Skocz do zawartości

[1800 - 2400] Rower na dojazdy do pracy i leśne ścieszki. Rockrider vs Kross

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zastanawiam się nad rowerem:

Rockrider 540:
https://www.decathlon.pl/rower-mtb-rockrider-540-275-id_8350454.html

albo Kross R4

http://allegro.pl/kross-level-r4-kola-27-5-cala-xl-dla-wysokiego-i6761066691.html

1. Mam 194 cm wzrostu w tamtym sezonie jeździłem na rocrider 520 zrobiłem 350km ale rower został skradziony. Roweru będę używał na dojazdy do pracy 5 km w jedna stronę połowa 3/4 drogi to miasto 1/4 ścieżka leśna. Największą frajdę sprawiała mi jazda po łąkach i lasach. Z poprzedniego roweru w byłem zadowolony czasem mi coś przerzutki nie wskakiwały. Brałbym rocridera tylko nie ma blokady amortyzatora na kierownicy.
  2. Jak wypada porównanie osprzętu tych dwóch rowerów?
  3. Czy jak kupię krossa przez internet to gwarancja będzie działać w każdym serwisie krossa? Z gwarancją decathlon nie ma problemu.

PS: Najbardziej podoba mi się rower rocrider 560 ale jest poza moim targetem. Może warto jeszcze  pozbierać na 560? Taki amator jak ja odczuje różnicę?

https://www.decathlon.pl/rower-mtb-rockrider-560-275-id_8364715.html

PS: Ważę 100kg

Napisano

A dlaczego ten mustang lepszy?

Ogólnie btwiny mają raczej dobrą opinię.

Drugasprawa romet ma największą ramę 21 cali więc będzie za mały

Napisano

Lepszy jest amortyzator, 32mm powietrzny ktory  pracuje ,a nie udaje amortyzator,shimanowskie hamulce tez moim zdaniem lepsze w romecie ,od tych nie wiadomo jakich " btwin by tektro",no ale faktycznie jest najwieksza 21 ,czyli odpada

Napisano

Znalazłem jeszcze mustanga 29 cali koła wtedy może byłby ok ale poczytałem w necie o nich i mają kiepską jakość plus połączenie z kiepskim serwisem daje jak dla mnie stanowcze veto.

A czy możesz ocenić 540 i tego kross który lepiej wypada bo rozumiem że ni ma sensu dopłacać do 560

Napisano

Z jakoscią nie jest tak zle,wiem bo znajomy ma i sobie chwali ,zgadzam sie jesli chodzi o serwis to słyszałem straszne rzeczy :)

Jesli chodzi o porownanie to oba stoją na podobnym ,kiepskim poziomie, bierz tego ktory ci sie bardziej podoba

Napisano

No zacząłem myśleć na poważnie o tym romecie ale z kołami 29 cali jest szansa ze będzie dobry? 

Moze faktycznie nie będzie tak złe z jakością chociaż na forach dużo ludzi pisze mieszane opinie

Napisano

To bedzie nowy rower na gwarancji, takze spokojnie.Pierwsze co trzeba zrobic oprocz regulacji,to okleic rame tam gdzie ocieraja o nią pancerze,znajomy tego nie zrobił i juz ma przetarcie,pozatym wszystko smiga,jesli ci tylko geo spasuje to za takie pieniadze warto.

Napisano
Teraz, venom6652 napisał:

.Pierwsze co trzeba zrobic oprocz regulacji,to okleic rame tam gdzie ocieraja o nią pancerze,znajomy tego nie zrobił i juz ma przetarcie,

Jeśli to ma być rower na dojazdy do pracy to ja bym się takimi detalami nie przejmował. Prędzej bym obkleił cały rower tak aby ukryć jego świeżość w myśl zasady ... czego oczy nie widzą tego sercu nie żal. Skutecznie zabezpieczenie przed kradzieżami to nie tylko solidne zamknięcie ale także odpowiedni tiunig wizualny. 

Napisano

Ja piszę jak najbardziej na poważnie. Zależy jak bardzo poważnie autor wątku będzie traktować rower. Jakie ma warunki trzymania roweru pod pracą a jakie w domu. Rowery giną i ginąć będą z tym, że najszybciej zmieniają właściciela rowery nowe, ładne i słabo zabezpieczone. Takie jest prawo rynku. 

Ja mam rowery zeszpecone jak tylko się da ale bez problemu mogę je postawić na 16 godzin w ciemnej uliczce i nic nie zniknie mimo wysokiej klasy osprzętu. Tu masz przykład mojej zimówki.

hxMsxJ7Avzpr4Yh9oY6uZJ-S7a_iHV1kmYoAf-Ay

Tymczasem dopieszczony rower córki  cieszy oko u kogoś innego. 

Napisano

Szukam roweru bo poprzedni mi ukradli. 

Napalilem się na rometa ale na kołach 29 cali jest niedostępny pozostaje rama 21 cali i koło 27.5 cała nie mam możliwości przymierzyć się mogę kupić w necie na chybił trafił. Jak myśliwców na 194 cm będzie pasował? Druga sprawa jak wyglada z serwisem? Mogę rower oddać do obojętnego serwisu rometa?

Napisano

Mówisz o sklepach czy serwisach? Jeśli sklepach to nie wszystkie mają podpisaną umowę serwisową z rometem czy jak to tam się nazywa, i chodzi ci o serwis gwarancyjny, tak? Zresztą, najpierw to może się przejdź po sklepach, spróbuj potargować się, może wyłapiesz jeszcze coś z zeszłego roku w dobrej cenie na twój wzrost. Odpadnie ci kwestia serwisu gwarancyjnego, jak kupisz stacjonarnie to nie będzie z tym najmniejszego problemu (oczywiście jak pójdziesz to dobrego sklepu)

Napisano

Z tymi rozetami jest duży problem z dostępnością znalazłem model 200 km od domu. Kupowałby przez internet. Wybieram między btwinem którego mam na miejscu i zakup przez neta rometa mustanga

Napisano

No dobra, ale dlaczego uparłeś się tylko na te dwa? Lokalne sklepy nie mają nic innego do zaoferowania? A zresztą, z tego co kojarzę to btwin 520 w xl jakiś duży wcale nie jest, nie był czasem za mały?

Napisano

No to przejdź się po sklepach. Jesteś wysoki, nawet bardzo więc masz dużą szansę ustrzelić coś z zeszłego roku w dobrej cenie. Jak dla mnie na 194 ten btwin to trochę taki maławy.

Napisano

Piter233 zasugerował ci już nijako wybór. Przy takim wzroście (wadze) lepiej wziąć większe koło, na mniejszym możesz czuć się (kwestia osobista) i wyglądać jak na osiolku, poza tym 29 z "założenia"  dedykowane jest osobom wysokim. Obie ramy rometow są rozmiarowo pod twój wzrost (ramy do 195cm) zresztą opcja 520 także. 

Myślę że opcją jeśli nie masz ciśnienia na kupowanie na już jest prześledzenie aukcji, ludzie sprzedają dobre rowery często w rzadkich rozmiarach i to w budżecie a sprzęt klasę wyższy. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...