sussexcalle Napisano 31 Sierpnia 2017 Napisano 31 Sierpnia 2017 Witam serdecznie, proszę o poradę jaki rower będzie dla mnie odpowiedni. Jeżdzę obecnie na Kross EVADO 6.0, który nie spełnia moich oczekiwań. Każda przesiadka na typowy rower górski od kolegi z grubszymi oponami sprawia na mnie dużo lepsze wrażenie. Wzrost: 180cm Waga: 82kg Docelowy rozmiar ramy: nie mam pojęcia Mam sporadyczne problemy z odcinkiem lędźwiowym pleców. Z góry dziękuję za pomoc.
zaj Napisano 31 Października 2017 Napisano 31 Października 2017 Produkowałem się w tym temacie w innym wątku i była całkiem ożywiona dyskusja. Ze swojego doświadczenia (głównie jazda w lesie, ścieżki bardzo różnego rodzaju, czasem pagórki, podjazdy, zjazdy) mogę polecić duże opony 2.25 albo i 2.35 - jeździłem na big apple, big one i g-one od Schwalbe, dodają dodatkową amortyzację tłumiąc nierówności, w terenie leśny sprawdzają się bardzo dobrze o ile nie ma za dużo błota. Więc rower powinien pozwalać takie opony włożyć. Jeśli chodzi o kręgosłup - odpowiednia pozycja jest bardzo ważna, ale to temat rzeka. Nikt nie powie ci, że powinieneś być w taki albo inny sposób pochylony, musisz sam dojść do tego. Na pewno warto zmieniać pozycję w trakcie jazdy, przydają sie do tego rogi, warto zainwestować w dobrą amortyzowaną sztycę. Do tego odpowiednie rozciąganie oraz wzmacnianie gorsetu mięśniowego. Zobacz przykładowo teo Grand Canyona, pamiętając, że jesteś w górnej granicy rozmiaru M https://www.canyon.com/pl/factory-outlet/category.html#category=mtb-bikes&id=23510
cervandes Napisano 1 Listopada 2017 Napisano 1 Listopada 2017 Za 4 kafle kupisz Unibike Expert 29 który ma mniej agresywną geometrię i bardzo sensowne wyposażenie. Możesz też zerknąć w stronę Cube, one są generalnie "kwadratowo-turystyczne", więc siedzisz bardziej wyprostowany. No i myśl o dużych oponach, 2,25. Polecam Smart Samy, Race Kingi, X-Kingi...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.