Andreas03 Napisano 4 Sierpnia 2017 Napisano 4 Sierpnia 2017 Witam serdecznie, mam takie pytanie, wymieniłem na nowy - wolnobieg i łańcuch, zostawiłem starą korbę (trzy rzędy, jakaś od shimano, nie mam pojęcia jaki model). Stary sprzęt jeszcze działał ale już głośniej chodził a łańcuch sporo rozciągnięty. Na nowym działa to bezproblemowo. Ale zastanawia mnie czy nie zajadę tej korby na nowym łańcuchu lub łańcucha i wolnobiegu tą starą korbą. Planowałem wymienić też korbę ale przyszły niestety inne wydatki. Zastanawiam się czy nie założyć starego sprzętu i poczekać na przypływ gotówki, czy zostawić tak jak jest. Co radzicie? Pozdrawiam
gtb Napisano 4 Sierpnia 2017 Napisano 4 Sierpnia 2017 Skoro korba przyjęła bez problemu nowy łańcuch to jest w porządku. Zębatki korby wytrzymują o wiele większe przebiegi niż kaseta/wolnobieg.
Andreas03 Napisano 4 Sierpnia 2017 Autor Napisano 4 Sierpnia 2017 Korba przyjęła nowy łańcuch bez problemu - ogólnie działa tak jak powinno, tzn. łańcuch musi się jeszcze ułożyć, ząbki na blatach korby nie są mocno zjechane, tzn. nie ma "rekinów" itp. korba na zdjęciu.
Mod Team Puklus Napisano 5 Sierpnia 2017 Mod Team Napisano 5 Sierpnia 2017 Korba owszem, ładna, 2 zębatka już nie tak bardzo.
ogotay Napisano 5 Sierpnia 2017 Napisano 5 Sierpnia 2017 Podłącze się z pytaniem, bo mam problem podobny jak u autora tematu. Po wymianie łańcucha/kasety co jakiś czas przeskakuje łańcuch. Przejechałem już ze 200 km więc chyba zdążył się już ułożyć. Nie przeskakuje cały czas tylko w różnych dziwnych momentach, pod naciskiem/obciążeniem ale nie zawsze. Przerzutka wyregulowana, więc może problemem jest korba? Wrzucam dwa linki do filmików przedstawiających największą tarczę (48T, napęd 9rz.) i proszę o podpowiedź. https://youtu.be/w3W9cP8MdRo Jakość kiepska, bo w piwnicy trzeba było lampy użyć i prześwietla.
Andreas03 Napisano 5 Sierpnia 2017 Autor Napisano 5 Sierpnia 2017 Witam, fakt druga zębatka ma już trochę "odchylone" ząbki - najwięcej użytkowana ale nowy łańcuch idzie na niej w miarę płynnie. Dziś planuję ze 100km na tym zrobić. Podłącze się z pytaniem, bo mam problem podobny jak u autora tematu. Po wymianie łańcucha/kasety co jakiś czas przeskakuje łańcuch. Przejechałem już ze 200 km więc chyba zdążył się już ułożyć. Nie przeskakuje cały czas tylko w różnych dziwnych momentach, pod naciskiem/obciążeniem ale nie zawsze. Przerzutka wyregulowana, więc może problemem jest korba? Wrzucam dwa linki do filmików przedstawiających największą tarczę (48T, napęd 9rz.) i proszę o podpowiedź. https://youtu.be/w3W9cP8MdRo Jakość kiepska, bo w piwnicy trzeba było lampy użyć i prześwietla. To co opisujesz to raczej objawy zużytej korby, tym bardziej że kaseta i łańcuch masz nowy, dzieje się tak tylko na jednej czy na wszystkich trzech? Pozdrawiam
ogotay Napisano 5 Sierpnia 2017 Napisano 5 Sierpnia 2017 To co opisujesz to raczej objawy zużytej korby, tym bardziej że kaseta i łańcuch masz nowy, dzieje się tak tylko na jednej czy na wszystkich trzech? Na średniej też, choć rzadziej, bo lżej się kręci to i obciążenia mniejsze. A najmniejszej prawie wcale nie uzywam, najwyżej po piachu ... ale to bardzo rzadko.Rower to taki duży trekking - Raleigh Devon i jeździł głównie po asfaltach, ubitych duktach i polnych drogach. Bez wzniesień i uniesień. Kaseta i łańcuch już były 2 razy wymieniane.
Andreas03 Napisano 5 Sierpnia 2017 Autor Napisano 5 Sierpnia 2017 Moim zdaniem - korba, blat 48 ma już trochę ząbki "odchylone" ale nie aż tak bardzo, niech się jeszcze inni wypowiedzą. U mnie się to przyjęło, dziś to jeszcze porządnie sprawdzę. Pozdrawiam
ogotay Napisano 5 Sierpnia 2017 Napisano 5 Sierpnia 2017 Ja mam prośbę do moderatora, żeby usunął link do drugiego filmu /mov14/, bo jeden w zupełności wystarczy. Dzięki za podpowiedzi. Dodam, że przed wymianą łańcucha i kasety tego problemu nie było. Zaczęło się po wymianie.
ogotay Napisano 6 Sierpnia 2017 Napisano 6 Sierpnia 2017 Dzisiaj przyjrzałem się dokładniej napisom i jest to korba FC-M521 (48x36x26) Można ją kupić za niecałe 200 PLN, więc raczej nie będe kombinował z wymianą pojedynczych tarcz i kupię nową. Średnia tarcza też ma już kilkanaście "płetw rekina" i najlepiej chyba wymienić całość. Mam nadzieję, że pomoże
Andreas03 Napisano 6 Sierpnia 2017 Autor Napisano 6 Sierpnia 2017 Witam, wczoraj przejechałem 100 km w terenie mieszanym i u mnie działa wszystko wydaje się prawidłowo. Przyjrzałem się również tej korbie i w sumie tylko środkowy blat jest trochę "rekinowaty" ale objawów jakichkolwiek brak. Zastanawiam się jednak czy ma sens inwestować w ten jeden blat? Pozdrawiam
borsooq Napisano 7 Sierpnia 2017 Napisano 7 Sierpnia 2017 Najtańszy stalowy zamiennik kosztuje 17,90 na allegro: http://allegro.pl/zebatka-force-do-korby-mtb-32t-104mm-i6782322528.html Shimano Deore - 32,90: http://allegro.pl/koronka-tarcza-shimano-fc-m480-32t-104mm-deore-i6294370501.html Jeśli czujesz dyskomfort z używania nieco zużytej zębatki na nowym napędzie, to zwyczajnie zmień. Nie są to wielkie pieniądze. Z drugiej strony - jeśli wolnobieg jest 6 albo 7-rzędowy, to jego cena też nie przekracza 50pln. Strata nie jest ewentualnie wielka.
Andreas03 Napisano 7 Sierpnia 2017 Autor Napisano 7 Sierpnia 2017 Witam, bardzo dziękuję za te informacje i linki. Wolnobieg (7 rzędów) też jest nowy. Planowałem zmienić całą korbę na większą, ale to trochę większy koszt a mam inne wydatki. Myślę że przy tej cenie zainwestuję jeszcze w tą koronkę. Pozdrawiam
ogotay Napisano 8 Sierpnia 2017 Napisano 8 Sierpnia 2017 A mnie dzisiaj w czasie jazdy hak przerzutki się urwał i łańcuch też przy okazji. Po wymianie przerzutki zobaczę czy dalej będzie przeskakiwało. Może to była przyczyna ... albo skutek Kończę offtopic.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.