kryho Napisano 10 Października 2017 Napisano 10 Października 2017 Witam, mam w rowerze kasetę Campa Record 10S 12-25T. Czy mogę bez problemów i dalszych konsekwencji w jeździe wymienić najmniejszą koronkę na 11T? W którym przypadku uzyskam większą prędkość przy tej samej kadencji- blat 52/ kaseta 12T czy blat 50/ kaseta 11T? Dziękuję serdecznie za pomoc i pozdrawiam.!
gtb Napisano 10 Października 2017 Napisano 10 Października 2017 W którym przypadku uzyskam większą prędkość przy tej samej kadencji- blat 52/ kaseta 12T czy blat 50/ kaseta 11T? Większą prędkość uzyskasz na 50/11.
Waza Napisano 10 Października 2017 Napisano 10 Października 2017 Przepraszam że piszę skoro nie jestem pewien, ale w kasetach Shimano taka zamiana nie jest możliwa bo koronki są wycięte zależnie od stopniowania kasety. Każda koronka kasety Shimano oznaczona jest symbolem/ami np. au, ag, bj, bL itd. i wszystkie koronki w kasecie muszą zawierać ten sam symbol. Niektóre koronki mają podwójne, potrójne oznaczenie i wtedy pasują do kaset różnie zestopniowanych. Problem dotyczy przede wszystkim małych koronek, bo duże są takie same. Kiedyś do 9-rzędowej kasety XT 11-34 kupiłem nową koronkę 11 i za nic nie mogłem ustawić przerzutki tylnej tak żeby łańcuch nie przeskakiwał na małych koronkach, dopiero kiedy zdjąłem kasetę spostrzegłem że sprzedano mi koronkę od kasety 11-28. W Campie może być podobnie.
kryho Napisano 10 Października 2017 Autor Napisano 10 Października 2017 hmm...czyli musiałbym rozebrać kasetę i zobaczyć oznaczenia? Może jednak ktoś wie i potwierdzi, że tak nie jest i wszystkie 11nastki są takie same?
radomir82 Napisano 10 Października 2017 Napisano 10 Października 2017 Wszystkie 11 są takie same i wszystkie 12 są takie same tzn: 11 zewnętrzna sparowana jest z 12 na pozycji 9, a 12 zewnętrzna sparowana jest z 13 na pozycji 9. Moim zdaniem 11 będzie nędznie działać z 13 na pozycji 9. Dodatkowo będziesz potrzebował lockring (nakrętkę kasety) do zębatek 11T.
kryho Napisano 10 Października 2017 Autor Napisano 10 Października 2017 czyli, jak rozumiem, bez kupna całej kasety się nie obejdzie...? Zapytam o jeszcze jedną rzecz: chciałem wymienić blat korby z 50 na 52 ale okazało się, że zabrakło regulacji w górę przedniej przerzutki \campa record\ i niestety prowadnica ociera o zęby blatu. Da się temu jakoś zaradzić bez specjalnej ingerencji czyli np wiercenie i przesuwanie mocowania na ramie czy temu podobne?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.