Skocz do zawartości

[Stara korba] nowy łańcuch i wolnobieg

Andreas03

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie, mam takie pytanie, wymieniłem na nowy - wolnobieg i łańcuch, zostawiłem starą korbę (trzy rzędy, jakaś od shimano, nie mam pojęcia jaki model). Stary sprzęt jeszcze działał ale już głośniej chodził a łańcuch sporo rozciągnięty. Na nowym działa to bezproblemowo. Ale zastanawia mnie czy nie zajadę tej korby na nowym łańcuchu lub łańcucha i wolnobiegu tą starą korbą.

Planowałem wymienić też korbę ale przyszły niestety inne wydatki. 

Zastanawiam się czy nie założyć starego sprzętu i poczekać na przypływ gotówki, czy zostawić tak jak jest.

Co radzicie?

Pozdrawiam

Napisano

Skoro korba przyjęła bez problemu nowy łańcuch to jest w porządku. Zębatki korby wytrzymują o wiele większe przebiegi niż kaseta/wolnobieg.

Napisano

Korba przyjęła nowy łańcuch bez problemu - ogólnie działa tak jak powinno, tzn. łańcuch musi się jeszcze ułożyć, ząbki na blatach korby nie są mocno zjechane, tzn. nie ma "rekinów" itp. korba na zdjęciu.

post-205899-0-60816900-1501868824_thumb.jpg

Napisano

Podłącze się z pytaniem, bo mam problem podobny jak u autora tematu. Po wymianie łańcucha/kasety co jakiś czas przeskakuje łańcuch. Przejechałem już ze 200 km więc chyba zdążył się już ułożyć. Nie przeskakuje cały czas tylko w różnych dziwnych momentach, pod naciskiem/obciążeniem ale nie zawsze.

Przerzutka wyregulowana, więc może problemem jest korba? Wrzucam dwa linki do filmików przedstawiających największą tarczę (48T, napęd 9rz.) i proszę o podpowiedź.

https://youtu.be/w3W9cP8MdRo

Jakość kiepska, bo w piwnicy trzeba było lampy użyć i prześwietla.

Napisano

Witam, fakt druga zębatka ma już trochę "odchylone" ząbki - najwięcej użytkowana ale nowy łańcuch idzie na niej w miarę płynnie. Dziś planuję ze 100km na tym zrobić.

Podłącze się z pytaniem, bo mam problem podobny jak u autora tematu. Po wymianie łańcucha/kasety co jakiś czas przeskakuje łańcuch. Przejechałem już ze 200 km więc chyba zdążył się już ułożyć. Nie przeskakuje cały czas tylko w różnych dziwnych momentach, pod naciskiem/obciążeniem ale nie zawsze.

Przerzutka wyregulowana, więc może problemem jest korba? Wrzucam dwa linki do filmików przedstawiających największą tarczę (48T, napęd 9rz.) i proszę o podpowiedź.

https://youtu.be/w3W9cP8MdRo

Jakość kiepska, bo w piwnicy trzeba było lampy użyć i prześwietla.

To co opisujesz to raczej objawy zużytej korby, tym bardziej że kaseta i łańcuch masz nowy, dzieje się tak tylko na jednej czy na wszystkich trzech?

Pozdrawiam

Napisano

To co opisujesz to raczej objawy zużytej korby, tym bardziej że kaseta i łańcuch masz nowy, dzieje się tak tylko na jednej czy na wszystkich trzech?
Na średniej też, choć rzadziej, bo lżej się kręci to i obciążenia mniejsze. A najmniejszej prawie wcale nie uzywam, najwyżej po piachu ... ale to bardzo rzadko.

Rower to taki duży trekking - Raleigh Devon i  jeździł głównie po asfaltach, ubitych duktach i polnych drogach. Bez wzniesień i uniesień.

Kaseta i łańcuch już były 2 razy wymieniane.

Napisano

Moim zdaniem - korba, blat 48 ma już trochę ząbki "odchylone" ale nie aż tak bardzo, niech się jeszcze inni wypowiedzą. U mnie się to przyjęło, dziś to jeszcze porządnie sprawdzę.

Pozdrawiam

Napisano

Ja mam prośbę do moderatora, żeby usunął link do drugiego filmu /mov14/, bo jeden w zupełności wystarczy.

Dzięki za podpowiedzi. Dodam, że przed wymianą łańcucha i kasety tego problemu nie było. Zaczęło się po wymianie.

Napisano

Dzisiaj przyjrzałem się dokładniej napisom i jest to korba FC-M521 (48x36x26) Można ją kupić za niecałe 200 PLN, więc raczej nie będe kombinował z wymianą pojedynczych tarcz i kupię nową. Średnia tarcza też ma już kilkanaście "płetw rekina" i najlepiej chyba wymienić całość.

Mam nadzieję, że pomoże :icon_confused:

Napisano

Witam, wczoraj przejechałem 100 km w terenie mieszanym i u mnie działa wszystko wydaje się prawidłowo. Przyjrzałem się również tej korbie i w sumie tylko środkowy blat jest trochę "rekinowaty" ale objawów jakichkolwiek brak. Zastanawiam się jednak czy ma sens inwestować w ten jeden blat?

Pozdrawiam

Napisano

Najtańszy stalowy zamiennik kosztuje 17,90 na allegro:

http://allegro.pl/zebatka-force-do-korby-mtb-32t-104mm-i6782322528.html

Shimano Deore - 32,90:

http://allegro.pl/koronka-tarcza-shimano-fc-m480-32t-104mm-deore-i6294370501.html

Jeśli czujesz dyskomfort z używania nieco zużytej zębatki na nowym napędzie, to zwyczajnie zmień. Nie są to wielkie pieniądze.

Z drugiej strony - jeśli wolnobieg jest 6 albo 7-rzędowy, to jego cena też nie przekracza 50pln. Strata nie jest ewentualnie wielka.

Napisano

Witam, bardzo dziękuję za te informacje i linki. Wolnobieg (7 rzędów) też jest nowy. Planowałem zmienić całą korbę na większą, ale to trochę większy koszt a mam inne wydatki. Myślę że przy tej cenie zainwestuję jeszcze w tą koronkę.

Pozdrawiam

Napisano

A mnie dzisiaj w czasie jazdy hak przerzutki się urwał i łańcuch też przy okazji. Po wymianie przerzutki zobaczę czy dalej będzie przeskakiwało. Może to była przyczyna ... albo skutek :icon_confused: Kończę offtopic.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...