KBS Napisano 4 Sierpnia 2017 Napisano 4 Sierpnia 2017 Szukam roweru do jazdy po górach (głównie Beskidy). Celem będą w większości całodniowe wycieczki, rzadziej przygotowane trasy typu Enduro Trails. Zależy mi, aby rower możliwie jak najlepiej podjeżdżał. Po wstępnej selekcji na placu boju pozostały dwa modele: -NS Bikes Snabb Plus 1 na kołach 29 cali http://www.ns-bikes.com/snabb-plus-1,91,pl.html -Kross Soil 2 ex https://www.kross.pl/pl/2017/trail/soil-2-0-ex Snabbem Plus 1 jeździłem i byłem zadowolony. Jak na 29" koła rower jest bardzo zwrotny. Soil 2 ex- niestety nie miałem możliwości jazdy testowej, ale specyfikacja (amortyzacja RS + napęd i hamulce XT) wygląda bardzo dobrze. Rozważałem również: -NS Bikes Snabb T1/T2- odbyłem jazdę testową, ale jeździło (a w zasadzie podjeżdżało) mi się gorzej niż na Snabbie plusie -Gianta tranca 1,5- podobał mi się, że napęd jest 2x11, ale modele 2017 już są raczej wyprzedane; ponadto nie podoba mi się ich malowanie, -Canyon Spectral 6- niestety modele XL i L są już wyprzedane. -Whyte T130RS- zbyt drogi i raczej jest to najcięższa propozycja. O ile w przypadku Krossa i Gianta w internecie można znaleźć sporo informacji i testów, to w przypadku NS jest ich zdecydowanie mniej. Jeżeli ktoś używa powyższych modeli (zwłaszcza NS Bike'ów), to proszę o komentarz. Interesuje mnie jak rower spisuje się w dłuższej perspektywie czasowej oraz kwestia trwałości, jakości i obsługi po zakupowej (naprawy gwarancyjne). Jestem otwarty również na inne propozycje (188 wzrostu, więc raczej duże ramy)
gocu Napisano 4 Sierpnia 2017 Napisano 4 Sierpnia 2017 Jeśli "Celem będą w większości całodniowe wycieczki" to najsensowniej właśnie kupić coś co ma dwie zębatki z przodu. Niestety, takich rowerów jest coraz mniej - co dla mnie jest jakąś kompletną aberracją. Przejedź się po bielskich sklepach (a sporo ich jest) i poprzymierzaj się. Nie patrz na ich oferty internetowe, bo są z reguły kompletnie nieaktualne.
KBS Napisano 4 Sierpnia 2017 Autor Napisano 4 Sierpnia 2017 Rowerów w konfiguracji 2x11/ 2x10 jest bardzo mało, zwłaszcza w przypadku takich rowerów, w takim zakresie cenowym. Testowałem 1x11. Jeżeli zmiękczę go kasetą 11-46 bądź też mniejszą zębatką lub jedno i drugie, to nie będzie tragedii. Aczkolwiek tak jak piszesz, 2x11 wydaje się być lepszy i takiego roweru szukałem na początku. Sama przymiarka w sklepie praktycznie nic nie daje, a możliwość odbycia jazdy testowej w terenie jest ograniczona (w przypadku BB i okolic) do właśnie NS bikes'a, Gianta i ew. Whyte (praktycznie brak dużych rozmiarów).
gocu Napisano 4 Sierpnia 2017 Napisano 4 Sierpnia 2017 "Poprzmierzaj" = zobacz co maja, pomacaj, popytaj o ceny. "Testowałem 1x11"? Nawet nie piszesz jaka tarcza był z przodu. Ja - choć mistrzem podjazdów nie jestem, ale na pewno sporo powyżej średniej, do tego parę grubych tysięcy po górach zrobiłem właśnie w formie "całodniowych wycieczek" - nijak sobie nie wyobrażam wycieczek całodniowych z napędem 1x. No, chyba że jesteś tru ędurowcem, który z pchania czyni sztukę.
lynx79 Napisano 4 Sierpnia 2017 Napisano 4 Sierpnia 2017 Ja mam Soila 2.0 EX z 2x11. Wrażenia opisałem w temacie o rowerze.
