęp do ewentualnego serwisu. Podobaja mi sie Giant tylko który model? A może coś innego ? Mój wzrost to 185cm i 110kg (docelowo bedzie poniżej 100kg :) Pomożecie ?

• Mod Team
Napisano

Zacznijmy od tego, czy chcesz mieć amortyzator, czy wystarczy Ci sztywny widelec ?
Jeżeli amortyzator, to najlepiej powietrzny, a jeśli widelec, to najlepiej karbonowy lub stalowy.
Poza tym jakiego napędu oczekujesz - jeden, dwa, czy trzy blaty korby ?
Parę kilo ważysz, więc fajnie by było mieć jakąś sztywną ośkę - tu jest z przodu : https://www.tredz.co.uk/.Specialized-Sirrus-Sport-Alloy-Disc-2018-Hybrid-Sports-Bike_113431.htm
Tu masz np. powietrzny amortyzator i przyzwoity napęd : https://www.tredz.co.uk/.Saracen-Urban-Cross-3-2018-Hybrid-Sports-Bike_113571.htm
Można też wybierać "oczami" : https://www.tredz.co.uk/.Genesis-Skyline-10-2018-Hybrid-Sports-Bike_113907.htm  lub : https://www.tredz.co.uk/.Boardman-URB-8-8-2017-Hybrid-Sports-Bike_118048.htm  - jednak wtedy nie ma nic z wyżej wymienionych rzeczy.
Z Giant'a np. ten z przyzwoitym napędem : https://www.tredz.co.uk/.Giant-Roam-1-Disc-2018-Hybrid-Sports-Bike_113691.htm
Jeśli nie jesteś pewien co wybrać, to odwiedź jakiś sklep i wypróbuj kilka modeli, a wtedy będzie łatwiej podjąć decyzję.

Napisano

Zdecydowanie z amortyzatorem i raczej powietrznym bo czytałem same dobre opinie. Co do ilości blatów to nie wiem, ale żeby była optymalna do moich potrzeb. Właśnie tego Gianta Roam 1 2018 biore bardzo pod uwage bo w sumie ma wszystko czego potrzebuje ale nie chce przepłacać za firme ale jeśli jest warty uwagi to czemu nie. Co do Boardman jak to jest z serwisem w Polsce bo osprzęt to ma firmy Sram a też mi się podoba. Dzięki za odpowiedź.

Napisano
4 godziny temu, Pablowsky napisał:

Co do Boardman jak to jest z serwisem w Polsce bo osprzęt to ma firmy Sram a też mi się podoba.

a to się już i tutaj panowie rozpisali 

koleżanka szukając roweru tri pod kobiety brała go pod uwagę (firmę) i brała też sklep wspomniany w temacie ale ona jednak ma kogoś kto może transport załatwić. 

• Mod Team
Napisano

Co do serwisu Boardman'a i Saracena to nie wiem, ale osprzęt czy to będzie Shimano, czy Sram, to nie będzie problemu jeśli chodzi o serwis.

Wydaje mi się, że Giant ma jednak sprężynę, a nie powietrze.

• Mod Team
Napisano

Dopytaj sprzedawcę w razie czego.
Zazwyczaj jeśli amorek jest powietrzny, to w specyfikacji jest jakiś dopisek o tym świadczący - np. air ( bywają oczywiście wyjątki jak u nas w Romecie Orkanie ).
Gdyby były dokładne zbliżenia na zdjęciu, to też można by określić, czy jest powietrze, czy sprężyna, a tak to wolę nie zgadywać, żeby potem nie było na mnie...
Ewentualnie jest jeszcze możliwość dopytania na forum użytkownika ACTIVIA, który zajmuje się amorkami Suntour - może on będzie lepiej zorientowany, ale najprościej pytać sprzedawcę przed zakupem.
Wiem, że starsze wersje były sprężynowe, a czy to jest model nowszy, czy najnowszy, to nie mam pojęcia - to że rower jest modelowo na 2018 rok wcale nie musi oznaczać, że  ten amorek też jest najświeższy że tak powiem, równie dobrze może to być np. model 2016 itp. - także najlepiej pytać u źródła co tam faktycznie jest.
EDIT
Na polskim filmiku rzeczywiście jest mowa o powietrznym, ale tak czy siak zapytać nie zaszkodzi.

