Eld51 Napisano 8 Września 2017 Napisano 8 Września 2017 Cześć, od tygodnia mierzę się z tym wyborem, a bardzo chciałem już dzisiaj w tak ładną pogodę testować... Proszę więc Was, który? - Jazda u mnie jest w 70% po drodze asfaltowej, ale lubię też lasy i szutry etc. - ma to być pierwszy rower po budżetowym MTB - mam doświadczenie w jeździe po 200km i w takie dystanse celuję. Budżet do 1200zł. Rower od Decathlonu wchodzi w grę, bo mam zniżkę 20%. Rockrider wydaje mi się za bardzo górski i wygląd też mniej przypada mi do gustu. Lazaro zachęca mnie polską marką, prostym designem i dobrym osprzętem. Czy z takimi proporcjami jeśli chodzi o podłoże, warto jednak kupić Rockridera po przecenie? A może jeszcze coś innego? Z Lazaro mam też problem z wyborem ramy. Mam 189cm. Wymiar A (wg wymiarówki Lazaro podanej na stronie roweru) ok 85cm. Czy rama największa 21'' nie będzie za wysoko dla mnie? Może być to uciążliwe? Z góry dzięki za pomoc, Pozdrawiam:).
Witboj Napisano 8 Września 2017 Napisano 8 Września 2017 Nie do końca te rowery są porównywalne bo jeden to rower "górski" a drugi "crossowy". Ja wybrałem dla córki Rockridera bo ma lepszy "uginacz" i hamulce tarczowe, do tego darmowy przegląd oraz gwarancję, a nie papierek z napisem gwarancja. Na lasy i szutry z całą pewnością będzie lepszy. Ja z roweru jestem zadowolony - rower ma ponad rok i zero problemów.
KrisK Napisano 8 Września 2017 Napisano 8 Września 2017 mam doświadczenie w jeździe po 200km No to jak takie dystanse głównie po asfalcie to lepiej chyba cross Z drugiej strony jak te 30% to np przecięcie tatr szlakami turystycznymi to może niekoniecznie... 200km na góralu to chyba niepotrzebna strata Energi. Druga sprawa to jeśli robisz takie trasy to zastanów się nad możliwością mocowania/troczenia bagaży. Zaraz możesz stwierdzić że jeden dzień na rowerze to mało i wtedy chociaż hamak i śpiwór i gacie na przebranie by się przydało mieć ze sobą
krossb3 Napisano 8 Września 2017 Napisano 8 Września 2017 Ja bym brał Rockridera. To był mój pierwszy rower i wspominał go miło. Jest to rower MTB a Lazaro to Corss. I z tego co kojarzę to w decathlonie masz chyba dożywotnią gwarancje na ramę. Jak coś ci się dzieje z rower to robią wszystko w serwisem od ręki na gwarancji o ile masz blisko do sklepu ;-) Do Rockridera jak śmigasz więcej po asfalcie możesz wrzucić opony z mniejszym bieżnikiem i mniejszym oporem toczenia np. duble fightery II, poza tym tarcze hamulcowe mówią o nim za PLUS. Reszty komponentów bym tu nie porównywał bo chyba przy tej cenie rowerów są one na porównywalnym poziomie jakości.
Eld51 Napisano 8 Września 2017 Autor Napisano 8 Września 2017 @KrisK Oj dokładnie o tym myślę . Góralem jest to męczące(kolega jechał kolarzówką...), ale jako, że dużo biegam, odczuwam to trochę mniej. W końcu chcę do jazdy na rowerze podejść trochę bardziej serio. Myślę, że teraz postawię na cross, bo na asfalcie najbardziej mi zależy. Decathlon oferuje też 'uliczne' w podobnej cenie, ale widać, że są to tylko uliczne i nic poza tym. Mi zależy na małej uniwersalności. Ten Lazaro do mnie przemawia najbardziej, ale rozglądałem się wcześniej za mtb. Może z crossów coś mi umknęło w takiej cenie? @krossb3 To są argumenty, które właśnie nie pozwalają mi się zdecydować. Też myślałem o tych oponach z mniejszym bieżnikiem. Wtedy miałbym rower do trochę trudniejszych warunków. Czekam na jeszcze jakieś opinie .
KrisK Napisano 8 Września 2017 Napisano 8 Września 2017 @@Eld51, To Ci namieszam. Jest jeszcze gravel.... Ja ponieważ mój rower to "syfeks", dla większości tu to tylko namiastka roweru by była , choć wozi mnie dzielnie już kilkadziesiąt tyś km to myślę właśnie nad zmianą. gravel wydaje się idealny ale ponieważ łamię się nad jazdą po górach... to słabo może być alei cross tak sobie na to się nadaje choć są tacy co jadą na nich w góry Poza tą i kilkoma innymi wadami gravel ma same zalety
krossb3 Napisano 8 Września 2017 Napisano 8 Września 2017 Ja jeżdżę na MTB i przez ost. rok tylko asfalt z racji tego że jestem po operacji kręgosłupa. I po zmianie opon na te co podrzuciłem powyżej komfort jady i szybkość na asfalcie jest nieporównywalna. Idzie jesień a świnki lubią błoto a i zdrowie lepsze wiec pewnie rzucę grubszy bieżnik i ruszę w teren nawet ten trudniejszy a mając Corssa raczej to byłoby trudne. Z MTB można zrobić Corssa a z Crossa MTB już jest ciężko.. To był podwód dlaczego ja zdecydowałem sie na MTB To Ci namieszam. Jest jeszcze gravel.... Można chyba śmiało powiedzieć, że to taki miks szosy z crossem? Ktoś kiedyś porzucił mi tu na forum info jak pytałem o szosę z wyższa pozycją pod mój kręgosłup... Rowery są całkiem ciekawe! Tylko zależy kto co lubi i czego szuka.
Eld51 Napisano 8 Września 2017 Autor Napisano 8 Września 2017 Pisząc gravel macie na myśli jakiś konkretny model roweru, czy to tylko określenie na rodzaj? Jeśli to rodzaj, sądząc po nazwie, jest to rower crossowy nastawiony na szuter z domieszką asfaltu. Ja szukam crossa nastawionego na asfalt z domieszką szutru .
KrisK Napisano 8 Września 2017 Napisano 8 Września 2017 Jeśli to rodzaj, sądząc po nazwie, jest to rower crossowy nastawiony na szuter z domieszką asfaltu. Ja szukam crossa nastawionego na asfalt z domieszką szutru Nie jest to rower zbliżony do szosowego do którego możesz wcisnąć szersze opony https://youtu.be/juNU7yKOc4k
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.