KBS Napisano 4 Sierpnia 2017 Autor Napisano 4 Sierpnia 2017 "Testowałem 1x11"? Nawet nie piszesz jaka tarcza był z przodu. Taka jak w podlinkowanej specyfikacji bazowej, czyli Snabb Plus (koła 29) 30T + kaseta 10-42, Snabb T (koła 27.5) 32T +kaseta 10-42. Napęd 1x11 da się skonfigurować tak, że będzie równie "miekki" jak 2x11, będzie po prostu brakować twardszych przełożeń. Natomiast większym problemem jest stopniowanie kasety w napędach jednorzędowych.
beskid Napisano 4 Sierpnia 2017 Napisano 4 Sierpnia 2017 Soila już praktycznie nie da się zamówić więc musisz szukać tego co się nie sprzedało. To są śladowe ilości lub żadne. I jeszcze jedno nie słuchaj bredni, że napęd 1x jest zły na całodzienne włuczenie się po górach. Wjeżdza się wszystko to co na napędzie 2x a braki są tylko na niektórych szybkich asfaltowych zjazdach no ale to nie jest rower do tego typu jazdy. Można dyskutować o kwestii technicznej, wytrzymałości takiego napędu, cenie ale nie, że jest zły do szeroko pojętego trailu czy enduro. Snabb 29 er bardzo dobrze skonfigurowany tylko trzeba mieć odpowiedni wzrost i lubić na tym jazdę. Generalnie bardzo dobre rowery. Trance owszem ale właśnie są zamówienia na roczniki 2018.
KBS Napisano 4 Sierpnia 2017 Autor Napisano 4 Sierpnia 2017 A jak z jakością i trwałością MS Bikes'ów? Pytam o ramę i jej zawieszenie Wysłane z mojego Redmi 4 przy użyciu Tapatalka
beskid Napisano 4 Sierpnia 2017 Napisano 4 Sierpnia 2017 Sporo ludzi ma NS'y lub chciało by mieć więc to jest jakaś rekomendacja. Z tego co wiem gwarancję też maja dobrą. No i sprawdz co jest dostępne bo inaczej rozmawiamy czysto teoretycznie.
KBS Napisano 4 Sierpnia 2017 Autor Napisano 4 Sierpnia 2017 Każdy z powyższych, za wyjątkiem canyona i może gianta, modeli mogę jeszcze dostać w interesującym mnie rozmiarze. Wysłane z mojego Redmi 4 przy użyciu Tapatalka
beskid Napisano 4 Sierpnia 2017 Napisano 4 Sierpnia 2017 Więc wybierz między średnim kołem a 29er. Zarówno Soil jak i Snabb to kompletny sprzęt.
grzesiowu Napisano 4 Sierpnia 2017 Napisano 4 Sierpnia 2017 Taka jak w podlinkowanej specyfikacji bazowej, czyli Snabb Plus (koła 29) 30T + kaseta 10-42, Snabb T (koła 27.5) 32T +kaseta 10-42. Napęd 1x11 da się skonfigurować tak, że będzie równie "miekki" jak 2x11, będzie po prostu brakować twardszych przełożeń. Natomiast większym problemem jest stopniowanie kasety w napędach jednorzędowych. mam fula 29 1x11 kaseta 10-42 na korbie 28 i nie jest to napęd miękki, przynajmniej na części podjazdów poza tym między największą tarczą kasety a tą drugaą jest 6 lub 7 zębów skoku; to jest chore stopniowanie - dla podmęczonej nogi takie zrzucenie to jest cios dlatego jak się delikatniw wypłaszcza to raczej podnoszę kadencje ale ile można ?
lynx79 Napisano 4 Sierpnia 2017 Napisano 4 Sierpnia 2017 Dlatego ja swojego Soila zmodyfikowałem. Zrobiłem 2x11 (przód 36-28, tył 11-42). Nie jest to może układ trendy, ale mnie taki pasuje. Pisałem to wielokrotnie. 36 dojazd, 28 teren. Fabrycznie Krost daje kasetę 11-46 i jest jeszcze większy skok pomiędzy 1 i drugą zębatką.
KBS Napisano 4 Sierpnia 2017 Autor Napisano 4 Sierpnia 2017 mam fula 29 1x11 kaseta 10-42 na korbie 28 i nie jest to napęd miękki, przynajmniej na części podjazdów poza tym między największą tarczą kasety a tą drugaą jest 6 lub 7 zębów skoku; to jest chore stopniowanie - dla podmęczonej nogi takie zrzucenie to jest cios dlatego jak się delikatniw wypłaszcza to raczej podnoszę kadencje ale ile można ?Niestety jest to największa wada napędów jednorzedowych, zwłaszcza dla kogoś dla kogo podjazdy będą równie ważne jak zjazdy. W fabrycznej specyfikacji krossa jest kaseta xt 11-46 i tutaj jest różnica 9 zębów pomiędzy dwoma największymi zębatkami. Wysłane z mojego Redmi 4 przy użyciu Tapatalka
Carraluch Napisano 4 Sierpnia 2017 Napisano 4 Sierpnia 2017 Widzę, że jest jeszcze dostępny Canyon Spectral 7.0 czerwony w rozmiarze 'L'. Ma wszystko czego potrzebujesz. Niestety przekracza Twój budżet o 1 kPLN. Używam tego modelu od początku roku. Nic się nie psuje, nic nie trzeszczy. Nie mogę porównywać do innych modeli z Twojej listy, ale to jest rower na którym podjeżdżam praktycznie wszędzie tam, gdzie podjeżdżałem na sztywniaku 3x9.
