Beznadziejny Napisano 28 Lipca 2017 Napisano 28 Lipca 2017 Witam wszystkich bikemaniaków Proszę o poradę w sprawie wyboru odpowiedniego dla mnie roweru, najpierw trochę o mnie - wzrost: 192, - waga: 110 ale idzie w dół, - teren do jazdy: polne ścieżki, lasy, Jura Krk-Częst., oczywiście asfalt, okazjonalnie (w czasie urlopu czy długiego weekendu) wypady w góry. Obecnie jeżdżę rekreacyjnie dystanse do ok 50-60 km aczkolwiek teraz mam zamiar jeździć częściej i więcej. Mam do wyboru trzy rowery i proszę o pomoc i doradztwo co się bardziej opłaca w moim wypadku: CORRATEC SUPER BOW RACE 29 2016 [4500 zł]: http://rowerywarszawa.pro/rower-corratec-superbow-race-2016-kolo-29-bialyczarny/ AUTHOR Vision 29 2017 [5500 zł]: http://pl.author.eu/cross-country/mtb-29/author-vision-29-2017-ua42875902-4757#!technicka-specifikace CUBE LTD Pro Blackline 29 2017 [4300 zł] https://www.rowery-cube.pl/kolekcja.php Z góry dzięki za pomoc i wszelkie sugestie
Bikesl Napisano 28 Lipca 2017 Napisano 28 Lipca 2017 Cześć, Cube LTD Pro Blackline 2017 kosztuje 4900zł, za 4300 dostaniesz rower z zeszłego roku, na którym sam jeżdżę. Nie wiem jak mają się pozostałe modele, o których napisałeś, ale o tym mogę Ci coś powiedzieć Był to mój pierwszy "poważny" rower, wziąłem go w specu 2x11 i jeśli chodzi o teren, polne ścieżki, las itd jest idealny, po prostu rogal na twarzy. Jeśli chodzi o jazdę po asfalcie ciężko mi się do tego przekonać, po prostu brakuje z przodu 1 blatu. W hamulcach wymieniłem klocki na metaliki ebc gold i dopiero zaczęły robić robotę. Ogólnie Magura MT2 ma do siebie to, że klamki są mega "gumowe", możesz spokojnie 1 palcem ją docisnąć do samej kierownicy, czasami sprawia to wrażenie, jakby miało się je połamać. Amor Rock Shox Recon Silver działa dobrze, jest to pierwszy mój amor powietrzny i nie mam na co narzekać, kwestia tylko ustawienia pod siebie. Pozycja za kierownicą jest wygodna(mam 174cm, wiem, 29er przy tym wzroście, kto to widział!!!), mam ramę 19" i nie czuję żadnych bólów. Wiadomo, że dużo robi kwestia ustawienia roweru pod siebie. Jeżdżę na oponach Schwalbe Smart Sam i mam w planach je zmienić, trzymają dobrze, ale dobrze to czasami za mało Jak masz jakieś pytania to pisz
Alsew Napisano 28 Lipca 2017 Napisano 28 Lipca 2017 Zakładając że rower mtb będzie użytkowany zgodnie z przeznaczeniem, to przy 29er oraz wadze +100kg, odpuścił bym każdy który nie ma sztywnych osi w kołach. Z tych 3 tylko Author ma sztywną oś i to tylko z przodu (tył nie jest tak ważny) . Cube ma najlepszy napęd i hamulce ale najsłabszy amor w zestawieniu. Do tego upierdliwe w serwisowaniu piasty i co najgorsze, jak dla mnie, kwadratowe geo ramy. Musiałbyś pewnie przy swoim wzroście celować w ramę 23 cale która i tak ma zaledwie 630 mm długości górnej rury. Czyli pewnie skończyłoby się ratowaniem sytuacji w postaci mostka 120 mm. Dla porównania Corratec ma przy ramie 21,5 cali górną rurę 650 mm. Do tego ma fajny amor, napęd 3x10 który jest tani w eksploatacji, kiepskie manetki, cienkie jak barszcz hamulce i pytanie jakie piasty... Jako że mam sam Visiona (27,5 z 2014 roku) głosuję na Authora, chociaż 5500 zł w tej specyfikacji bym za niego nie dał, więc sugeruję poczekać na wyprzedaże albo dobrze się potargować!
Mod Team KrissDeValnor Napisano 28 Lipca 2017 Mod Team Napisano 28 Lipca 2017 @ Alsew Ja tam widzę, że najsłabsze hamulce ma właśnie Cube : https://www.cube.eu/en/2017/hardtail/ltd/cube-ltd-pro-2x-blackline-2017/ Autor tematu jest wysoki, więc 21 " prawdopodobnie będzie OK : http://allegro.pl/rower-gorski-romet-monsun-29-1-0-wyprzedaz-i6724420603.html Karbonowa rama, sztywne osie, przyzwoity amor, a resztę można z czasem ulepszyć ( manetki, tylna przerzutka, hamulce ) i będzie rower jak marzenie @ Bikesl Ewidentnie masz za dużą jak na swoje warunki ramę, ale skoro jest Ci wygodnie, to OK ( ciekawe jakie byłyby Twoje odczucia w trudnym terenie ).
Beznadziejny Napisano 28 Lipca 2017 Autor Napisano 28 Lipca 2017 No przyznam się że boję się carbonu, po pierwsze jak patrzy się na dużo wyższe przeceny rowerów carbonowych z zeszłych roczników w porównaniu do tych samych modeli aluminiowych hmm coś tu jest na rzecz chyba, po drugie ram karbonowych nie można spawać tylko jakieś łaty nakładać ale jest to drogie i nieopłacalne. Po trzecie obawiam się właśnie że jak na moje gabaryty taki lekka rama i to w carbonie dużo łatwiej ulegnie właśnie zniszczeniu czy też pęknięciu. No nie wiem...
Bikesl Napisano 28 Lipca 2017 Napisano 28 Lipca 2017 @ Bikesl Ewidentnie masz za dużą jak na swoje warunki ramę, ale skoro jest Ci wygodnie, to OK ( ciekawe jakie byłyby Twoje odczucia w trudnym terenie ). Przymierzałem się do ramy 17" i czułem się jak gimnazjalista na rowerku komunijnym, było mi niewygodnie i brakowało mi miejsca, na 19 czuję się lepiej. W bardzo trudnym terenie nie jest zle, a więcej będę mógł powiedzieć jak odblokuję się psychicznie ale nie o tym ten temat tylko o wyborze sprzętu dla kolegi, pozdrawiam
Beznadziejny Napisano 28 Lipca 2017 Autor Napisano 28 Lipca 2017 Ze sztywnymi osiami to kojarzę tylko Kellys Gate 50 albo 30 ewentualnie ale nie wiem czy są i za ile w mojej okolicy chjoć to popularna marka.
Beznadziejny Napisano 1 Sierpnia 2017 Autor Napisano 1 Sierpnia 2017 A więc padło na AUTHOR Vision 29. Rowerek zakupiony czekam na dostawę i odbiór:)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.