Skocz do zawartości

[szosa] rowery szosowe Kellys

de_Villars

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Być może w niedalekiej przyszłości będę miał okazję nabyć w dobrej cenie nową szosę marki Kellys. Niestety, nazwa tej firmy z rowerami szosowymi niezbyt mi się kojarzy i jakoś też opinii o ich szosówkach za bardzo nie ma. Stąd moje pytanie – czy ktoś z Was miał z tymi rowerami do czynienia i mógłby coś o nich napisać? Jak się prezentują na tle innych marek, i jak się sprawują? To poziom Romet/BTWIN czy jednak coś lepszego? Głównie chodzi mi o to, jak u nich z jakością ramy (to chyba najważniejsze, bo osprzęt wiadomo w zasadzie wszędzie to samo, zależy tylko co producent daje w danej cenie). Warto iść w tą markę, celując w półkę cenową rzędu 3000-3500 PLN?

Napisano

Oczywiście ze wyższy.

To bardzo fajne rowery szczególnie w segmencie sport- Urc

odpowiednik Meridy w pewnym segmencie cenowym

Widziałam np Arc 30 za około 2800 co jest fajną ceną. (nowa Sora)

Napisano

Ja właśnie, jako początkujący, celuję raczej w modele "Arc". Fajny byłby też Arc 50, który wszakże ma tarcze które mi niezbyt odpowiadają. Arc 30 więc byłby dla mnie naturalnym wyborem jeśli chodzi o modele tej firmy. A skoro jeszcze są porównywalne do Meridy - markowych rowerów jakby nie patrzeć, to jeśli się nie chce płacić za firmę, wybór Kellysa mógłby być pewnie dobry.

Napisano

tak, zwłaszcza cenowo przy np. meridzie 200 

https://www.forumrowerowe.org/topic/220171-2700-merida-scultura-200-czy-kellys-arc-30/

szukałeś info chyba na szosa org. :)

ale nie przejmuj się opinią ze 'poważna firma ale ma 3 rozmiary'. Z tego co znam ludzi i ich jazdy są zadowoleni i braliby powtórnie te rowerki. Nie mówiąc o modelach ściganckich  ;)

Napisano

Tak, tam też zapytałem, szukam info gdzie się da :)  Te 3 rozmiary mnie aż tak nie martwią, bo w zasadzie dobrze mi pasuje rozmiar M, choć faktycznie to dość dziwne że tylko tyle rozmiarów mają, bo to im na pewno ogranicza ilość osób zainteresowanych kupnem roweru.

dzięki za linka :) Też się zastanawiałem o co chodzi z tymi 20 biegami, również podejrzewałem literówkę i że w rzeczywistości jest 18 jak to w Sorze, napisałem maila w tej sprawie (oraz wagi roweru) i czekam na odp. 

Napisano

nie spotkałam się z negatywnie opiniowaną ramą aczkolwiek dętki potrafi do doopy i Richey robić  :thumbsup:

więc też powinnam podziękować za jego komponenty? 

Napisano

Kellys, scott, author i tym podobne marki - robią na tej samej zasadzie. Rama na zamówienie (ewentualnie sami produkują), osprzęt shimano/sram/campagnolo, koła fulcrum/mavic/składane przez producenta. Ewentualne poważniejsze różnice mogą być w ramach carbonowych. A czym się różnią rowery różnych marek? W 90% przypadków głównie malowaniem, stosunkiem ceny do jakości i geometrią. Większość roweru to części zewnętrznych firm, albo robione na zamówienie producenta i odpowiednio pomalowane.

Napisano

W sumie ze swoim budżetem i tak celuję w ramę aluminiową. Jak dotąd nie znalazłem żadnych informacji, by mieli jakieś wpadki akurat w tym zakresie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...