beskid Napisano 4 Sierpnia 2017 Napisano 4 Sierpnia 2017 Wszystko zależy jakie kto ma możliwości. Co z tego, że mam młynek 22 z kasetą 36 jak i tak przy zmęczeniu najwięcej "młynkuję" 22x36. W tego typu rowerach to nie są napędy do szybkiej jazdy. Jak ktoś oczekuje super podjazdów w enduro na czymś takim to pomylił rowery. Tym bardziej na cały dzień jazdy bez napinki.
grzesiowu Napisano 4 Sierpnia 2017 Napisano 4 Sierpnia 2017 a w tym soilu to chyba słaby damper jest bez blokady i bez propedala?
barbapapa11 Napisano 4 Sierpnia 2017 Napisano 4 Sierpnia 2017 http://www.wiggle.co.uk/gt-helion-carbon-expert-2016-mountain-bike/ Jeżeli nie zależy Ci na podjazdach to może warto rozważyć, chociaż może się okazać minimalnie za mały. Podobno tak naprawdę to ten model: http://www.gtbicycles.com/eur_en/2016/bikes/mountain-fullsuspension/xc/2015-helion-carbon-expert . Opisują to jako agresywne XC, sam system zawieszenie z tego co słyszałem polecany, jednak niesamowicie skomplikowany.
beskid Napisano 4 Sierpnia 2017 Napisano 4 Sierpnia 2017 a w tym soilu to chyba słaby damper jest bez blokady i bez propedala? Niby tak ale sam system zawieszenia jest naprawdę mało bujający. W przypadku NS'a trzeba dać na plus już nowy system mocowania dampera w układzie metrycznym co przekłada się na przeprojektowanie ramy ze wszystkimi konsekwencjami. Jednak wolał bym Pike'a a nawet taką dla niektórych pierdołę jak gwintowaną mufę.
lynx79 Napisano 4 Sierpnia 2017 Napisano 4 Sierpnia 2017 RVS mało się buja. Nie potrzeba blokady. Waży niestety trochę więcej i nie można wsadzić bidonu. Jeśli nie jesteś miłośnikiem liczenia każdego grama roweru to warto pomyśleć nad Soilem. Zwłaszcza jeśli masz blisko serwis Krossa
KBS Napisano 5 Sierpnia 2017 Autor Napisano 5 Sierpnia 2017 http://www.wiggle.co.uk/gt-helion-carbon-expert-2016-mountain-bike/ Jeżeli nie zależy Ci na podjazdach to może warto rozważyć, chociaż może się okazać minimalnie za mały. Podobno tak naprawdę to ten model: http://www.gtbicycles.com/eur_en/2016/bikes/mountain-fullsuspension/xc/2015-helion-carbon-expert . Opisują to jako agresywne XC, sam system zawieszenie z tego co słyszałem polecany, jednak niesamowicie skomplikowany. Zależy mi na pojazdach, bardzo zależy. Serdecznie dziękuję za propozycję, ale chciałbym coś o większym skoku. Mam rower xc, który ze mną i tak zostanie[emoji6] A jeżeli chodzi o Canyona spectrala, to był to mój faworyt, ale w grę raczej wchodziłby rozmiar XL. Jest nawet teraz jeden w outlecie ale w kolorze czerwonym, który nie jest moim wymarzonym[emoji14]
beskid Napisano 6 Sierpnia 2017 Napisano 6 Sierpnia 2017 Z podjazdami nie będzie większych kłopotów poza odczuciem masy po przejściu z xc. No i jeśli w przypadku 27,5" wybierasz rozmiary XL to jednak naprawdę skieruj swoją uwagę tylko na 29er.
KBS Napisano 12 Sierpnia 2017 Autor Napisano 12 Sierpnia 2017 Do porównania dodaje jeszcze dwa rowery: Focus JAM C Pro (karbonowa rama- jedyna w zestawieniu) https://www.focus-bikes.com/int/26444-jam-c-pro.html YT Jeffsy AL Two 29 https://www.yt-industries.com/en/detail/index/sArticle/1249/sCategory/508 Zakładamy, że Focus jedynie nieznacznie przekroczy budżet; a w przypadku YT poczekam aż będzie dostępny. Proszę o wasze opinie na temat powyższych rowerów;) Tak jak poprzednio szczególnie zależy mi na informacja odnośnie działania zawieszenia, jego trwałości itp.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.