Skocz do zawartości

[kaseta] campagnolo wymiana koronki

kryho

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam w rowerze kasetę Campa Record 10S 12-25T.  Czy mogę bez problemów i dalszych konsekwencji w jeździe wymienić najmniejszą koronkę na 11T? W którym przypadku uzyskam większą prędkość przy tej samej kadencji- blat 52/ kaseta 12T czy blat 50/ kaseta 11T?

Dziękuję serdecznie za pomoc i pozdrawiam.!

Napisano

W którym przypadku uzyskam większą prędkość przy tej samej kadencji- blat 52/ kaseta 12T czy blat 50/ kaseta 11T?

Większą prędkość uzyskasz na 50/11.

Napisano

Przepraszam że piszę skoro nie jestem pewien, ale w kasetach Shimano taka zamiana nie jest możliwa bo koronki są wycięte zależnie od stopniowania kasety. Każda koronka kasety Shimano oznaczona jest symbolem/ami np. au, ag, bj, bL itd. i wszystkie koronki w kasecie muszą zawierać ten sam symbol. Niektóre koronki mają podwójne, potrójne oznaczenie i wtedy pasują do kaset różnie zestopniowanych. Problem dotyczy przede wszystkim małych koronek, bo duże są takie same. Kiedyś do 9-rzędowej kasety XT 11-34 kupiłem nową koronkę 11 i za nic nie mogłem ustawić przerzutki tylnej tak żeby łańcuch nie przeskakiwał na małych koronkach, dopiero kiedy zdjąłem kasetę spostrzegłem że sprzedano mi koronkę od kasety 11-28.

W Campie może być podobnie.

Napisano

hmm...czyli musiałbym rozebrać kasetę i zobaczyć oznaczenia? Może jednak ktoś wie i potwierdzi, że tak nie jest i wszystkie 11nastki są takie same?

Napisano

Wszystkie 11 są takie same i wszystkie 12 są takie same tzn: 11 zewnętrzna sparowana jest z 12 na pozycji 9, a 12 zewnętrzna sparowana jest z 13 na pozycji 9. 

Moim zdaniem 11 będzie nędznie działać z 13 na pozycji 9. Dodatkowo będziesz potrzebował lockring (nakrętkę kasety) do zębatek 11T.

Napisano

czyli, jak rozumiem, bez kupna całej kasety się nie obejdzie...?

Zapytam o jeszcze jedną rzecz: chciałem wymienić blat korby z 50 na 52 ale okazało się, że zabrakło regulacji w górę przedniej przerzutki \campa record\ i niestety prowadnica ociera o zęby blatu. Da się temu jakoś zaradzić bez specjalnej ingerencji czyli np wiercenie i przesuwanie mocowania na ramie czy temu podobne?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...