Skocz do zawartości

[Przerzutka] Shimano Deore FD-M511

Przodowy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Przerzutka przednia musi do korby pasować i tyle(no jeszcze typ mocowania do ramy), ona nie wpływa na pracę napędu, jak Ci nie zależy na ładnym napisie XT czy niskiej wadze, to nawet niższe modele niż Deore się sprawdzą, ale przy tej cenie to brać i nie marudzić. ;)

• Mod Team
Napisano

(no jeszcze typ mocowania do ramy

To nie wszystko kąt podsiodłowy jest bardzo ważny. Pamiętajmy że to pierwsze deore ... z lat tak dawnych ze starsze od sporej części userów naszego forum. Lata płyną, dekoral wciąż biały, deore wziąć jak nowe, tylko geometria ram sie zmieniła ... i to może sie okazać problemem.

Ta na szczęście ma 66-69 więc powinna pasować.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Odświeżę temat. Obecnie mam przerzutkę Top Swing  FD-M370 63-66° i korbę FC-M521 48x36x26, kąt rury podsiodłowej 73°,  po zmianie opony na większy balon mam mały prześwit - około 2-3mm pomiędzy oponą a przerzutką. 

Prowadzenie linki przedniej przerzutki dolne.

Wymiana na down Swing Deore FD-M511 ma sens , czy lepiej szukać czegoś innego.

Napisano

Odświeżę temat. Obecnie mam przerzutkę Top Swing FD-M370 63-66° i korbę FC-M521 48x36x26, kąt rury podsiodłowej 73°, po zmianie opony na większy balon mam mały prześwit - około 2-3mm pomiędzy oponą a przerzutką. Prowadzenie linki przedniej przerzutki dolne. Wymiana na down Swing Deore FD-M511 ma sens , czy lepiej szukać czegoś innego.

Kąt przerzutki i stopniowanie korby świadczy o rowerze crossowym/trekkingowym i tego typu objaw jest dość powszechny przy upychaniu większych opon. Zmiana na down swinga wiele nie wniesie , nawet może być gorzej bo całość prowadzenia linki idzie wyżej czyli tam gdzie opona jest bliżej rury podsiodłowej (top swing i tak daje większe szanse wciśnięcia większej opony).

Tylko na obejmę + pod korbę trekingową raczej nie znajdziesz Side Swing.

Trekingowej i owszem , ale na obejmę bez problemu https://1554652485.rsc.cdn77.org/i/p/3/8/124083_00_d.jpg

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...