Skocz do zawartości

[Kaseta] zmiana z 10 speed na 11

d2d

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam dylemat dotyczący możliwości wymiany kasety (i oczywiście przerzutki) CS-HG500-10 11-34T na model 11 rzędowy. Czy 11-tka zmieści się na miejsce fabrycznej 10-tki? Czy taka zmiana jest fizycznie możliwa?

Napisano

Moja jest z grupy Deore a chcę przejść na Deore XT CS-M8000 (obie są z grupy MTB). Jeszcze jedna sprawa: 11-tka ze względu na jeden więcej blat będzie szersza, więc jak wejdzie?

Napisano

Dziękuję wszystkim za wyczerpujące odpowiedzi. Teraz nie mam żadnych wątpliwości.

W jakim celu zmieniasz na 11rz?

Zmieniam gdyż, przedni hampel BR-M615 zaczął przepuszczać olej na tłoczku, piszczał i zaczerniał tarczę. Dodatkowo nie jestem zadowolony z ich skuteczności, robię sporo zjazdów przez las. Dodatkowo fabryczny osprzęt do takie pomieszanie LX-a, Deore, SLX-a, XT-ka. Teraz postanowiłem ujednolicić osprzęt (pedały zatrzaskowe XT już zamontowane) i chyba... podwoić wartość nietaniego roweru....

• Mod Team
Napisano

No, muszę przyznać ze zmiana napędu bo cieknie hamulec jest jednym z najlepszych argumentów jakie słyszałem, nie mniej jednak popieram :D

A no i ta deorką sie nie przejmuj, to tak zostało zaprojektowane. Ludzie zwyczajnie nie zmieniali oleju wiec shimano postanowiło wprowadzić taki ficzer, że hamulec sam sobie zmienia olej, w sposób pośredni. On do wyleje, a ty zalejesz :D

To był taki żarcik ... jednak serio ... te hamulce tak mają ...

Napisano

@Puklus dzięki za "słowne wsparcie".

Nie napisałem ostatnio, że nad tą zmianą zastanawiałem się wyjątkowo długo, analizując koszty, jednak nie tylko hamulec zdecydował o wymianie napędu. Także tylna przerzutka bez sprzęgiełka strasznie rzucała łańcuchem podczas zjazdów po korzeniach. A wracając do hamulców XT to jak wiadomo są w systemie I-spec II i muszę wymienić manetki, jednak po rozeznaniu stwierdziłem, że nie ma ich w systemie 10-rzędowym. Początkowo myślałem o manetkach SLX, ale nie byłem do tego przekonany, gdyż jak już pisałem chciałem ujednolicić osprzęt. Poszedłem dalej... zmiana napędu i przejście z 10 na 11.

I sam się dziwię, że zaczęło się tylko od hamulców... i poszło tak daleko.

Napisano

M6000 ma ispec2 i 10s. Możesz też całkiem zrezygnować z patentów wymuszających wymianę wszystkiego na raz w przyszłości i wziąć zwykłe obejmy żeby następnym razem z byle powodu nie musieć przechodzić na Ispec3 albo 15 gdy znowu Shimano postanowi wynaleźć go od nowa porzucając kompatybilność. Przy okazji dają większą możliwość regulacji.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...