Skocz do zawartości

[suport] zamienniki łożysk do fsa bb8000/6000?

iwiniusz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam korbę fsa gossamer i łożyska zewnętrzne fsa bb 8000/6000. Po przebiegu 7,3kkm zaczęło strzelać i trzeszczeć wiec są do wymiany.

Jakie konkretnie mam kupić łożyska ( mogą być zamienniki innych firm) żeby pasowało? Czytałem w starych wątkach o tym ale linki były już nieaktywne.

Napisano

Sprawdź po prostu rodzaj łożyska (numer na uszczelnce, np. 6069 2RS) lub zmierz wymiary i wpisz w google- da ci model łożyska, z tym numerem idziesz do sklepu z łożyskami (lub szukasz w internecie) i kupujesz tej firmy której chcesz. Osobiście polecam SKF, FAG też są podobno bardzo dobre, SKF kręci się w moim DT350 już od 2 lat, nieraz kąpany w jeziorze etc. i nadal kręci się jak nowe więc uszczelnienia ma bardzo dobre  :thumbsup: w moim przypadku 25zł sztuka (prosto z hurtowni więc bez przesyłki)

• Mod Team
Napisano

Witam, mam korbę fsa gossamer i łożyska zewnętrzne fsa bb 8000/6000

Czyli FSA na 24mm ... możesz zastosować każdy suport w  standardzie shimano.

I sprawdź ośkę, bardzo lubią pękać i to właśnie lubi trzeszczeć.

Napisano

No właśnie mam mętlik w głowie bo piszą tez ze standard shimano to 25mm, a fsa to 24, wiec zostaje 1mm luzu i trzeba coś kombinować. A ja nic nie chce kombinować, bo się nie znam za bardzo. Chciałbym to wymienić pług nad play

• Mod Team
Napisano

No właśnie mam mętlik w głowie bo piszą tez ze standard shimano to 25mm, a fsa to 24

A któż ci takie rzeczy opowiada i gdzie to można wyczytać ? Ja osobiście nie słyszałem o 25mm, co nie znaczy ze nie istnieje, ale nie w tym co opisałeś.

Shimano wszystkie korby mają 24mm, fsa mają 18 czy tam 19, 24, 30, gxp ma 24/22. Reszta korb zwyczajnie naśladuje te standardy. Mowa oczywiście o korbach ze zintegrowana osią.

Lepiej zdejmij korbę albo choć odkręć śrubę centrująca i sprawdź oś wewnątrz.

Napisano
A któż ci takie rzeczy opowiada i gdzie to można wyczytać ? Ja osobiście nie słyszałem o 25mm, co nie znaczy ze nie istnieje,

To jest nie tak. Oś korby Shimano ma rzeczywiście 24mm, ale łożyska w ich wkładach mają już 25mm. Ten 1mm wypełnia pierścień redukcyjny który znajduje się we wkładzie.

Oczywiście można przejść na łożyska 24mm pod Shimano MR 2437, ale wtedy trzeba zastosować inny sposób uszczelnienia np. taki jak stosuje Enduro:

http://www.enduroforkseals.com/id182.html

Swoją drogą, najlepsze rozwiązanie, bo dające podwójne uszczelnienie od zewnątrz.

Napisano

Jakoś sobie nie wyobrażam montowania osi korby do suportu na zasadzie press fit, a jeśli nie jest tak ciasno to będzie minimalny wyczuwalny luz- nie bez pwoodu stosują plastikową redukcję zamiast chwalić się jeszcze większymi łożyskami ;)

Ja polecam suport VP Components, ma takie samo uszczelnienie jak tow  linku od Enduro, ale bez pozbywania się redukcji  :thumbsup:

Napisano

Ale to nie jest pressfit. Łożyska wciskasz w zamian tych, co są w oryginalnych miskach Shimano HT. Miski mogą być wkręcane lub wciskane, nie ma to znaczenia. Po prostu montujesz łożysko, dajesz smaru na zewnątrz, zakrywasz to tą czerwoną uszczelką i wkładasz korbę normalnie redukując luzy plastikową nakrętką na lewym ramieniu. Nic nie lata, nie ściera się itd. W podobny sposób robi Campagnolo, tylko tam łożyska są wciskane na oś korby, a nie w miski. I tak samo, nic nie lata, nie ma luzów.

http://www.enduroforkseals.com/sitebuildercontent/sitebuilderfiles/hollowtech2a.pdf

To co zrobiło Shimano, to nic innego jak oszlifowanie łożysk 7mm na wymiar 6mm pozbywając się w ten sposób oryginalnej uszczelki łożyska. W zamian musieli dać dodatkową (ta czarna) i całość jakoś zamknąć czyli musiał przyjść dekielek, który jednocześnie posłużył im za redukcję brakującej średnicy (pewnie łożyska 25mm są tańsze). Co to miało na celu? Moim zdaniu celowe postarzenie produktu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...