tdft Napisano 5 Sierpnia 2017 Napisano 5 Sierpnia 2017 Witam w moim nowym rowerze po krótkiej jeździe w deszczu korba na 3 i 7 przełożeniu zgrzyta pedałując do tyłu. Podczas pedałowania do przodu nie słychać tego. Cały napęd niedawno był czyszczony i smarowany. Regulacja przerzutki baryłką nic nie daje. Dodam jeszcze że rower od nowości był 2 razy potraktowany wężem ogrodowymEdit : według mnie łańcuch trze o 2 zębatke zaraz gdy się wkreca na 3 zębatke. O takie coś mi chodzi
borsooq Napisano 5 Sierpnia 2017 Napisano 5 Sierpnia 2017 Jak ci trze pomiędzy, to najpewniej śruba baryłkowa jest za bardzo wykręcona. Generalnie biegi chodzą dobrze? Jeśli tak, to spróbuj wkręcić śrubę baryłkową o ćwierć obrotu i sprawdź. Sprawdź od razu, czy cały napęd dzieje dobrze. Jak nie pomoże, to ponów i tak do momentu aż zacznie działać dobrze, ale zachowując sprawność napędu. Mówię ciągle o przerzutce tylnej. Zakładam, że to nie jest nexave
tdft Napisano 5 Sierpnia 2017 Autor Napisano 5 Sierpnia 2017 To jest Acera. Nawet jak wkrecam baryłkę tak że już prawie chce zejść na 4 zębatke to i tak słychać tarcie. Ogólnie cały napęd głośno chodzi. Więcej godzin spędziłem na regulacji itp niż na samym jeżdżeniu Zauważyłem też że jak koło się kręci to kaseta lata na boki, tak faluje
borsooq Napisano 5 Sierpnia 2017 Napisano 5 Sierpnia 2017 To, że kaseta trochę chodzi na boki, to jest normalne. To, że nie możesz wyregulować normalne nie jest. A łańcuch, to jaki tam jest?
Witboj Napisano 5 Sierpnia 2017 Napisano 5 Sierpnia 2017 To nie jest czasami wolnobieg a nie kaseta? Na zdjęciu łańcuch wygląda na kompletnie suchy - nasmarowałeś go czymś po tym wężu ogrodowym? Skoro zgrzyta przy kręceniu do tyłu to po pierwsze może to nie być nic groźnego - łańcuchy i zębatki nie są projektowane pod kręcenie do tyłu tylko do przodu. I przestań bez sensu kręcić baryłką bo to nic nie da, skoro problem występuje przy kręceniu do tyłu, tylko rozregulujesz wszystko. Teoretycznie mógłby to być bębenek (kasety lub wolnobiegu) - ale wtedy raczej zgrzytałoby na każdym biegu przy kręceniu do tyłu. Zrób jeszcze jedno zdjęcie - żeby było widać kółka zębate przerzutki i wózek bo problem może być jeszcze tam.
tdft Napisano 5 Sierpnia 2017 Autor Napisano 5 Sierpnia 2017 To, że kaseta trochę chodzi na boki, to jest normalne. To, że nie możesz wyregulować normalne nie jest. A łańcuch, to jaki tam jest? Łańcuch Kmc Z7. Właśnie ostatnio dziwny osad po bokach się pojawił. To jest kaseta. Łańcuch naoliwiłem raczej dobrze, kropelka na każde ogniwo i podkręciłem do tyłu odczekalem trochę i po bokach przetarlem szmatką. Na zdjęciu rzeczywiście nie widać smaru. Jutro zrobię lepsze zdjęcia Aa
tdft Napisano 5 Sierpnia 2017 Autor Napisano 5 Sierpnia 2017 Rofhoff Na zdjęciach może nie widać ale jak dotkne palcem to czuć i widać smar
Witboj Napisano 6 Sierpnia 2017 Napisano 6 Sierpnia 2017 Wszystko wygląda ok, poza bębenkiem nie mam innych pomysłów
tdft Napisano 6 Sierpnia 2017 Autor Napisano 6 Sierpnia 2017 Dobra to nie będę kombinował, niedługo mam przegląd gwarancyjny to mam nadzieję że zrobia to
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.