Skocz do zawartości

[korba] Przesuwające się pedały

KaMyLP

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Dziś w czasie jazdy wyskoczyłem z lekkiej górki i no pedał mi sie jakby przesunął. Po ponownym dokręceniu pedał znów sie obkręca.

Miał ktoś juz tak? Obejdzie sie bez wymiany?

26175704_1553026354786490_976580330_n.jpg

Napisano

Nie wiem jak to dokladnie opisac, spójrz na układ pedałów. Jeden jest na górze a drugi zaraz obok niego po prawej

Napisano

AAA teraz widze. To nie pedał. To ramie korby się okręciło od osi. Musisz mieć specjalny klucz do odkręcenie plastikowej nakrętki, a z boku masz dwie śruby na imbusy. Niestety obstawiam że wielowpust który jest na osi i ramieniu jest zmasakrowany i czeka cię wymiana korby. To czuć wcześniej że coś jest nie tak i chyba to zignorowałeś...

Napisano

A tak z ciekawości jeśli rower jest na gwarancji 12 miesięcznej (kupiony używany) jakis tydizen temu to moge dawac reklamacje korby czy cos w tym stylu?

I czy lepiej jak co wymieniać samemu czy oddać go?

Napisano

Problem w tym ze nie posiadam aktualnie takiego klucza, chyba ze sa jakies inne rozwiazania jak to odkrecic bez tego

Napisano
18 minut temu, KaMyLP napisał:

Problem w tym ze nie posiadam aktualnie takiego klucza, chyba ze sa jakies inne rozwiazania jak to odkrecic bez tego

Jak poluzujesz 2 śruby imbusem to spróbuj jakimś płaskownikiem dość delikatnie tą centralną plastikową śrubę ruszyć. Musi być tak szeroki, żeby ciasno wchodził. Ja wymieniam te plastikowe na alu - dostępne na allegro, odkręcane imbusem - polecam, zwłaszcza jakbyś klucz jednak zamawiał - masz wtedy plastik na zapas.

Napisano

Oś ok. Ramię do wymiany.Możesz próbować reklamować,ale jak to się skończy to zależy od tego czy sprzedający jest uczciwy.Przy poprawnym montażu nie miało prawa w tak szybkim tempie się poluzować  i wytrzeć wielowpustu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...