Skocz do zawartości

[pulsometr] Dobry pulsometr w rozsądnej cenie

Kuba189

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Zamierzam kupić pulsometr, jednak nie mam doświadczenia ponieważ to będzie mój pierwszy :). Przeszukując to forum znalazłem dobre opinie na temat Garmina HRM3:

http://eazymut.pl/208-czujnik-tetna-premium.html?strefaceneo

jednak cena jest dosyć duża i zastanawiam się czy warto przepłacać i czy tańsze urządzenie nie będzie wystarczające. Z tego powodu poszukałem czegoś tańszego, np:

https://www.decathlon.pl/pas-cardio-tekstylny-ant-2-id_8114954.html

Czy jest ktoś w posiadaniu tego pasa GEONAUTE i mógłby wyrazić swoją opinię? Może używacie czegoś innego, godnego polecenia? Zależy mi przede wszystkim na ANT+, stabilnym połączeniu i odczycie (słyszałem o sytuacjach, że odczyt wynosił 170 a po sekundzie 40) oraz żeby stabilnie tkwił na swoim miejscu (bez zsuwania się) :)

Z góry dziękuję za pomoc.

Napisano

A to wrzuciłeś same paski na klatkę, a gdzie wybór modelu samego zegarka?

Miałam wybór do około 750zł/800 między Polar a Garmin. Wybrałam m400 i nie załuję. Wybrałam w połowie ze względu na polar flow dziennik. Użytkowuję w bieganiu, rowerze, (rzadziej basen tu bez hr) a i na codzień też to częsty wybór. Bez problemu łapie sygnał, sporo aplikacji na uaktualnienia przez co działa coraz lepiej. Więc nie wiem jakim budżetem dysponujesz i czego od swojego wyboru będziesz oczekiwał? aha, marka z Deca ma tendencje do rozciągania pasków, dość nadmiernego bo w sumie wszystkie to robią. Pulsometr z ich serii Geonaute z gps jest ogromny na ręce pod nic się mi nie mieścił więc dla mnie odpadał. 

Napisano

Faktycznie nie napisałem, chodzi mi o sam pas ponieważ mam nawigację Mio cyclo i to do niej chcę dokupić czujnik tętna, dlatego właśnie zależy mi na ANT+ bo taki protokół ona obsługuje. Nie zależy mi na niczym innym jak na pomiarze tętna, całą resztę załatwi Mio i na moim poziomie zaawansowania jest to dla mnie wystarczające. Budżet? Myślę, że ten  Garmina HRM3 o którym wspominałem to jest właśnie górna granica cenowa dlatego chciałem rozważyć coś tańszego w miarę możliwości, tym bardziej, że w planach na ten sezon mam jeszcze spd (blaty + buty) :)

Napisano

Też szukałem pulsometru, też chciałem taniej (tak do 180). Ale często ludzie piszą o tym, ze tańsze paski mają niewygodne właśnie pasy. Odczyt też bywa, że szwankuje. Ostatecznie kupiłem Wahoo TICKR, który uchodzi za bardzo precyzyjny i wygodny, ale cena to 220. Nie, nie mam jeszcze opinii, przyjechał dziś i miałem go na sobie przez godzinkę w czasie marszu. Łączy się genialnie szybko zarówno z telefonem, jak i licznikiem Lezyne, ale co do wygody nie mam porównania - dla mnie to i tak nowość nosić coś na klacie.

Napisano

Ja polecam Wahoo TICKR o którym pisał kolega wyżej. Używam go już 3 miesiące i jest rewelacyjny, żadnych przerw i skoków tętna, działa od strzału. Jego zaletą jest też dwu-systemowość, tzn ma i ANT+ i BT.

Wcześniej miałem jakiś chiński echowell który był w zestawie z licznikiem ale były cały czas z nim problemy, tracił sygnał itp, a w końcu przestał działać. Więc odradzam wynalazki.

Napisano

a ja mam właśnie Geonaute i bardzo dobrze się sprawuje. Mam go podłączonego do Stravy przez telefon i na wykresach nie widać żadnych skoków tętna. Pasek trzyma się stabilnie. Jest za to trochę krótki - nie znam swojego obwodu klaty, ale mam 185 cm, nie jestem jakimś mięśniakiem, a zapasu paska mam chyba 3 cm (nie mam teraz jak tego sprawdzić).

Moim zdaniem bardzo dobry stosunek jakości do ceny

Napisano

Jak masz mio cyclo to dlaczego nie chcesz kupić ich pasa HR mio cyclo ? Jest znacznie mniejszy, niewiele droższy, dwusystemowy (ANT+, BLE) - działa bardzo dobrze.

Bez problemu paruje mi sie również z  Polarem m430 (po BLE),  aplikacjami na androida (Samsung S5 Plus) - PolarBeat (BLE) , Locus Pro (ANT+ i BLE) i paroma innymi.

Napisano

dziękuje wszystkim za porady, ale chyba faktycznie, pozostanę przy pasie MIO tym bardziej, że udało mi się go znaleźć w cenie 140zł.

Napisano

W sklepie internetowym czy stacjonarnym? Podaj dodatkowe informacje na forum jeżeli możesz, to przyda się również innym Użytkownikom. Daj link jeżeli możesz.

• 3 tygodnie później...
Napisano
W dniu 17.01.2018 o 18:20, Kuba189 napisał:

Cześć,

Zamierzam kupić pulsometr, jednak nie mam doświadczenia ponieważ to będzie mój pierwszy :). Przeszukując to forum znalazłem dobre opinie na temat Garmina HRM3:

http://eazymut.pl/208-czujnik-tetna-premium.html?strefaceneo

jednak cena jest dosyć duża i zastanawiam się czy warto przepłacać i czy tańsze urządzenie nie będzie wystarczające. Z tego powodu poszukałem czegoś tańszego, np:

https://www.decathlon.pl/pas-cardio-tekstylny-ant-2-id_8114954.html

Czy jest ktoś w posiadaniu tego pasa GEONAUTE i mógłby wyrazić swoją opinię? Może używacie czegoś innego, godnego polecenia? Zależy mi przede wszystkim na ANT+, stabilnym połączeniu i odczycie (słyszałem o sytuacjach, że odczyt wynosił 170 a po sekundzie 40) oraz żeby stabilnie tkwił na swoim miejscu (bez zsuwania się) :)

Z góry dziękuję za pomoc.

Nie polecam pulsometrów geonaute. Mialem tę tańszą wersję za 99zł. Po roku wysiadł, a wcześniej często tracił sygnał. Najrozsadniejszym wyborem byłby pasek Polar, który łączy się przez Bluetooth z telefonem. Ten najtańszy kosztuje koło 200zł. Od siebie też mogę polecić pasek Mio Cyclo Bluetooth (150zł), ale mam go dopiero miesiąc. Na razie wszystko działa super. Można sparować z endomondo, bądź inną aplikacją ze sklepu Play, która odczytuje puls.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...