Skocz do zawartości

[Zapięcie roweru] Wiata rowerowa - zabezpieczenie

telik87

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

chodzę na siłownię. Mam tam 5 km. Pomyślałem, że będę dojeżdżał na siłownię rowerem zamiast jeździć komunikacją. Niedaleko siłowni jest przystanek autobusowy wraz z wiatą rowerową. Dołączyłem zdjęcie - wiata wygląda dokładnie tak. Pomyślałem, żeby tam zostawić rower oczywiście zabezpieczając. Myślę nad kupnem U-locka. Czy szanse na kradzież roweru są małe? Co o tym myślicie?

Wiaty-rowerowe.jpg

Napisano

Niedrogi / niepozorny rower i 2 dobre u-lock-i - żeby oba koła jakoś zabezpieczyć. Do sztycy siodełkowej są obejmy blokujące się w poziomie. Licznik, lampki trzeba by zabierać. Coś to pewnie da.

Pytanie jak "spokojna" to okolica, czy jest monitoring skierowany na tą wiatę, itp.

Napisano

Tak jak Kolega wyżej napisał. Ja zamiast dwóch ulocków zastosowałbym jeden, odpowiednio długi łańcuch + porządna kłódka. Łańcuch się łatwiej wozi niż u-locka a tym bardziej dwa.

Napisano

są jeszcze takie cuda jak rozwiązania pitlock czyli szybkozamykacze na unikalny kluczyk etc

kłódki łańcuchy linki - to wszystko będziesz musiał ze sobą dźwigać - warto o tym pamiętać jak się wybiera taki sprzęt

ja mam KRYPTONITE Evolution LS i se chwalę

Napisano

@telik87 lubi dźwigać - będzie tam na siłowni koło tej wiaty ;)

P.S. Złodzieja, zwłaszcza pospolitego złodzieja rowerów odstrasza CZĘSTO (choć nie zawsze) ilość zabezpieczeń - 2 markowe U-lock-i będzie pokonywał dłużej niż 1 łańcuch czy kłódkę. Uważaj też, żeby nie przypiąć roweru do czegoś, co łatwiej pokonać niż zabezpieczenie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...