.przemas Napisano 14 Sierpnia 2017 Napisano 14 Sierpnia 2017 Witam wszystkich na forum, Jako, że jestem laikiem jeśli chodzi o osprzęt rowerowy chciałbym się poradzić bardziej doświadczonych ludzi skąd też ten post Na następny sezon przymierzam się do wymiany napędu w swoim rowerze(kaseta, łańcuch oraz korba kwalifikują się tylko do wymiany) jednak jeśli będę już grzebał przy napędzie postanowiłem również pokusić się o wymianę przerzutek przód i tył oraz manetek. Obecnie posiadam napęd 3x8 i nie wiem czy nie zmienić go na 3x9? Jeżdżę średnio ok 20-30km dziennie po ulicach bądź ścieżkach rowerowych(rower trekkingowy, sztywny widelec, ciękie kółka 28'). I teraz rodzi się moje pytanie, jaki rodzaj napędu zastosować do roweru oraz na jakim osprzęcie? Zależy mi na dobrym stosunku cena = jakość choć też w nie w budżecie z gumy. Jeśli mógłbym prosić o złożenie wirtualnego napędu i podać zalety jego zastosowania. Pozdro!
MikeSkywalker Napisano 14 Sierpnia 2017 Napisano 14 Sierpnia 2017 A co jest w obecnych manetkach/przerzutkach nie tak że chcesz je zmieniać? Według mnie zysk z 3x9 jest żaden, jak już to w terenie z racji 2 ząbków więcej w kasetach MTB. Ale jeśli faktycznie są jakieś problemy z tymi podzespołami to to wtedy można rozważyć zmianę.
.przemas Napisano 14 Sierpnia 2017 Autor Napisano 14 Sierpnia 2017 Może to błahe co teraz napisze ale jeśli chodzi o manetki są one mało czytelne przez co jazda jest mniej komfortowa. Co do przerzutek jakiś wielkich ale nie mam, jednak tak jak wspominałem bawiąc sie już napędem mógłbym rozważyć ich zmianę co by na dłużej starczyły bo obecne pare lat już maja.
Alsew Napisano 14 Sierpnia 2017 Napisano 14 Sierpnia 2017 Jeżdżę średnio ok 20-30km dziennie po ulicach bądź ścieżkach rowerowych(rower trekkingowy, sztywny widelec, ciękie kółka 28'). To może 1x10 by ogarnęło temat
MikeSkywalker Napisano 14 Sierpnia 2017 Napisano 14 Sierpnia 2017 1x10 jest niegłupim pomysłem jak nie ma w okolicy dużych górek albo po takich nie jeździsz. Albo zmiana na 2x9, też taki napęd powinien w zupełności wystarczyć. Co o tym myślisz?
.przemas Napisano 14 Sierpnia 2017 Autor Napisano 14 Sierpnia 2017 1x10 nie wchodzi w grę gdyż mam dużo górek koło siebie a nie jeden wiadukt na codziennej drodze sie potrafi napatoczyć. Najchętniej bym chciał 3 biegi z przodu tylko pytanie które rozwiązanie na tył lepsze, 8 czy 9 biegów?
Alsew Napisano 14 Sierpnia 2017 Napisano 14 Sierpnia 2017 8 czy 9 biegów? 8 rzędów jest na wymarciu, nad czym ubolewam... Ciężko dostać już sensownej jakości łańcuch czy kasetę pod ten system. Więc jeśli ma to być przyszłościowy wybór to zostaje Ci 9 lub nawet lepiej 10 przełożeń. 2x10 z korbą 40x28 byłby najlepszy .
piciu256 Napisano 14 Sierpnia 2017 Napisano 14 Sierpnia 2017 2x9 to średni pomysł- łańcuch 9rz słabo znosi prekosy. Jak już to 2x10, do trekkinga bym polecił korbę 26/40 lub 24x38- podjedziesz praktycznie wszystko i rozwiniesz sporą prędkość. Do tego kaseta 11-34 (ciaśniejsze stopniowanie u góry kasety) lub 11-36 i będziesz zadowolony. Manetki+przerzutka trekkingowa chyba najsensowniejsza bo działa fajnie lekko, a do trekkinga nie potrzebne ci takie mocne sprężyny jak w wersji mtb. kaseta/korba/przerzutki nie mają żadnego znaczenia w jakości działania napędu, za to polecam dopłacić do manetek XT jeśli zdecydujesz się zmienić napęd na 9/10s- one robią ogromną różnicę w percepcji zmiany biegów.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.