Mikkonen Napisano 16 Listopada 2017 Napisano 16 Listopada 2017 Witam. Sprawa jest prosta - stałem się posiadaczem napędu elektrycznego mid drive Bafang BBS02B. Piszę jednak w tym dziale, ponieważ problem dotyczy samej kasety. Otóż jak wiadomo napędy te nieco zaburzają linię łańcucha, przez co korzystanie z dużych koronek powoduje problemy (spadanie i szybkie niszczenie łańcucha). Jest to kaseta 7 rzędowa Shimano HG20 12-28. Chciałbym zbudować kasetę o 4, maksymalnie 5 koronkach, o rozpiętości co najmniej 12-28, zsuwając je wszystkie jak najdalej od koła (pomiędzy nimi a kołem dać jakieś dystanse albo po prostu założyć tam nieużywane koronki). Czy da się coś takiego zrobić? Jeśli nie z tej, to może da się poskładać nową kasetę ? Poniżej zdjęcie mojej kasety:
Pidzej Napisano 17 Listopada 2017 Napisano 17 Listopada 2017 Pewnie się da bo czemu by nie? Tutaj masz ciekawy wpis nt customowych kaset: http://uzurpator.com.pl/new_blog/documents/Kaseta_po_swojemu.html
zekker Napisano 17 Listopada 2017 Napisano 17 Listopada 2017 Z tym modelem kasety będzie ciężko, bo trzy największe koronki są znitowane ze sobą i nie mają bezpośredniego kontaktu z bębenkiem. Tego układu nie ruszysz, a manipulacja pozostałymi, to chyba trochę mało, żeby zrobić takie stopniowanie jak chcesz.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.