radrasch Napisano 10 Września 2017 Napisano 10 Września 2017 Cześć. Zastanawiam się nad wyborem konkretnego modelu roweru dla żony (160cm wzrostu). Przymierzała model Nature Pro rama 46cm i była zadowolona. Na stronie Cube'a zobaczyłem, że modele Curve/Nature/Cross mają identyczne ramy i teraz mam zagwozdkę, który wybrać. Żona będzie jeździć w terenie leśnym - ubite ścieżki, trochę piachu/kurzu i w terenie podmiejskim, lokalne uliczki o małym natężeniu ruchu i kiepskiej nawierzchni. Może uda się wkręcić w jakieś maratony rowerowe w przyszłości - zapał i chęci są duże Zrobiłem sobie tabelkę porównawczą dla 3 modeli (na pomarańczowo są zaznaczone te elementy, które się różnią od modelu wyższego). cube_porownanie.pdf Czy ktoś bardziej obeznany mógłby pomóc mi to przestudiować? Poniżej wypisuję to co samemu wyczytałem z tego porównania: Wszystkie mają widelec amortyzowany na sprężynie. Gripy na pewno będą zmienione na CUBE Natural Fit Tour lub coś podobnego - są dużo wygodniejsze. przerzutki tylne aż tak się chyba nie różnią jakością; 9 przełożeń spokojnie wystarczy przerzutka przednia w Nature jest z serii Tourney i tu jak rozumiem jest już gorzej w porównaniu z Nature Pro korba i kaseta - tutaj zupełnie nie wiem jak to ocenić :/ Skłaniam się do modelu Nature, chyba że jest coś co mogłoby go dyskwalifikować w stosunku do wyższych modeli.
Mod Team KrissDeValnor Napisano 10 Września 2017 Mod Team Napisano 10 Września 2017 A może jednak MTB ( np. 27,5 " ), skoro nawierzchnie kiepskie i być może jakiś maraton się trafi w przyszłości
radrasch Napisano 10 Września 2017 Autor Napisano 10 Września 2017 Na crossie jest chyba mniej agresywna pozycja, a żona preferuje wyprostowaną. Cross to taki kompromis, bo w lesie pod jakąś górkę byłoby ciężko podjechać np. na mieszczuchu. Obecnie to będzie jazda rekreacyjna, głównie rodzinna z dziećmi, więc wyścigi są na razie tylko w głowie. No chyba że z 5-latkiem do "tamtego drzewa" Jeśli się wkręci w maratony, wtedy pomyślimy o jakimś mtb. Na ten moment, myślę że cross będzie i tak z zapasem na przyszłość. Tylko która konfiguracja?
radrasch Napisano 12 Września 2017 Autor Napisano 12 Września 2017 Za namową poszukałem trochę w MTB, bo rower i tak będzie mierzony, żeby geometria była bardziej komfortowa niż wyczynowa, więc może coś podpasuje. Żona jest zrażona do górala, bo miała jakąś starą ciężką meridę, na której niemalże leżała. Co powiecie o takim (na jednej z aukcji jest napisane, że rower waży 12,5kg) https://www.marinbikes.com/pl/bikes/san-anselmo-ds4 Może Cube https://www.cube.pl/rowery_2017/womens-series/access-wls/cube-access-wls-pro-whitenmocca-2017/
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.