Napisano

Wysłałem maila do sklepu Tredz i otrzymałem odpowiedź że w tym modelu są to amortyzatory sprężynowe więc w recenzji na yt jest poważny błąd. Nadal mam dylemat co wybrać, tego Gianta odpuszczam.

Napisano

Właśnie problem że nie mam sie gdzie przysiąś i sprawdzić bo tylko online moge go kupić ( sklep maja 500km od mojego domu). Pomierzyłem sie i ten rozmiar powinien być ok. Przejechałem sie Boardmanem o rozmiarze ramy L ( 54cm ) i był w sam raz. Wiem że każdy producent ramy ma swoją rozmiarówke, ale 54cm to 54cm chyba? Zawsze moge sie dogadać że można zwrócić w razie czego.

• Mod Team
Napisano

Akurat Cube ma zawyżoną rozmiarówkę, bo rozmiar 54 ma podsiodłówkę o długości 52 cm.
Tylko chyba się źle zmierzyłeś - noga 75, a nie 85 cm ?
Zwróć też uwagę, że Cube ma sprężynowy amorek, ale za te pieniądze nie można zbyt wiele wymagać.

Napisano

Wyslalem email do Giant UK i wlasnie wrocilem ze sklepu Giant w obu przypadkach potwierdzili ze jest to jednak amortyzator powietrzny. W sklepie dopasowali mi rozmiar ramy ( L idealny dla mnie ) oraz poogladalem go sobie na zywo. Bardzo mi sie podoba. Biore Gianta. Cena £699 i znizka na kask £30.

Dziekuje wszystkim za pomoc :thumbsup:

• 3 tygodnie później...
Napisano

Ja też jestem zainteresowany zakupem Giant Roam 1 z 2018. Przeanalizowałem wiele modeli i wróciłem do punktu wyjścia. Byłem kilka razy w sklepie GIANT i pracownik osobiście pokazywał mi jak pompuje się amortyzator. Jest powietrzny, identyczny jak w modelu ROAM 0. Dali mi się nawet przejechać na zewnątrz. To bardzo fajny rower. Dla mnie rozmiar M. W najbliższym tygodniu będzie mój.

vFSFaPDoTfe4d1bS66To%A.jpg

Napisano
22 godziny temu, Piootr napisał:

Ja też jestem zainteresowany zakupem Giant Roam 1 z 2018. Przeanalizowałem wiele modeli i wróciłem do punktu wyjścia. Byłem kilka razy w sklepie GIANT i pracownik osobiście pokazywał mi jak pompuje się amortyzator. Jest powietrzny, identyczny jak w modelu ROAM 0. Dali mi się nawet przejechać na zewnątrz. To bardzo fajny rower. Dla mnie rozmiar M. W najbliższym tygodniu będzie mój.

vFSFaPDoTfe4d1bS66To%A.jpg

Odnisnie amortyzatora to od polskiego dystrybutora Gianta dostałem info ze w zależności od kraju modele mogą się różnic od siebie osprzętem. Czyżby Giant dzielił regiony na lepszych i gorszych? Dwa różne osprzętowanie za te samą cenę? Sam nie wiem. 

Ja już zakupiłem mojego Gianta i pierwsze przejażdzki za mną...jestem bardzo zadowolony z wyboru.

@Piootr jak już zakupisz to zrób kilka fotek tego amorka i wstaw tu proszę..chcę spradzić czy jest faktycznie jakaś różnica między wersją Pl a Uk.

Z góry dziękuje.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Chciałbym uzuełnić informację o swojej decyzji zakupowej. Finalnie zrezygnowałem z zakupu dalekowschodniego Gianta Roam 1. Miałem jeszcze zajawkę na model Roam 0, ale postanowiłem zakupić rower produkcji Austriackiej KTM model Life Action. Jestem mega zadowolony. Nakręciłem dziś pierwsze 50 km. Jeśli będzie taka możliwość to założę osobny wątek i będę wam zdawał relację z eksploatacji roweru.

AK550 forum-1.jpg

Napisano

Tak, powietrzny. Oprócz tego pełne Deore, nawet piasty. Linki chowane w ramie, chwyty Ergon, podpórka boczna, szwajcarskie szprychy ręcznie zaplatane, jak dla mnie ładniejsza kolorystyka. Produkcja europejska. Polatam i dam znać jak chodzi. Koszt po rabacie 3 699 zł.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...