Skocz do zawartości

[4000 - 5500] MTB / XC Author vs Corratec vs Cube

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich bikemaniaków :)

Proszę o poradę w sprawie wyboru odpowiedniego dla mnie roweru, najpierw trochę o mnie

- wzrost: 192,

- waga: 110 ale idzie w dół, :P

- teren do jazdy: polne ścieżki, lasy, Jura Krk-Częst., oczywiście asfalt, okazjonalnie (w czasie urlopu czy długiego weekendu) wypady w góry.

Obecnie jeżdżę rekreacyjnie dystanse do ok 50-60 km aczkolwiek teraz mam zamiar jeździć częściej i więcej.

Mam do wyboru trzy rowery i proszę o pomoc i doradztwo co się bardziej opłaca w moim wypadku:

CORRATEC SUPER BOW RACE 29 2016 [4500 zł]: http://rowerywarszawa.pro/rower-corratec-superbow-race-2016-kolo-29-bialyczarny/

AUTHOR Vision 29 2017 [5500 zł]: http://pl.author.eu/cross-country/mtb-29/author-vision-29-2017-ua42875902-4757#!technicka-specifikace

CUBE LTD Pro Blackline  29 2017 [4300 zł] https://www.rowery-cube.pl/kolekcja.php

Z góry dzięki za pomoc i wszelkie sugestie :thanks:

Napisano

Cześć,

Cube LTD Pro Blackline 2017 kosztuje 4900zł, za 4300 dostaniesz rower z zeszłego roku, na którym sam jeżdżę. Nie wiem jak mają się pozostałe modele, o których napisałeś, ale o tym mogę Ci coś powiedzieć :D Był to mój pierwszy "poważny" rower, wziąłem go w specu 2x11 i jeśli chodzi o teren, polne ścieżki, las itd jest idealny, po prostu rogal na twarzy. Jeśli chodzi o jazdę po asfalcie ciężko mi się do tego przekonać, po prostu brakuje z przodu 1 blatu. W hamulcach wymieniłem klocki na metaliki ebc gold i dopiero zaczęły robić robotę. Ogólnie Magura MT2 ma do siebie to, że klamki są mega "gumowe", możesz spokojnie 1 palcem ją docisnąć do samej kierownicy, czasami sprawia to wrażenie, jakby miało się je połamać. Amor Rock Shox Recon Silver działa dobrze, jest to pierwszy mój amor powietrzny i nie mam na co narzekać, kwestia tylko ustawienia pod siebie. Pozycja za kierownicą jest wygodna(mam 174cm, wiem, 29er przy tym wzroście, kto to widział!!!), mam ramę 19" i nie czuję żadnych bólów. Wiadomo, że dużo robi kwestia ustawienia roweru pod siebie. Jeżdżę na oponach Schwalbe Smart Sam i mam w planach je zmienić, trzymają dobrze, ale dobrze to czasami za mało ;) Jak masz jakieś pytania to pisz

Napisano

Zakładając że rower mtb będzie użytkowany zgodnie z przeznaczeniem, to przy 29er oraz wadze +100kg, odpuścił bym każdy który nie ma sztywnych osi w kołach. Z tych 3 tylko Author ma sztywną oś i to tylko z przodu (tył nie jest tak ważny) . Cube ma najlepszy napęd i hamulce ale najsłabszy amor w zestawieniu. Do tego upierdliwe w serwisowaniu piasty i co najgorsze, jak dla mnie,  kwadratowe geo ramy. Musiałbyś pewnie przy swoim wzroście celować w ramę 23 cale która i tak ma zaledwie 630 mm długości górnej rury. Czyli pewnie skończyłoby się ratowaniem sytuacji w postaci mostka 120 mm. Dla porównania Corratec ma przy ramie 21,5 cali górną rurę 650 mm. Do tego ma fajny amor, napęd 3x10 który jest tani w eksploatacji, kiepskie manetki, cienkie jak barszcz hamulce i pytanie jakie piasty... Jako że mam sam Visiona (27,5 z 2014 roku) głosuję na Authora, chociaż 5500 zł w tej specyfikacji bym za niego nie dał, więc sugeruję poczekać na wyprzedaże albo dobrze się potargować! 

• Mod Team
Napisano

@ Alsew

Ja tam widzę, że najsłabsze hamulce ma właśnie Cube : https://www.cube.eu/en/2017/hardtail/ltd/cube-ltd-pro-2x-blackline-2017/

Autor tematu jest wysoki, więc 21 " prawdopodobnie będzie OK : http://allegro.pl/rower-gorski-romet-monsun-29-1-0-wyprzedaz-i6724420603.html

Karbonowa rama, sztywne osie, przyzwoity amor, a resztę można z czasem ulepszyć ( manetki, tylna przerzutka, hamulce ) i będzie rower jak marzenie :icon_cool:

@ Bikesl

Ewidentnie masz za dużą jak na swoje warunki ramę, ale skoro jest Ci wygodnie, to OK ( ciekawe jakie byłyby Twoje odczucia w trudnym terenie :icon_question::whistling:).

Napisano

No przyznam się że boję się carbonu, po pierwsze jak patrzy się na dużo wyższe przeceny rowerów carbonowych z zeszłych roczników w porównaniu do tych samych modeli aluminiowych :unsure: hmm coś tu jest na rzecz chyba, po drugie ram karbonowych nie można spawać tylko jakieś łaty nakładać ale jest to drogie i nieopłacalne. Po trzecie obawiam się właśnie że jak na moje gabaryty taki lekka rama i to w carbonie dużo łatwiej ulegnie właśnie zniszczeniu czy też pęknięciu. No nie wiem... 

Napisano

@ Bikesl

Ewidentnie masz za dużą jak na swoje warunki ramę, ale skoro jest Ci wygodnie, to OK ( ciekawe jakie byłyby Twoje odczucia w trudnym terenie :icon_question::whistling:).

Przymierzałem się do ramy 17" i czułem się jak gimnazjalista na rowerku komunijnym, było mi niewygodnie i brakowało mi miejsca, na 19 czuję się lepiej. W bardzo trudnym terenie nie jest zle, a więcej będę mógł powiedzieć jak odblokuję się psychicznie :P ale nie o tym ten temat tylko o wyborze sprzętu dla kolegi, pozdrawiam ;)

Napisano

Ze sztywnymi osiami to kojarzę tylko Kellys Gate 50 albo 30 ewentualnie ale nie wiem czy są i za ile w mojej okolicy chjoć to popularna marka.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...