Skocz do zawartości

[Mechanizm korbowy] wymiana suportu kwadrat na zintegrowaną oś

Serower00

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Prędzej czy później i tak czeka Cię wymiana kasety.Ile obecna ma już przebiegu?Jeśli teraz kupisz korbę 44/22(nie namawiam,tylko przedstawiam różne opcje) to po prostu wystarczy kupić wtedy kasetę o innym stopniowaniu, np.11-30/32   i wtedy mały blat 22 nie będzie wcale taki mały.Dodatkowo zyskasz lepiej zestopniowaną kasetę.

Racja, przy wymianie kasety pewnie pomyślę o zagęszczeniu przełożeń. Póki co, moja kasetka ma (szacunkowo) 2500km, jest w dobrym stanie, jedynie 6 koronka jest lekko już starta, ale minimalnie. Przy zmianie korby mam nadzieję odciążę szóstkę, łańcuch też będzie nowy, bo ten prawdopodobnie już się wyciągnął, także kaseta jeszcze trochę powinna pojeździć.

@fw66

Masz rację, z tym, że ja pojeździłem trochę na standardowych crossowych blatach i chcę zmiany, dostosowania do siebie. Producenci do crossów montują 48...może dlatego, że tego typu rowery traktowane są jako reakreacyjne, wybór amatorskich kolarzy. To się wiąże raczej z niższą kadencją i wtedy może te przełożenia 3-8, 3-9 są użyteczne. NIe wyobrażam sobie jednak, żeby ktoś krecił na 3-9 kadencję rzędu 90-100. Wyobrażam, ale bardzo wytrenowany kolarz, to są prędkości już ponad 50km/h, a rower z racji swojego charakteru nie jest aerodynamiczny, ma nieblokowany amorek i koło 13kg wagi.

Nie do crossa bo?

48 w crossach i trekkingach to relikt przeszłości kiedy królowały wolnobiegi z najmniejszą koronką 14. Przy kasetach najmniejsza koronka to 11 (standardowo, bo są i 10), wtedy 42:11 jest szybsze niż 48:14. 48:11 to dla cyborgów mykających powyżej 40 czy 50 lub dokręcających na zjazdach.

Między 42 a 44 jest niewielka różnica sięgająca pojedynczych km/h (w końcu to tylko 5%). Lepiej się skupić na wygodnym zestopniowaniu niż maksymalnych prędkościach.

48:11 wydaję mi się albo dla niskich kadencji, albo dla stalowych nóg, ewentualnie duże zjazdy (ja mieszkam na nizinach). Na moim 28" i semi-slick to jest z pewnością powyżej 50km/h przy kadencji, myślę powyżej 80.

Napisano

Też lubię dokręcić, tylko nie mam gdzie:D  Gdyby były górki, może bym nawet został przy układzie 48.

W każdym razie dzięki wszystkim za cenne porady, już jakiś zamysł jest.

Jeszcze na koniec zapytam, czy może ktoś miał do czynienia z tymi korbami deorkami, co wklejałem linki, bądź jakimiś ich nowszymi/starszymi generacjami, jak opinie, czy w tej cenie warto itd.?

Napisano

Jeszcze na koniec zapytam, czy może ktoś miał do czynienia z tymi korbami deorkami, co wklejałem linki, bądź jakimiś ich nowszymi/starszymi generacjami, jak opinie, czy w tej cenie warto itd.?

Niczym szczególnym te korby się nie wyróżniają (do niedawna M590 było najniższym modele ze zintegrowaną osią od shimano) , na minus należy zaznaczyć powłokę na ramionach która dość szybko się ściera (w tych nowszych M61x nawet szybciej , szwagrowi po pierwszej 40km zniknęło połowę napisu i pojawiło się gołe aluminium). W zestawie z tymi korbami często dostajesz łożyska (SM-BB51/52) których trwałość jest bardzo kiepska (w rowerze żony padł po niecałych 2k km) ,miej to na uwadze aby nie być później rozczarowanym.

Masz jeszcze jedną alternatywę - FC-M552 (korba pozagrupowa na poziomie Deore) , jeśli brałbyś ze stopniowaniem 42/32/24 to tu jest w przyzwoitej cenie http://www.bajkszop.com/korby-shimano-deore-fc-m552-175-42x32x24-h-ii-bsa-p-6727.html

Napisano

@gtb

Dzięki bardzo zatem. Będę miał to na uwadze. Może jeszcze nawiasem, jakie łożyska są lepsze, jeżeli już zaczęliśmy?

Jeszcze jedna rzecz mi się przypomniała.

Jako, że będę wymieniał też łańcuch, teraz mam 114 ogniw, czy przy przejściu na mniejsze blaty, coś tu trzeba zmieniać? (długość)

Napisano

Dobre opinie zbiera Accent bb-ex ,gdzie dodatkowo można wymieniac same łożyska gdy zajdzie potrzeba.A co do łańcucha,to przy korbie mniejszej o 6 zębów raczej będzie potrzeba skrócenia łańcucha.No chyba że wczesniej była dobrana zła długość.

Napisano

Trwalszy jest już wyższy model od shimano (SM-BB70) aczkolwiek z tego co dostępne jest na rynku w normalnych pieniądzach wspomniany Accent wypada najlepiej (nawet odczuwalnie lżej się kręci od shimanowskich) ale tym będziesz się martwił jak padnie ten z zestawu.

Łańcuch oczywiście też do skrócenie , teoretycznie mniej ogniw o ilość zmniejszenia zębów na największej tarczy ale długość najlepiej samemu dobrać (fabrycznie nie zawsze jest to prawidłowo) , tu masz podane metody jak to zrobić https://roweroweporady.pl/jak-dobrac-dlugosc-lancucha-rowerowego/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...